Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

FAST: Harald S. Kobbe er som en av få bergensere inne på Chambers and Partners ferske rangering. (Foto: Torgeir Hågøy)

Bare én bergensadvokat
inne blant de aller beste

Bergenserne er kanskje ikke kjent for å være smålåtne, men på de store advokatrangeringene gjør de som regel lite ut av seg. På listen til Expert Guides er det bare plass til én advokat fra Bergen.

Torgeir Hågøy

tirsdag 29. september 2015 7:02 (Oppdatert 19. februar 2018 11:26 )

Legal Media Group sin ”Expert Guides” har ifølge dem selv vært en viktig veileder for valg av juridisk kompetanse siden etableringen i 1994. Rangeringen er ikke like kjent som Legal 500 eller Chambers sine rangeringer, men den gir likevel et bilde av hvilke advokater som har gjort seg bemerket det siste året.

Den eneste på listen

Under kategorien ”real estate” er det ikke funnet plass til noen bergensere, men under ”construction” dukker det opp en kjenning, Harald S. Kobbe. Han er for fast inventar å regne på flere av advokatrangeringene, men første gangen han var inne på en av listen skyldtes det trolig en forveksling.
– Den første listen jeg havnet på var Finansavisens rangering. Jeg var da rangert på topp i husleierett, men dette var ikke noe jeg jobbet noe særlig med. Min far var derimot en av landets fremste på dette området. Mitt navn ble med andre ord forvekslet med hans og jeg surfet inn på listen takket være han, ler Kobbe.
Etter hvert stod han mer og mer på egne bein, men han innrømmer lett at den første omtalen nok ikke var helt selvforskyldt.
– Men selv om de først forvekslet meg med min far, så må de senere ha blitt oppmerksom på meg, sier Kobbe

40-års jubileum

Kobbe er nå en erfaren herremann, og han feirer i år 40-års jubileum som advokat, noe som innebærer at han gikk ut fra juridisk fakultet i Oslo i 1975. Senere tok han en Master på Harvard Law School. Etter eksamen i Oslo begynte han å jobbe som førstekonsulent i Industridepartementets Olje- og bergverksavdeling.
– Der satt alle som senere fikk viktige stillinger innen norsk oljeindustri. Jeg fikk derfor mange gode og viktige venner og bekjente, sier Kobbe.
Han gikk videre til å være dommerfullmektig og så advokatfullmektig og høyesterettsadvokat hos Regjeringsadvokaten, hvor han var fra 1979 til 1987.
– Jeg tror disse jobbene har vært avgjørende for min karriere. For det første får man slike jobber fordi man er ansett som flink, men så er det jo også slik at når man jobber der, er man også i en synlig posisjon hvor man blir lagt merke til. Det blir en selvforsterkende sirkel, sier Kobbe som avla prøven for Høyesterett i 1984 og som prosederte en lang rekke viktige prinsipielle saker for staten i vår høyeste domstol.
Han var også en av de to som etablerte Kluges kontor i Oslo i 1987. De senere årene har han imidlertid arbeidet ut fra firmaets kontor i Bergen som han etablerte i 1994.

Snevret inn

De siste årene har Kobbe blitt rangert som en av landets aller beste advokater av Chambers & Partners. Kobbe mener flere av disse advokatkåringene er litt tilfeldige i sitt utvalg.
– Det er litt ”hipp som happ” hvem som kommer med på listene. Det er advokater som burde vært på listene som ikke er der, og omvendt, sier Kobbe.
Han har i en årrekke figurert i toppsjiktet på den anerkjente advokatrangeringen til Chambers & Partners. Han er den eneste bergensadvokaten som har nådd helt opp i øverste sjikt eller første bånd. Flere andre har blitt nevnt, blant annet Haakon Blaauw og Dag Steinfeldt fra Wikborg Rein, men da lenger nede på listene, altså i lavere bånd. I år endte Kobbe også opp i andre bånd, ett hakk ned fra i fjor.
– For meg ser det ut som om de har snevret inn rammene for øverste sjikt. Det er ikke kommet noen nye advokater inn i den tidligere sjumanns-gruppen, men jeg har glidd ned ett hakk, sier Kobbe.
Hva som er årsaken er han usikker på, men han tror kanskje det kan ha å gjøre med at han de siste årene i stor grad har arbeidet med tvisteløsning som mekler og voldgiftsdommer både nasjonalt og internasjonalt.
– Jeg har derfor ikke vært like mye i skranken som før, og dermed har jeg kanskje ikke blitt lagt like mye merke til, sier Kobbe.
– Men med mitt utgangspunkt og forhold til slike rangeringer blir jeg ikke ”heartbroken” av dette, legger han til.

Fortsetter med jussen

Etter hvert har fokuset til Kobbe blitt mer og mer på entrepriser i forhold til byggeprosjekter både onshore og offshore.
– Jeg har hatt en del store oppdrag hvor jeg har gitt råd og bistand til både store entreprenører og byggherrer. Blant klientene har vært Hydro og Statoil, Veidekke og AF Gruppen. I tillegg har jeg også hatt en god del kurs og foredrag, og de siste årene har jeg som nevnt blitt bedt om å være voldgiftsdommer eller privatengasjert megler, sier Kobbe.
Han er nå 66 år gammel, men har ingen planer om å gi seg med jussen med det første.
– På et eller annet tidspunkt må jeg jo slutte som advokat, men megling og dommervirket kan jeg fortsette med uansett. Så selv om jeg måtte bli pensjonist om et års tid kommer jeg nok til å praktisere juss likevel, sier Kobbe.

LES OGSÅ:
Bergensadvokater på prestisjetung advokatliste

Kvinner er mangelvare på advokatrangeringene

Siste nyheter Vest-Norge

Gamle Christian Michelsens Institutt kan bli boligområde

Nyheter / onsdag 12. mai 2021

Nå vil Coop også tilby dagligvarer på Midtun

Nyheter / onsdag 12. mai 2021

BOB inn i omstridt prosjekt – åpner for omfattende medvirkning

Nyheter / tirsdag 11. mai 2021

Bonava måtte kjøpe villa – nå kan det bli leilighetshus

Nyheter / mandag 10. mai 2021

Den Nationale Scene flytter til Laksevåg

Nyheter / fredag 7. mai 2021

Transaksjon på 9 milliarder: Flere av eiendommene er i bergensregionen

Nyheter / torsdag 6. mai 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no