Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

SUPERSENTRALT: Vetrlidsallmenningen 6 er beliggende like ved Fløibanen. Foto: Google Street View

Oslo-selskap bladde opp 173 millioner i sin første Bergen-handel

Merkantilbygg har kjøpt to bygårder i Bergen sentrum, og det kan bli enda flere kjøp i samme område.

Tore Årdal

torsdag 1. juli 2021 10:03 (Oppdatert 11. oktober 2021 22:37 )

– Vi har kjøpt i Bergens indrefilet, og hvis vi får en suksess, kan det bli kjøp av enda flere eiendommer. Men vi får ta én ting av gangen, sier Morten Hiemeyer i Merkantilbygg.

Selskapet ble etablert i 1979 av den nå Geilo-baserte siviløkonomen Pål Georg Gundersen, som først startet både solstudio, bilforretning og helsekostbutikk. Etter hvert fikk han ideen om å etablere en entreprenørvirksomhet. Han knyttet til seg ulike håndverkere, og sydde sammen pakker som han tilbudte. Det resulterte i at han fikk oppdrag av Olav Thon og flere store aktører i Oslos eiendomsbransje.

Gundersen drev også litt med utbygging av loft og eplehager. Krigshelten Gunnar «Kjakan» Sønsteby var blant de første han solgte bolig til. Og da Gundersen kjøpte sin første næringseiendom i 1981, fikk han hjelp av Sønsteby.

– Han tok meg med i banken, slik at jeg fikk låne 200.000 kroner. Så kjøpte jeg Maridalsveien 177 B på Bjølsen med 16 ettroms leiligheter og frisørsalong for 300.000 kroner. Da var vi i gang, og siden har det gått slag i slag i 40 år, uttalte Gundersen i et intervju med Estate Magasin i 2019.

I dag har Merkantilbygg en eiendomsportefølje på ca. 400.000 kvadratmeter, deriblant 2.000 boliger, som i hovedsak leies ut til privatpersoner. Porteføljen består i hovedsak av eiendommer i og rundt Oslo området, men konsernet har i tillegg en betydelig virksomhet på Geilo samt i Stavanger.

Nå har Merkantilbygg også gjort sin entré i Bergen. Av en byrådssak fremgår det at selskapet har kjøpt Vetrlidsallmenningen 6 og Rosenkrantzgaten 1 i Bergen sentrum. Dette har skjedd ved at aksjene i Brodergården AS i første trinn er overdratt fra Midgard Gruppen AS til Hølleland Holding AS. I andre trinn har Hølleland Holding AS solgt aksjene videre til Merkantilbygg Holding AS.

Les også: Bergen-selskap fikk nesten 300 millioner på bunnlinjen

Kjøpesummen for aksjene er 173 millioner kroner, som utgjør omforent, fast verdi av begge eiendommene, med tillegg og fradrag som nevnt i kjøpekontrakten.

Vetrlidsallmenningen 6, som ligger like ved Fløibanen, er en leiegård med 4 leiligheter, 20 hybler og 3 næringslokaler. Samlet boareal er på 664 kvadratmeter, mens og næringsarealet er 214 kvadratmeter.

Rosenkrantzgaten 1. Foto: Google Street View

Den andre eiendommen, Rosenkrantzgaten 1, er beliggende litt nærmere Bryggen. Denne leiegården rommer 9 leiligheter, 20 hybler og ett næringslokale. Her er samlet boareal på 680 kvadratmeter, mens næringsarealet er 580 kvadratmeter.

For begge eiendommene gjelder det at mer enn halvparten av bruksarealet er innredet til beboelse og at leiegården inneholder minst fem boliger. Dermed utløses kommunal forkjøpsrett jamfør lov om kommunal forkjøpsrett for leiegårder. Det er imidlertid ingen av leietakerne som har gitt kommunen tilbakemelding. Dessuten har verken Byrådsavdeling for barnehage, skole og idrett (BBSI), Byrådsavdeling for arbeid, sosial og bolig (BASB) eller Studentsamskipnaden På Vestlandet (Sammen) anbefalt at forkjøpsretten skal benyttes.

Etter en samlet vurdering har derfor byrådet i Bergen konkludert med at det ikke foreligger grunn for kommunen til å benytte forkjøpsretten i dette tilfellet.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no