Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

TRAPPER NED: Knut Galtung Døsvig (70) har overlatt sjefsstolen til datteren, Ingse Galtung Døsvig. (Arkivfoto. Morten Wanvik)

– Det har vært en lang økt

Han begynte i selskapet i 1967, og i 1970 ble han direktør. Få, om noen, kan se tilbake på en like lang økt ved roret som Knut Galtung Døsvig i Bara Eiendom. 

Torgeir Hågøy

fredag 20. januar 2017 5:00 (Oppdatert 8. mai 2018 7:27 )

– Det har vært både gøy og fargerikt , sier Knut Galtung Døsvig. 
Han har rundet 70 år og overlatt stillingen som administrerende direktør for et av Bergens ledende eiendomsselskaper til datteren, Ingse. Han vil fortsette som arbeidende styreformann i selskapet og slipper med andre ord ikke helt taket enda.
– Jeg overlater dette til et særdeles kompetent lag. Jeg har imidlertid et ønske om å være med videre, men med en større grad av frihet. Så i stedet for å være på jobb klokken 08 kan det være at jeg drøyer det til rundt klokken 09, smiler Galtung Døsvig.

LES OGSÅ: Kvinnene er på full fart inn i eiendom og Bergen leder an

Eiendom utkrystalliserte seg 

UNG MANN: Knut Galtung Døsvig har ledet selskapet siden 1970. Her er han tidlig i 30-årene. (Foto: Privat)
UNG MANN: Knut Galtung Døsvig har ledet selskapet siden 1970. Her er han tidlig i 30-årene. (Foto: Privat)

Galtung Døsvig er trolig en av de direktørene i Bergen som har sittet lengst i sjefsstolen i det samme selskapet. Han kom inn i selskapet da han var 20 år gammel. 23 år gammel tok han over som sjef etter at faren døde.
– Da jeg overtok var det et tekstilvarehus med flere filialer rundt omkring i landet. Jeg drev varehuset Sigurd Døsvig Varemagasin AS i 17 år før jeg solgte det. Mange mente det var en feig handling, men jeg hadde sett utviklingen med en stadig større spredning av byen og effekten dette hadde på handelen i sentrum. Jeg så derfor ikke for meg en god fremtid for tekstilvarehuset og valgte å selge, sier Galtung Døsvig, som anser den beslutningen som kanskje den aller viktigste og riktigste i sin egen karriere.
I 1986 vridde han derfor fokuset mot restaurantbransjen, shipping og akvakultur, men også eiendom.
– I 1972 begynte vi å investere i eiendom, og de siste 20 årene har det utkrystallisert seg som et prioritert satsingsområde, sier Galtung Døsvig.

LES OGSÅ: 1000 prosjekter får holde – Tore Jensen trapper ned

Eiendomsutvikler med samfunnsansvar
Fra den første eiendommen ble kjøpt til dagens selskap er veien lang. Bara Eiendom har i dag en eiendomsportefølje på rundt 70.000 kvadratmeter. Hovedtyngden ligger i dag i Kronstadparken, hvor de har et videre utviklingspotensial på cirka 40.000 kvadratmeter. De siste årene har selskapet solgt flere eiendommer i sentrum.
– Årsaken til dette er en fallende tro på at sentrum vil få en positiv utvikling fremover. Politikerne sier til stadighet at de skal få byen til å blomstre, men deres politiske beslutninger går i sentrums disfavør. Selvsagt har salgene også frigjort mye likviditet som kan være godt å ha når Kronstadparken nå skal utvikles, sier Galtung Døsvig.
Han forteller at de er selskap med en langsiktig strategi og ikke er et investeringsselskap som kjøper og selger eiendommer kun for å øke formuen.
– Vi er et eiendomsutviklingsselskap med et samfunnsansvar og ønsker å bidra til utviklingen av byen. Spør du meg så er det dessverre ikke så mange selskaper av denne typen selskaper i Bergen, sier Galtung Døsvig.
Det har nå gått hele 18 år siden arbeidet med Kronstaparken begynte. Motbakken har ifølge den avtroppende direktøren vært lang og hadde det ikke vært for hans egen kampvilje hadde han trolig gitt opp for lenge siden.
– Det har vært kamp etter kamp mot det offentlige, med tilsvarende bruk av resurser. Man skal være ganske bestemt for å ikke gi opp og hadde det ikke vært for min egen kampvilje hadde jeg nok gitt opp for lenge siden, sier Galtung Døsvig.

LES OGSÅ: Meglernestor takker for seg, etter mer enn 20 år i bransjen

Ny kamp
Nå er det offentlige på banen igjen. Denne gangen er det Statens Vegvesen som ønsker å bygge en sykkelvei inn på det regulerte området i Kronstadparken, noe som ifølge Galtung Døsvig vil være med å ødelegge for den videre utviklingen av parken.
– Dersom sykkelveien blir bygget slik den er tenkt, så vil det i praksis føre til at flere av de planlagte byggene ikke kan realiseres. Vi snakker da om moderne forretningsbygg på rundt 30.000 kvadratmeter. Da er investeringer på over 200 millioner kroner som vi allerede har gjort med tanke på disse fremtidige prosjektene bortkastet. Det vil også bety at mye av arbeidet vårt de siste 20 årene har vært bortkastet. Det ville vært helt forferdelig, sier Galtung Døsvig.
Han fortsetter nå altså som arbeidende styreformann. Det betyr at han kommer til å fortsette å ha kontor og arbeidssted i sentrum.
– Styrelederjobben innebære å være med på å ta strategiske beslutninger, men også å jobbe inn mot offentlige etater. Skal jeg bruke den livserfaringen jeg har skaffet meg, så er det inn mot det offentlige den trengs mest. Det er nå en gang slik at det vanskeligste med en plan er ikke selve gjennomføringen, men det å få planen godkjent av det offentlige, sier Galtung Døsvig.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Ung Eiendom Vest med nye samarbeidspartnere – jakter styremedlemmer

Nyheter / fredag 22. mars 2024

250 Norconsult-ansatte flytter til Solheimsviken

Nyheter / torsdag 21. mars 2024

Nå kan det bli hundrevis av nye boliger på Laksevåg

Nyheter / torsdag 21. mars 2024

Kan fylkeskommunen nekte innsyn i leiekontraktene for Vestlandshuset?

Nyheter / torsdag 21. mars 2024

Derfor er ikke Vestlandshuset organisert gjennom et single purpose-selskap

Nyheter / onsdag 20. mars 2024

Skal oppheve 20 eldre reguleringsplaner

Nyheter / tirsdag 19. mars 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no