Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

DIALOG: Byggesakssjef i Bergen kommune, Petter Wiberg, sier at de har fått en forespørsel fra Brann angående studentboliger. (Foto: Torgeir Hågøy)

De verste skrekkscenariene
har ikke oppstått – så langt

BERGEN: Han fryktet for byens sjel, men så langt har ikke de nye reglene i Plan- og bygningsloven fått særlig store konsekvenser.

Torgeir Hågøy

fredag 27. mai 2016 5:00 (Oppdatert 28. februar 2018 10:15 )

– Vi har så langt sett relativt små virkninger av endringene i Plan- og bygningsloven, sier byggesakssjef i Bergen kommune, Petter Wiberg.

LES OGSÅ: Nye byggeregler truer byens sjel

Ville miste grepet
For ett år siden var han bekymret. Han fryktet at endringene i Plan- og bygningsloven ville gjøre det enklere for folk flest å oppføre små og enkle tilbygg uten å søke eller ta det opp med naboen.
– Jeg tror de nye reglene kan føre til at vi kan komme til å miste grepet om bevaringen av byen, sa Wiberg til EstateVest i mars i fjor.
Han mente at en del eiendommer og områder er en del av det som defineres som Bergens sjel, og fryktet altså at ønsket om å ivareta kulturminner som ikke var fredet ville bli en større utfordring som følge av de nye reglene.

LES OGSÅ: Kan bli mer advokatmat

Ulovlige byggerier
Reglene trådte i kraft i juli. Blant det som nå har blitt tillatt uten å søke eller å spørre naboen er å bygge et inntil 50 kvadratmeter store bygg inntil en meter fra tomtegrensa. Man kan også bygge balkong, veranda, åpent overbygget inngangsparti, ved- og sykkelbod på inntil 15 kvadratmeter, uten søknad.
 Wiberg var først og fremst bekymret for bygging av balkonger og verandaer, spesielt i strøk som har en veldig spesiell betydning for Bergen.
– Det er ganske mye som blir bygget ulovlig allerede, og jeg tror det kommer til å bli enda mer, sa Wiberg i fjor.

LES OGSÅ: Byggesaksgebyrer – krever kommunen mer enn de har rett til?

Mye bedre enn fryktet
Men hvordan har det så gått? Har antallet klager eksplodert? Bergen kommune mottok i fjor cirka 450 klager på private byggesaker årlig.
– Det ser ut som antallet ligger på omtrent det samme nivået. Vi har også få saker på tilsynssiden som vi kan føre tilbake til denne lovendringen, sier Wiberg.
Han har imidlertid ikke latt bekymringene fare av den grunn, og frykter at effekten av lovendringen enda ikke har slått helt til.
– Det kan godt være at vi først vil se virkningene av lovendringen senere i vår og sommer, men så langt ser det i alle fall mye bedre ut enn vi hadde trodd, sier Wiberg.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no