Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

SUPERSENTRALT: Handelens- og sjøfartens hus er beliggende rett ved Hotel Norge. Ill: Donatas Grinius

Ærverdig bygg inngår i Bergens nye CBD

Historiske Handelens- og sjøfartens hus oppgraderes, og skal romme kontorlokaler av en helt spesiell standard.

Tore Årdal

tirsdag 11. mars 2025 12:13 (Oppdatert 20. mars 2025 9:29 )

Vi har nettopp gått inn døren i tredje etasje i Handelens og sjøfartens hus, hvor Handelsforeningens klubb tidligere holdt hus. Lokalet oser av historie, og det er her de fremtidige leietakerne i bygget skal ta i mot sine besøkende, slik at de umiddelbart får med seg byggets historiske sus. Dette blir også møteplassen for kontorleietakerne i bygget.

Supersentralt

Handelens og Sjøfartens Hus stod ferdig oppført i 1931 i nyklassisk stil, og har adresse Olav Kyrres gate 11 – like ved bybanestoppet Byparken, samt nærmeste nabo til Sundt-bygget og Hotel Norge. Første etasje huser utadrettet handels- og serveringstilbud, og i andre etasje Grand konferanse- og selskapslokaler.

Nå skal bygget, med unntak av Grand, totalrehabiliteres. Bakgrunnen er at Wikborg Rein og Norwegian Hull Club har flyttet ut av lokalene, og eierne Bergen Næringsråd, Bergen Rederiforening og Norwegian Hull Club (eier 1/3 hver) skal nå oppgradere bygget.

I denne sammenhengen har de engasjert den lokale aktøren Estate Management til rollen som prosjektleder og eiendomssjef, samtidig som de skal optimalisere bygget med hensyn til blant annet energi og leiepriser. De jobber tett sammen med MAD, som er fagkyndig arkitekt i prosjektet.

Dobler antall kontorplasser

Bergen Næringsråd og Bergen Rederiforening skal fortsette å være leietakere etter rehabiliteringen, slik at det totalt er 6.500 kvadratmeter brutto kontor som eierne er ute i markedet med. Denne jobben utføres av Kvadrat Næringsutleie, som er en del av Estate Management.

– Bygget skal få energimerke B, noe som tilsvarer en forbedring på 50 prosent på det årlige energiforbruket. Dette gjør bygget til et fremtidsrettet valg for leietakere som ønsker å møte de stadig strengere bærekraftskravene i næringslivet, samtidig som de sikrer en kostnadseffektiv drift. Bygget skal også tilfredsstille taksonomikravene. Vi går bort fra dagens løsning med cellekontorer til en åpen løsning, slik at antall kontorarbeidsplasser dobles fra 180 til ca. 360. Det tilsvarer et par og nitti ansatte per etasje, sier Roger Edvardsen, daglig leder i Estate Management og eiendomssjef for Handelens- og sjøfartens hus i Bergen sentrum.

Forvalter identiteten

En enda større del ev klubblokalene er rommet innenfor det vi først ankommer. Denne delen av lokalene har et noe mer moderne preg, og det ønsker eierne å gjøre noe med.

FANTASTISK UTSIKT: Roger Edvardsen, daglig leder i Estate Management og eiendomssjef for Handelens- og sjøfartens hus, viser utsikten fra taket.
Foto: Glen Widing

– Bygget har ikke vernestatus, men det er jo mye kultur og historie her, og det ønsker vi å ta vare på. Det er viktig for oss å forvalte identiteten til Handelens- og sjøfartens hus med respekt, og skal videreføre det opprinnelige preget i bygget. Alle skillevegger skal være i glass, og med sprossindeling i tre med samme uttrykk som heisen. Du skal kjenne det igjen når du går rundt i bygget; det skal ha et særpreg, forteller han.

Heisen er for øvrig prisbelønt, og nylig var det en utenlandsk artist og fikk laget en musikkvideo med den som kulisse.

Bygger personalrestaurant

Edvardsen viser oss også luftebalkongen i sjette etasje. Den er smal, men det får så være – i alle fall på 17. mai når de heldige ser rett ned på Festplassen. Det hører med til historien at selveste 17. mai-komiteen i Bergen også har adresse i Handelens- og sjøfartens hus.

