Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

LETER: Statsbygg går nå i gang med jakten på tomter til Havforskningsinstituttet og Fiskeridirektoratet. (Foto: Torgeir Hågøy)

HOTELLÅRET 2015:

Tror ikke vi får se belegg
på over 70 prosent igjen

BERGEN: Rombelegget i Bergen falt fra over 70 prosent i 2014 til 66,8 prosent i 2015. Han tror tidene med et årlig belegg på over 70 prosent er forbi.

Torgeir Hågøy

onsdag 3. februar 2016 7:28 (Oppdatert 19. februar 2018 11:24 )

Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Consulting.
Peter Wiederstrøm i Wiederstrøm Consulting.

– Jeg har svært vanskelig for å tro at vi noen gang, i alle fall i all overskuelig fremtid, kommer til å se et belegg på over 70 prosent igjen, sier Peter Wiederstrøm i hotellanalyseselskapet Wiederstrøm Consulting. 

LES OGSÅ: Drømmer om hotell på Danmarksplass

De gode tidene er forbi
Rådgivings- og analyseselskapet har bearbeidet tall fra Benchmarking Alliance (BA. Ifølge Wiederstrøm var 2015 et godt år for hotellbransjen i Bergen. Vi er med et belegg på 66,8 prosent den byen i landet med høyest belegg. Det er selvfølgelig bra, men sammenlignet med hva Bergen har pleid å ligge på er det ned fra rett over 70 prosent. Nedgangen fra 2014 er på 3,5 prosent.
– Vi ser også at nedgangen i både belegg og priser var størst i de siste månedene av året, sier Wiederstrøm.
Altså var det en forverring av situasjonen i løpet av året.

LES OGSÅ: Hotellanalytiker fraråder flere nye hoteller i Bergen

Flere solgte rom
Når det gjelder solgte rom i Bergen, så var utviklingen positiv. Antall solgte rom gikk opp med cirka 2,5 prosent, noe som selvfølgelig er bra. Men når antallet tilgjengelige rom økte med rundt 8 prosent, så sier det seg selv at belegget går ned.
Dette går selvfølgelig ut over prisene. Med en gjennomsnittlig rompris på 964 kroner ligger Bergen fortsatt på topp tre når det gjelder priser, bare slått av Stavanger og Oslo. Samtidig ligger vi på bunn tre når det gjelder prisutviklingen. Her viser rapporten at prisene i 2015 gikk ned med 4,6 prosent. Bare Stavanger har hatt en svakere utvikling med en nedgang i prisene på hele -11,8 prosent.

LES OGSÅ: Stavanger har fortsatt de høyeste hotellprisene

REVPAR-fall
Generelt kan man ifølge Wiederstrøm se at det er kysten fra Kristiansand og opp til og med Møre som opplever størst nedgang.
– Fallet disse byene ser vi i form av lavere rombelegg. Dette kan i stor grad forklares med lavere aktivitet i oljebransjen, sier Wiederstrøm.
Vi ser også at samtlige av disse byene har hatt en negativ utvikling når det gjelder REVPAR. Bergen hadde i 2014 en gjennomsnittlig REVPAR på cirka 700 kroner. Denne var i 2015 nede i under 650. I Stavanger er tilsvarende tall fra 680 i 2014 til 500 i 2015. Der har med andre ord REVPAR-fallet vært dramatisk.
– Alle er vel stort sett enige om at den velstanden og økonomiske veksten vi har hatt i mange år er forbi, i alle fall for en god stund. Dette vil dermed gå ut over etterspørselen etter hotellrom, spesielt på Vestlandet, sier Wiederstrøm.

LES OGSÅ: Bygger ett og planlegger to hoteller til i Stavanger

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no