Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

UROLIG: Thor Bjørdal i Colliers International er bekymret over utviklingen i eiendomsmarkedet. (Foto: Torgeir Hågøy)

Lav rente er som heroin
for eiendomsinvestorene

BERGEN: Lav rente gjør eiendomsinvestorene sløve. Det mener Thor Bjørdal i Colliers som er bekymret for at mange som i dag kjøper dyrt kan komme til å gå på en smell om noen år.

Torgeir Hågøy

onsdag 10. februar 2016 5:45 (Oppdatert 19. februar 2018 11:23 )

– Vi har et ganske tøft makrobilde. Det er mye elendighet i olje og gass, antallet arbeidsledige øker og bankene har redusert utlånsviljen. Likevel er det mange som viser svært stor vilje til å kjøpe eiendom, og de vil gjerne ha de beste og dyreste eiendommene, sier administrerende direktør i Colliers International i Norge, Thor Bjørdal. 

LES OGSÅ: Transaksjonsåret 2016 er allerede godt i gang

Tenker kortsiktig
I går besøkte Bjørdal Bergen og et eiendomsseminar i regi av advokatfirmaet Schjødt, Entra, Sparebanken vest og Norne Securities. Seminaret ble arrangert for 19. gang og ble denne gangen holdt i Sparebanken Vests nye hovedkontor i Bergen sentrum.
Svaret på hvorfor mange, til tross for ganske mange mørke skyer på himmelen, ønsker å kjøpe eiendom er ifølge Bjørdal altså at vi har eiendomsbransjens beste heroin i årene.
– Vi har og har hatt fryktelig lave renter. Dette får mange til å tenke veldig kortsiktig. De er fornøyd om de kan låse renten i et tiårsperspektiv, men det de ser ut til å glemme er at verdigrunnlaget for eiendommen kan være helt annerledes når denne tiårsperioden er over, sier Bjørdal.

LES OGSÅ: Tror på normalisering i transaksjonsmarkedet

Nedsiden er større enn oppsiden
Bjørdal mener at nedsiden faktisk større i dagens marked enn oppsiden. Han frykter derfor at det om noen år kan komme til å svi for flere av de som i dag kjøper dyrt.
– Enten må de se en mulighet for en kraftig oppjustering av leieprisene eller så må de tro at renten skal holde seg lav i 20 til 30 år fremover. Da er de tøffere enn meg. Går renten opp om ti år, så er det mange som kan gå på en smell, sier Bjørdal.
Han mener også at yielden har beveget seg svært langt nedover, og han mener faktisk at nedsiden i dagens marked er større enn opppsiden.
– Oslo har den tredje laveste yielden i Europa. Vi har lavere yield en byer som Madrid og Muchen og det er bare Stockholm. London og Paris som har levere yield enn oss. Spørsmålet mitt er jo om det er riktig at Oslo og Norge skal prises så høyt. Jeg tror yielden har nådd bunnen og at den heller vil begynne å bevege seg noe oppover, sier Bjørdal.

LES OGSÅ: Søta bror sto bak storhandel

Tror på lav rente
Han tror imidlertid at renten kommer til å holde seg lav i lang tid.
– Min sjefsøkonom sier at han forventer en renteoppgang i 2017. Jeg er ikke helt enig i det og tror at renten kommer til å holde seg lav lenger, men jeg mener likevel at mange gambler når de kjøper eiendommer langt nede på 4-tallet, sier Bjørdal.

LES OGSÅ: – 2015 ble året da nye kjøpere oppdaget Bergen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no