Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

GODT I GANG: Arbeidet med å renovere NHH går etter planen. Prosjektet ledes av Stema Rådgivning. F.v. teknisk byggherreombud, Frank Urnes Tefre og byggherreombud, Torgeir Skoge.

NHH med storrenovering

Etter flere år med forfall av bygningsmassen, skal NHH nå gjennomføre et massivt renoveringsprosjekt.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 20. februar 2020 8:39 (Oppdatert 18. mai 2020 23:51 )

– Den eldste bygningsmassen til Norges Handelshøyskole (NHH), som er fra tidlig 1960-tall og utgjør cirka 12.500 kvadratmeter gjennomgår nå en totalrehabilitering som skal løfte den til «2020 standard». Når denne prosessen er ferdig får skolen en campus de kan være stolte av, sier byggherreombud, Torgeir Skoge hos Stema.

Sammen med teknisk byggherreombud, Frank Urnes Tefre, utgjør de Statsbyggs byggeledelse på NHH.

– Det er et teknisk krevende prosjekt, sier Tefre.

I 1963 flyttet NHH fra sentrum til Sandviken og inn i det som da var et nytt og moderne skolebygg. Nybygget ble høytidelig åpnet av Kong Olav og markerte starten på en massiv vekstperiode for høyskolen. Det årlige opptaket av studenter økte fra 60 til over 200. NHH er i dag en av landets fremste forsknings- og utdanningsinstitusjoner med tilsammen 3500 studenter og cirka 400 ansatte. En rekke personer i landets ledende stillinger har utdannelsen sin fra skolen.

– Bygningsmassen har ikke fulgt med i timen og behovet for en oppgradering har vært stort. Dårlig inneklima, lekkasjer og generelt lav arealutnyttelse har bare vært noen av utfordringene, sier Skoge.

Høsten 2018 kom statsminister Erna Solberg på besøk til skolen. Med seg hadde hun en pengesekk fylt med 555 millioner kroner. En etterlengtet oppgradering kunne endelig iverksettes.

– I april 2019 begynte vi å rive, og i desember 2020 skal alle arbeidene være ferdige. Studenter og ansatte kan da ta i bruk det som blir en moderne campus som tilfredsstiller dagens krav, sier Skoge.

Mer enn halverer energibehovet

Av et samlet areal på 34.000 kvadratmeter er det cirka 12.500 kvadratmeter som nå totalrehabiliteres. Høyblokken på ni etasjer, tilknyttende lavblokker og Aula blir rensket til beinet for så å bli bygget opp igjen.

– Alt innvendig blir byttet ut, samtidig som byggene blir etterisolert og tettet, sier Tefre.

Høyblokka har status som verneverdig. Rehabiliteringen skjer derfor på en hensynsfull måte, noe som blant annet betyr at en del innvendige bygningselementer blir tatt vare på. Utvendig skal det gamle fasadeuttrykket bestå, selv om alt av fasadeelementer fornyes. Alt av teknikk byttes ut, det etableres ti geobrønner i kombinasjon med varmepumper for å gjøre campusen mer energieffektiv.

– Målet er at bygningsmassen skal oppfylle energikravene i TEK 17, hvor høyblokken også skal oppfylle kravene til lavenergibygg. Målet er at energiforbruket skal reduseres med cirka 65 prosent, sier prosjektleder hos Statsbygg, Erik Johansen.

Egil Instefjord er Statsbyggs faste representant på byggeplassen. Han er godt fornøyd med samarbeidet med Stema og entreprenøren HENT.

– I prosjekter av denne typen, hvor mye skal rives, vil det alltid være noe som dukker opp. Men så langt har det ikke vært de «store» overraskelsene, sier Instefjord.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no