Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Fryseboksen og dens bærekonstruksjon er i en tilstand som ikke gjør det rasjonelt å finne ny bruk av bygget. Foto: Google Earth

Vil rive fryseboksen på Bontelabo

– Bontelabo har et fantastisk potensial. Det skal bli et sted som både bergensere og turister oppsøker, sier Tor Instanes i GC Rieber Eiendom.

Tore Årdal

torsdag 9. februar 2023 7:19 (Oppdatert 2. mai 2023 12:33 )

På vegne av GC Rieber Eiendom har Arkitektgruppen Cubus bestilt oppstartsmøte hos Plan- og bygningsetaten (PBE) for Bontelabo. Intensjonen med planinitiativet er å gjennomføre en planendring for deler av gjeldende reguleringsplan for Bontelabo.

– Formålet med planendringen er å legge til rette for rivning av bygningsmassen omtalt som «fryseboksen» og fastsette rammene for etablering av et nytt bygg med samme plassering, fremgår det av henvendelsen til PBE.

Alternativ 1 er inspirert av kubens stramme linjer, men etableres i to volum.

Arkitektselskapet påpeker at «fryseboksen» og dens bærekonstruksjon er i en tilstand som ikke gjør det rasjonelt å finne ny bruk av bygget. Rivning og oppføring av et nybygg anses derfor som det beste og mest hensiktsmessige alternativet.

Som en del av tiltaket ønskes også deler av lavblokken på Bontelabo 2 revet, for å åpne en passasje mellom lavblokken og det nye bygningsvolumet. Denne passasjen vil bli en sentral gangpassasje for spesielt cruiseturister fra kaiområdet til gang- og sykkelnett og oppstillingsplass for busser ved fv. 577. Tiltaket omfatter også utforming av byrom på begge sider av denne passasjen.

I planinitiativet vises tre alternativer, som alle omfatter et nybygg med et bruksareal på  8.000-9.000 kvadratmeter med 5 etasjer. Antall etasjer er satt med utgangspunkt i høyder tilpasset et kontorbygg.

– Det er ikke endelig avklart hvilket formål nybygget skal ha, og det er ønskelig å opprettholde en fleksibilitet, som i dagens plan, fremgår det av planinitiativet.

Administrerende direktør Tor Instanes i GC Rieber Eiendom sier til Estate Vest at Bontelabo har et fantastisk potensial i Bergen med utsikt mot byfjorden og festningen, og bare 7 minutter spasertur fra Bryggen og 5 minutter unna fremtidig bybanestopp i Sandbrogaten.

Alternativ 2 legger til grunn et tydelig brudd med dagens kubeform med myke linjer som tar opp i seg tilgrensede landskapsformer.

– Vi fikk vedtatt en ny reguleringsplan for Bontelabo i 2018 etter 6 års arbeid.  Det var en stor skuffelse da det viste seg at politikerne tolket denne planen som at vi ikke kunne rive og gjenoppbygge det største volumet som har betydelige saltskader I betongen. Vi hadde valget mellom å benytte Bontelabo som lager eller gjøre en restart med en ny reguleringsplan, forteller Instanes.

– Vi gleder oss til å starte transformasjonen av Bontelabo til et nytt spennende miljø hvor Bontelabos historie tas videre med ulike publikumsrettede formål som kunst og kultur, småbutikker, restauranter og kafeer, sier han.

Instanes påpeker at utadrettet virksomhet vil være svært viktig for Bontelabo. Målet er at Bontelabo skal bli et sted som både bergensere og turister oppsøker.

Hva tenker du om den langvarige prosessen for eiendommen? 

– En transformasjon trenger en byggbar reguleringsplan. Vi startet første omregulering i 2011 som ble vedtatt i 2017. Den viste seg å ikke være byggbar. Nå starter vi igjen i 2023 og håper å få en ny byggbar plan ferdig i 2024/2025. Å bruke 14-15 år, to reguleringsplaner og svært mange millioner på å få til en byggbare reguleringsplan for en så viktig og sentral tomt som Bontelabo, taler for seg selv, svarer han.

Instanes viser til Sam Eydes (industripioneren og grunnleggeren av Norsk Hydro) motto: «Hvor der er en vilje, er der en vei.»

– Vi opplever at politikerne og administrasjonen nå har vilje og vi er optimister. Byen fortjener en transformasjon av Bontelabo, sier han.


Alternativ 3 opprettholder dagens byggeliv mot øst. Mot sør etableres en arkaderekke som viderefører balustraden fra lavlokken.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no