Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

OVERLEVERT: Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom overleverte rapporten til statsråd, Jan Tore Sanner.

Bedre planprosesser krever
tegning og regning – samtidig

Rådgivningssselskapet Opus og Norsk Eiendom har sammen med både myndigheter og næringen utarbeidet ulike modeller for å sikre utbygging av nødvendig infrastrukturtiltak.

Torgeir Hågøy

onsdag 11. januar 2017 5:00 (Oppdatert 8. mai 2018 7:28 )

Nancy Jøssang, Opus
Nancy Jøssang, Opus

– En av utfordringene er at man i mange utbyggingsprosjekter forholder seg for sent til selve gjennomføringen. Man oppdager dermed også for sent at planen aldri skulle hatt livets rett, sa daglig leder av Opus, Nancy Jøssang på Bergenskonferansen 2017, som i går ble arrangert for fjerde gang.

Tegnes og regnes
Sammen med Norsk Eiendom har Opus utviklet ulike modeller for gode planprosesser. Målet for arbeidet har vært å utvikle hensiktsmessige og forutsigbare modeller for å sikre at vedtatte arealplaner blir gjennomført. Modellene skal brukes ved planlegging og gjennomføring av offentlige infrastrukturtiltak knyttet til større utbyggingsprosjekter i privat regi. I går ble prosjektrapporten presentert og overlevert til statsråd Jan Tore Sanner på Bergenskonferansen 2017. Prosjektgruppen har hatt deltakere fra både myndigheter og næringen, og noe av det de konkluderer med i rapporten er at prosessene for å fastsette nødvendig infrastruktur og hvordan dette skal realiseres, må gå parallelt med prosessen med utarbeidelse av arealplanen.
– Det må tegnes og regnes parallelt hele veien frem til vedtak, sier Carl Henrik Borchsenius fra Norsk Eiendom.

Fire modeller
Et annet viktig punkt er at det må være et konstruktivt samarbeid og forhandlinger mellom kommune og utbygger. Dette samarbeidet skal sikre at når det fattes endelig vedtak av en arealplan, så er dette en omforent og akseptabel modell for realisering av planen.

For å få til dette har prosjektet kommet frem til fire ulike modeller, basert på en rekke kriterier som bla forholdsmessighet, nødvendighetsvurderinger, forutsigbarhet og transparens. Disse modellene er:

  • Planer med én tiltakshaver
  • Feltutbygging med infrastrukturfond
  • Transformasjon av by/tettsted, kommunalt koordinert
  • Felles grunneierstyrt infrastrukturutbygging

Fradrag for MVA
Prosjektet har i tillegg tatt med en modell som krever endring av plan- og bygningsloven. Dette er en såkalt “strøkspris-modell”, og i denne modellen angir kommunen i overordnet plan hvilke infrastrukturbidrag som er nødvendige for at det aktuelle området kan utbygges. Videre fastsettes et fast bidrag fra grunneiere/utviklere pr kvadratmeter BRA til finansiering av denne infrastrukturen. En slik “strøksprismodell” er mer å anse som en utbyggingsskatt/– avgift, enn et planavledet og nødvendig infrastrukturbidrag. En eventuell utvikling av en slik “strøkspris-modell” må ta hensyn til dette.
Rapporten anbefaler også at regelverket bør endres slik at det gis løpende fradragsrett for merverdiavgift ved utbygging av offentlig infrastruktur, uavhengig av hvem som er utbygger (privat eller offentlig).

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no