Edvardsen tar oss med videre i bygget, og åpner en liten dør vi først tror at han bare skal sjekke, men så viser det seg at vi skal gå gjennom den, og så står vi plutselig i en oppadgående vindeltrapp i den mindre pene bakgården.

Med høydeskrekk er ikke undertegnede mottakelig for informasjon i trappen, men vel oppe på taket forteller Edvardsen at de skal rydde opp i bakgården, og samtidig bygge en ny etasje oppå store festsal. Der blir det personalrestaurant.

Spektakulær utsikt

Som eiendomsjournalist har man det privilegium å få se mange flotte bygg og oppleve noen spektakulære utsikter. Det er ingen hemmelighet at taket på Posthuset, for de fleste kjent som Postgirobygget, er i en særstilling. Utsikten mot Oslofjorden, byen og Marka er formidabel, og man ser endog ned på ned på høyhuset Radisson Blu Plaza Hotel.

De øverste etasjene i Posthuset leies av Sopra Steria, og selskapets HR-direktør Solfrid Skilbrigt har tidligere uttalt til Estate Nyheter at lokalene har vært en medvirkende årsak til selskapets vekst.

Det er naturligvis stor forskjell på å stå på taket til bygg på henholdsvis 25 og 6 etasjer; likevel er det en spektakulær utsikt fra toppen av Handelens og Sjøfartens Hus. Vi ser ikke bare ned på Festplassen, Lille Lungegårdsvannet og store deler av byen, men også opp til Løvstakken, Fløyen og Ulriken.

Bygger på

Eierne har fått rammetillatelse til å oppføre en ny inntrukket syvende etasje på bygget. I skrivende stund er ikke bruken avklart. Det kan bli restaurant, men det kan også hende at det blir kontor.

– Det er et overordnet ønske fra Bergens Næringsråd at det skal bli flere kontorarbeidsplasser i Bergen sentrum, for det vil bidra til ytterligere byliv. Timingen for oss er veldig bra, ettersom PwC nå flytter inn i nabobygget Sundt. Dette blir et svært attraktivt kontorcluster, og med Hotel Norge i umiddelbar nærhet. Det nye clusteret ligger ved den blå steinen, som er utgangspunktet for Bergen, sier Edvardsen.

Han forteller at det pågår dialog med flere potensielle leietakere til bygget.

– Medvirkning fra tidlig fase gir leietaker en unik mulighet til å sette sitt preg og få skreddersydde løsninger som passer deres spesifikke behov. Dette er en sjelden mulighet, mener Edvardsen.

Fellesfasiliteter

I tillegg til kontorplassene skal bygget huse atrium, møteromshub, treningsrom, sykkelgarasje, gamingrom, podcastrom og altså personalrestaurant.

Cafeen Kanelsnurren skal være med videre, men konseptet endres slik at man kan gå gjennom cafeen og inn i bygget. Ifølge Edvardsen er dette litt inspirert av det Bara Eiendom har gjort i Kronstadparken.

Han viser oss også ærverdige Grand konferanse- og selskapslokaler, som i 2019 tildelt Eiendomsprisen for omfattende restaureringsarbeid. Prislappen var på 40 millioner kroner.

Handelens og Sjøfartens Hus er for øvrig tegnet av arkitekt og ingeniør Adolf Bredo Stabell Greve (1871-1931). Greve var særlig kjent for sine monumentale undervisningsbygg og forretningsgårder. Gode eksempler er hovedbygningen til Norges tekniske høyskole i Trondheim og Theatercafeen i Oslo.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Her vil Midgard Gruppen bygge 400 boliger

Nyheter / torsdag 20. mars 2025

Barnehage blir FutureBuilt-prosjekt

Nyheter / onsdag 19. mars 2025

Radisson signerer fire nye hoteller i Bergen

Nyheter / tirsdag 18. mars 2025

Bergen er sikret 246 nye studentboliger

Nyheter / tirsdag 18. mars 2025

Falch Monsen vil ha 111 nye hotellrom i Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 13. mars 2025

Skal leie ut ett av Bergens feteste kontorlokaler

Nyheter / torsdag 13. mars 2025

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no