Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

SAMARBEID: F.v. Martin McGloin (produktsjef i Airthings), Pål Berntsen, SVP Airthings og Tommy Hagenes i Energy Control.

500 Airthings-sensorer styrer 20 år gammelt bygg

Uten et tradisjonelt sentralt driftsanlegg har 500 trådløse sensorer fra Airthings tatt kontrollen over et 20 år gammelt bygg på Spelhaugen i Bergen.

Dag-Jørgen Saltnes

mandag 20. juni 2022 22:21 (Oppdatert 22. september 2022 7:19 )

– Vi har disruptet SD-anlegget. Både luftmengder, temperatur og energi kontrolleres og styres utelukkende på bakgrunn av data fra IoT-sensorer, sier Tommy Hagenes fra selskapet Energy Control.

Eiendommen i Krokatjønnveien 11c er over 20 år gammelt, men det 10.000 kvadratmeter store bygget er nå fylt opp med 500 sensorer fra det norske børsnoterte techselskapet Airthings.

– Dette er blant de byggene i verden hvor vi har installert flest Airthings-sensorer, sier Øyvind Birkenes, CEO i Airthings.

Sensorene måler kvaliteten på inneklimaet, det vil blant annet si luftmengder, temperatur, Co2-nivå, radon og tilstedeværelse. Sensorene har gått fra å overvåke, måle og samle data, til også å styre bygget. Dette er mulig på grunn av en ny styringsmodul utviklet av Hagenes i samarbeid med Airthings og hans selskap Energy Control.

– I 2018 etablerte vi en lab for testing av ny, smart teknologi for eiendomsbransjen. Vi har siden testet flere hundre nye sensorer og andre teknologiske nyvinninger. Målet vårt har hele tiden vært å finne teknologi som gjorde det mulig å styre byggene autonomt. Nå er teknologien godt nok, og Krokatjønnveien 11c er det første bygget i verden hvor sensorene styrer bygget uten at vi er avhengig av et tradisjonelt SD-anlegg, sier Hagenes.

Med sensorbasert styring kan bygget styres basert på de faktiske forhold. Er luften for dårlig, så justeres den automatisk. Er det ikke folk i et lokale, så tas automatisk luftmengdene ned og dermed går også energibruken automatisk ned.

– I Krokatjønnveien 11c er ett av målene å redusere energibruken tilsvarende cirka 400.000 kroner per år. Det reduserer også Co2-utslippene med cirka 50 tonn per år, sier Hagenes.

Han mener den virkelig store fordelen er at dette er noe som nå kan gjøres i alle eksisterende bygg. De samme grepene kan fint gjøres ved hjelp av et tradisjonelt SD-anlegg, men de vil da koste betydelig mye mer. For mange vil det derfor være et betydelig løft som ikke lar seg forsvare, selv med dagens energipriser.

– Her har vi gjort bygget 100 prosent sensorstyrt til en pris som er bare cirka 20 prosent av det en tradisjonell renovering ville kostet. Det er mulig fordi alt er gjort trådløst, uten behov for å gjøre noen betydelige bygningsmessige endringer. I Krokatjønnveien 11c har styringsjobben jobben kostet under én million kroner. Det vil si at hele investeringen er nedbetalt på to og et halvt år. Tilsvarende ville et vanlig SD-anlegg til dette bygget kostet cirka fire millioner kroner, sier Hagenes, som tidligere har levert SD-anlegg i 15 år.

Med sensorer kan også jobben gjøres på vesentlig kortere tid og mens leietakerne er til stede i bygget.

For gårdeier, Angarde, er prosjektet et resultat av et langsiktig samarbeid med Energy Control. For cirka tre år siden flyttet daværende leietaker ut av bygget. Rådet fra ingeniørene var en rehabilitering til 220 millioner kroner.

– Bygget var bare 20 år gammelt, men i god stand. Vi syntes en så omfattende rehabilitering var et i overkant tungt løft, og tok derfor kontakt med Energy Control for å se om det var noen alternativer. Første steg på reisen ble å sette ut en del sensorer for å sjekke hvordan det faktisk stod til, sier daglig leder i Angarde, Bente Haugsdal.

Resultatet var overraskende. Inneklimaet var egentlig ikke så ille, og med enkle justeringer til et par millioner kroner var det meste på stell. Kontrasten til de 200 forespeilede millionene var stor. Det er de samme sensorene som tre år senere styrer bygget som i dag er helt og holdent sensorstyrt. Det eksisterende SD-anlegget er ikke lenger i bruk.

– Det har vært en veldig spennende reise. Vi har fått et moderne, sensorstyrt bygg, med godt inneklima og betydelig redusert energibruk. Alt til en brøkdel av prisen av hva det normalt ville kostet oss, sier Haugsdal.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Statped tar 2.000 kvm i Solheimsviken

Nyheter / fredag 12. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no