Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

GOD START: Lars Erik Wirsching har fått en god start som meglersjef i Bergen. (Foto: Torgeir Hågøy)

Bergen var lukket, men nå  dominerer nasjonale kjøpere

Lokale kjøpere har dominert transaksjonsmarkedet i Bergen i en årrekke, men de siste tre årene har nasjonale kjøpere tatt fullstendig over. 

Torgeir Hågøy

mandag 25. september 2017 10:49 (Oppdatert 8. mai 2018 7:23)

– Vi har de siste årene sett at utenbys kjøpere virkelig har fått øynene opp for Bergen, sier leder for DNB Næringsmeglings kontor i Bergen, Lars Erik Wirsching.

Lokale aktører har dominert
En oversikt de har utarbeidet viser fordelingen mellom lokale og utenbys kjøpere i bergensmarkedet. Oversikten viser at utenbys kjøpere i årene 2012 til 2014 i bare begrenset grad var til stede, med unntak av noen få transaksjoner. I 2014 ble det for eksempel omsatt næringseiendommer i Bergen for 2,9 milliarder kroner. Lokale kjøpere sikret seg 72 prosent av volumet, altså eiendommer for 2,1 milliarder kroner.
– Dette har tidligere vært et av kjennetegnene ved bergensmarkedet i mange år. Lokale eiendomsbesittere har i stor grad handlet med hverandre, sier Wirsching.

Snudd på hodet
I 2015 skjedde det noe i det bergenske transaksjonsmarkedet. For det første mer enn doblet volumet seg til rundt 7 milliarder kroner, noe som er i tråd med den nasjonale utviklingen i transaksjonsmarkedet. Samtidig hadde også de utenbys kjøperne fått øynene opp for Bergen. Av et volum på syv milliarder kroner, så handlet nasjonale og internasjonale kjøpere for hele fem milliarder kroner. Det betyr at de sikret seg 70 prosent av alle eiendommer som ble solgt i 2015. I 2014 var tilsvarende tall altså under 30 prosent. Denne utviklingen holdt seg i 2016, da volumet endte på 9,6 milliarder kroner. Nasjonale og internasjonale kjøpere stod for 6,5 milliarder av dette beløpet, noe som er en andel på rundt 71 prosent.
Av de største transaksjonene i 2016 var Olav Thon som sikret seg Åsane Storsenter for to milliarder kroner. KLP sikret seg Rom-bygget ved Bergen Stasjon for 760 millioner kroner og forsikringsselskapet Tryg solgte hovedkontoret sitt i Fyllingsdalen for 710 millioner kroner til det finske selskapet Citycon.

Utviklingen fortsetter
Utviklingen som man har sett fra 2015 og 2016 fortsetter og har så langt i år forsterket seg. Av et samlet volum så langt i år på 3,3 milliarder kroner står nasjonale kjøpere for hele 2,7 milliarder kroner. Han presiserer at nasjonale kjøpere er aktører med aktiviteter i hele landet. Det betyr for eksempel at DNB Scandinavian property found som står bak årets største transaksjon, nemlig kjøpet av Øyrane Torg, defineres som nasjonal/internasjonal, selv om de har hovedkontor i Bergen. Nordea Liv som i vår kjøpte en eiendom i Bergen sentrum kroner faller også i denne kategorien, selv om hovedkontoret er i Bergen.
– Da jeg begynte som leder for bergenskontoret til DNB Næringsmegling var ambisjonen min å i større grad invitere nasjonale og internasjonale kjøpere til Bergen. Vi opplever nå at en rekke aktører utenfra ser på Bergen som svært interessant. Vi ser også at interessen fra utenlandske investorer tar seg opp. Bergen er definitivt ikke en lukket by lenger, sier Wirsching.

VOLUMFORDELING LOKALE/NASJONALE
2014: 2,1 mrd. lokale/ 0,8 mrd. nasjonale
2015: 2,0 mrd. lokale / 5,0 mrd. nasjonale
2016: 2,6 mrd. lokale / 6,5 mrd. nasjonale
2017 (ytd.): 0,6 mrd. lokale / 2,7 mrd. nasjonale

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

«Verdens beste» bygg har fått ny eier

Nyheter / torsdag 20. september 2018

Skal renoveres for over en halv milliard kroner

Nyheter / onsdag 19. september 2018

En unik mulighet til å lære av en av de beste

Nyheter / onsdag 19. september 2018

Eiendomskreditt styrker laget med erfaren utlånsdirektør

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

Seks av ti bedrifter melder om manglende kompetanse

Nyheter / tirsdag 18. september 2018

Signerte en av årets største leieavtaler

Nyheter / onsdag 12. september 2018

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no