Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

NOK: Olav Thon Gruppen vil ikke bygge flere nye kjøpesenter. Det forteller Tron Harald Bjerke. (Foto: Kolibri Media)

Kjøpesentertopp: – Norge trenger ikke flere kjøpesenter

Tron Harald Bjerke fra Olav Thon Gruppen mener at Norge ikke trenger flere kjøpesenter enn det vi allerede har.

Torgeir Hågøy

fredag 3. november 2017 9:30 (Oppdatert 8. mai 2018 7:23 )

– Vi har ingen planer om flere nye kjøpesenter i Norge. Jeg tror heller ikke at Norge trenger noen flere kjøpesenter, sier Tron Harald Bjerke. 

Ikke nye, men…
Onsdag denne uken var han på konferansen Eiendom2017 i Bergen. Bjerke forteller altså at de ikke ser for seg å bygge flere nye kjøpesenter i Norge.
– Dersom vi skal utvikle nye kjøpesenter blir det nok i Sverige. Der er det fortsatt et potensial. I Norge handler det først og fremst om videreutvikling av de kjøpesentrene vi har, sier Bjerke.
Videreutvikling handler både om utvikling av konsepter, men også fysiske utvidelser. Både i Lagunen i Bergen, samt Moa utenfor Ålesund, har de store byggeprosjekter. De planlegger også utvidelser i Åsane. Samlet snakket vi om mellom 170.000 og 180.000 nye kvadratmeter. Så selv om de ikke skal bygge nye kjøpesenter har de godt med nye kvadratmeter under utvikling.

Utgått på dato
Det har den siste tiden vært skrevet mye om kjøpesenterdød i USA, og flere tror at den samme utviklingen også kan komme til Norge. Olav Thon Gruppen er landets desidert største kjøpesenteraktør med 99 senter i porteføljen. Bjerke er ikke blant den som tror på en norsk kjøpesenterdød.
– Ryktene om kjøpesentrenes død er betydelig overdrevet. Norske kjøpesent har en helt annen struktur enn det de har i USA, sier Bjerke.
Han forteller blant annet at de der har rene bilbaserte kjøpesenter plassert langt utenfor sentrum. Noen vil kanskje kunne hevde at forskjellene til flere av de norske kjøpesentrene ikke er så veldig stor.
– En del av kjøpesentrene i USA er gått ut på dato. Samtidig skal man ikke så veldig langt tilbake i tid før vi opplevde at flere kjøpesenter i Norge også gikk overende, sier Bjerke.

Frykter ikke for egne senter
Han viser blant annet til at Biri senter gikk overende på begynnelsen av 2000-tallet og at Førde Storsenter gikk overende i 2013. Også i Ørsta har et senter stengt dørene.
– Det er ikke noe nytt at kjøpesenter går konkurs. Vi er imidlertid ikke redde for våre senter. Vår senterstruktur er at de skal ligge i godt integrerte knutepunktsområder, sier Bjerke.
Han tror likevel at handel, også i kjøpesenter, står foran en del endringer i tiden som kommer.
– Underholdning og innhold blir stadig viktigere. Vi ser derfor at både restauranter og for eksempel kino blir stadig mer vanlig, sier Bjerke.

Vil videreutvikle
På Eiendom2017 tok Bjerke først og fremst for seg utviklingen av Bygarasjen, som henger sammen med det Thon-eide kjøpesenteret Bergen Storsenter. Bergen kommune har sagt at de vil rive garasjen, til fordel for boliger og kontorer. Dette er planer de har jobbet med i lang tid, uten å invitere til dialog med Thon. Bjerke forteller at de motsetter seg en rivning, da de har en evigvarende avtale med kommunen om bruk av parkeringshuset.
– Vi ønsker imidlertid å videreutvikle området og bygge parkeringshuset inne, slik at Bergens innbyggere slipper å se bygget, sier Bjerke, som vedgår at Bygarasjen på ingen måte er et praktbygg.
– Men jeg tror at det kan utvikles til å bli noe i den retningen som politikerne i byen ser for seg, uten at vi river bygget, sier Bjerke.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Statped tar 2.000 kvm i Solheimsviken

Nyheter / fredag 12. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no