Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

REDUSERT AREALBEHOV: Behovet for kontorarealer har blitt betydelig redusert som følge av oppsigelsene i oljeindustrien. (Foto: HARALD PETTERSEN/STATOIL)

Oljeoppsigelsene har redusert
arealbehovet med 455.000 m2

VESTLANDET: Rundt 35.000 oljearbeidere har mistet jobben. Med det er også behovet for kontorareal redusert med over 400.000 kvadratmeter.

Torgeir Hågøy

fredag 29. april 2016 5:00 (Oppdatert 8. mai 2018 7:29 )

– Våre analyser viser at det er mellom 30.000 og 35.000 oppsigelser som er varslet i oljeindustrien, sier Andreas Eraker hos Rystad Energy som er et av landets ledende oljeanalyseselskaper.
Analytiker hos DNB, Truls Oma Erichsrud, mener tallet er enda høyere.
– Vi mener at det nå har passert 35.000 varslede oppsigelser. Dette er en oversikt over det som har kommet frem i media og det er nok en del som ikke har kommet frem der, så trolig er tallet enda høyere, sier Erichsrud.

LES OGSÅ: Endelig en positiv nyhet fra oljeservicebransjen

Mange ingeniører
Hvilken effekt får så dette på markedet for næringseiendom? Ifølge Eraker er mellom 80 og 90 prosent av alle ansatte i oljeservicebransjen landbaserte. Det betyr at mellom 10 og 20 prosent jobber offshore.
– Det er rimelig å anta at oppsigelsene rammer likt, altså at mellom 80 og 90 prosent av de som nå har blitt eller kommer til å miste jobben er på land, sier Eraker.
Ingen EstateVest har vært i kontakt med kan si hvor mange av de som har mistet jobben er ingeniører eller har andre stillinger som gjør at de er kontoransatte, men ifølge LO-forbundet Industri Energi er ingeniører svært tungt representert blant de oppsagte. Det innebærer også at svært mange av de som nå har mistet jobben har kontor som arbeidssted.
– De store nedskjæringene på verftene har kommet tidligere, og det er ingen tvil om at ingeniørmiljøene er hardt rammet denne gangen, sier forbundssekretær, Ketil Krohn-Pettersen.

LES OGSÅ: Frykter at oljebremsen kan skremme bort investorene

Nesten en fjerdedel av det samlede volumet i Bergen
Sier vi at det er 35.000 som har mistet jobben, men trekke fra 15 prosent offshorearbeidere og 20 prosent verksteds- eller andre typer ”utegående” arbeidere, så sitter vi igjen med 22.750 kontoransatte som enten har eller kommer til å miste jobben.
Dersom vi sier at hver ansatt i snitt bruker 20 kvadratmeter, noe som rimelig å anta da mange sitter eldre kontorer og dermed har en høyere arealbruk enn det som er vanlig i nybygg, så ender vi opp med et samlet redusert arealbehov på 455.000 kvadratmeter. Regnestykket baserer selvfølgelig på en rekke usikre faktorer, men det en pekepinn på hvilken effekt alle oppsigelsene har hatt på behovet for areal både i Stavanger og Bergen, men også i Oslo, som også er rammet av oljebremsen.
For øvrig er det samlede kontorarealet i Bergen på rundt to millioner kvadratmeter. 455.000 kvadratmeter er altså en fjerdedel av det samlede volumet i Bergen.

LES OGSÅ: DOF-ledelsen bunkrer opp med kontoreiendom

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no