Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Fra venstre: Tommy Hagenes (Proptech Bergen), Petter Marthinussen og Robin Willox fra Airthings.

Byens «dummeste» bygg ble smart

En solid bærekraftig oppgradering transformerte Kokstadflaten 4 fra ett av byens «dummeste» bygg til ett av de smarteste i klassen.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 1. juli 2021 9:55 (Oppdatert 16. september 2021 6:55 )

– Det som har skjedd er vi, sammen med Airthings, har gjort et fullstendig frakoblet bygg til et av de mest oppkoblede byggene i Bergen, sier daglig leder i Proptech Bergen, Tommy Hagenes.

I 2019 flyttet han inn i det eldre kontorbygget på Kokstadflaten 4. Der har han testet ut eiendomsteknologi i bygget som hadde minimalt med elementer av det som i dag kalles et smart bygg. Han ville bruke bygget til levende lab for uttesting av ny eiendomsteknologi. Bygget var da fullstendig frakoblet og alt som skulle kontrolleres måtte kontrolleres manuelt, ved at noen fysisk besøkte bygget.

– Det fantes ingen data som kunne benyttes for å kontrollere driften av bygget. Det første vi gjorde var derfor å få inn 30 sensorer fra Airthings, noe som gjorde oss i stand til å måle luftkvaliteten i bygget, sier Hagenes.

Bare med dette enkle grepet avdekket de at luftkvaliteten i noen av rommene var veldig dårlig. Dette var viktige data, og noe som gjorde dem i stand til å begynne å nøste i problemene.

– Uten disse dataene famlet vi i blinde. Nå visste vi at noe var galt. Dataene gav oss også en god indikasjon på hva det kunne være, og med enkle grep kunne vi forbedre luftkvaliteten betydelig, sier Hagenes.

Nå har bygget gått fra 30 sensorer til 300 Airthings-sensorer som måler alt fra temperatur til luftfuktighet, radon, innholdet av kjemikalier i luften, CO2, lys, trykket i rommet, samt hvor mange som er til stede.

– Dette gjør oss i stand til å samle en stor mengde data fra bygget. Vi har lærte oss bygget å kjenne, i stedet for å basere oss på antagelser, sier Hagenes.

Blant feilene som ble oppdaget var en del konkrete feil ved SD-anlegget, noe som gjorde at bygget i praksis ble driftet lite effektivt. Dette er feil som er krevende å oppdage ved fysisk tilsyn, men som sensorene raskt fanget opp.

– Disse feilene ble utbedret og bygget har i dag et veldig sunt inneklima og driftes også mye mer energieffektiv. Vi har ikke funnet data fra driften tidligere, men jeg estimerer at vi har redusert behovet for tilført energi med mellom 60 og 70 prosent, sier Hagenes.

De har også utviklet algoritmer som gjør bygget helautomatisert.

– All av drift skjer via «skyen» noe som blant annet betyr at bygget kan styres via en app uansett hvor man er i verden. Renholdet skjer blant annet etter tilstedeværelse. Har ett av rommene blitt mer brukt enn normalt får renholdspersonellet automatisk beskjed om at dette rommet trenger en ekstra vask. Har rommet stått tomt får de tilsvarende beskjed om dette, sier Hagens.

Det samme gjelder for luftmengder og temperaturer. Går CO2-konsentrasjonen opp i et rom fordi mange mennesker deltar i et møte, så tilføres det automatisk mer luft.

– Bygget styres også automatisk i forhold til utetemperaturer. Ved lave temperaturer økes automatisk temperaturen inne, uten at noe må inn og styre dette manuelt, sier Hagenes.

Samtlige av sensorene er trådløse, noe som betyr at alle data hentes inn trådløst, uten en eneste kabel. Batteriene varer i tre til fem år og det tar bare noen sekunder å skifte dem.

– Tradisjonelt ville dette krevd kilometervis med kabler og en omfattende rehabiliteringsjobb med kostnader i mange millioners-klassen. Vi har ikke flyttet på noen vegger, bare satt sensorene på veggen og i løpet av noen sekunder begynte dataene fra bygget å strømme inn, sier Hagenes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Perfekt storm i transaksjonsmarkedet i Bergen

Nyheter / torsdag 16. september 2021

Advarer Bergen-politikerne mot Oslo-fellen

Nyheter / onsdag 15. september 2021

Vil bygge på helsepark med to etasjer

Nyheter / tirsdag 14. september 2021

Tre leiegårder solgt – kommunen benytter ikke forkjøpsrett

Nyheter / mandag 13. september 2021

Sigba Eiendom fikk overskudd på 100 millioner

Nyheter / torsdag 9. september 2021

Leieinntektene skyter i været i Simonsviken Næringspark

Nyheter / onsdag 8. september 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no