Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

SOLGT: KLP Eiendom bladde opp 1,62 milliarder kroner for Jonsvollskvartalet.

Denne eiendommen ga Sparebanken Vest en gevinst på 380 millioner

Mens Trond Mohn med partnere cashet inn 280 millioner kroner på Jonsvollskvartalet i fjor, har Sparebanken Vest nå lagt bak seg en veldig hyggelig økonomisk reise.

Tore Årdal

torsdag 26. november 2020 5:55 (Oppdatert 17. januar 2021 17:39 )

I 2007 startet Sparebanken Vest arbeidet med å samlokalisere alle tilsluttede selskaper og datterselskaper med de da 750 ansatte i Bergen. Grunntanken var at hvis det nye bygget skulle bli bra for Sparebanken Vest, måtte det også bli bra for Bergen by. Derfor ble byplanføringene viktige i arkitektkonkurransen, der arkitektgruppen Cubus gikk av med seieren i samarbeid med Brandsberg Dahl arkitekter.

I 2016 ble Sparebanken Vest tildelt Eiendomsprisen for bygget. Det har i tillegg vunnet og blitt nominert til en rekke priser, deriblant Cityprisen.

Klart i 2015

Bygget stod klart i 2015, og samme år solgte Sparebanken Vest 2/3 av aksjene i Jonsvollskvartalet AS til Trond Mohn med partnere.

– I fjor fikk vi et bud på hele bygget, og Mohn med partnere var interessert i å selge. Vi vurderte at det var riktig av Sparebanken Vest å kjøpe den nevnte aksjeposten, slik at banken ble 100 prosent eier av bygget, sier Frank Johannesen, konserndirektør CFO i Sparebanken Vest.

Trond Mohn solgte

Selgere var Trond Mohn-selskapet Meteva AS (24%), Trond Mohn Stiftelse (12%), Bera AS (27%) og Ineiken AS (3%).

I forbindelse med kjøpet regnskapsførte Sparebanken Vest en gevinst på 140 millioner kroner for eierandelen på 1/3 av aksjene. Det er derfor rimelig å anta at de øvrige aksjonærene da satt igjen med en samlet gevinst på 280 millioner kroner.

Kostpris: 722 mill.

I forrige uke ble det kjent at Sparebanken Vest selger Jonsvollskvartalet til KLP Eiendom for 1,62 milliarder kroner. Sparebanken regnskapsfører i 2020 en gevinst på snaut 240 millioner kroner etter salget, slik at bankens samlede gevinst blir i underkant av 380 millioner.

Johannesen ønsker ikke å kommentere konkrete tall, men sier følgende:

– Sett opp mot hva det kostet å bygge, og at bygget stod innflyttingsklart i 2015, er det ingen tvil om at vi har hatt en god reise.

Årsregnskapet til Jonsvollskvartalet for 2019 viser at tomten i Jonsvollsgaten 2 hadde en anskaffelseskost på 44 millioner kroner. Byggekostnadene er oppgitt til 678,2 millioner, slik at total anskaffelseskost er på 722,2 millioner kroner.

Skal ikke utvikle mer

Jonsvollskvartalet er hovedkontor for Sparebanken Vest, Eiendomsmegler Vest, Frende Forsikring, Norne Securities og Brage Finans. Det jobber ca. 900 ansatte i kontorbygget, som ligger like ved Den Nationale Scene. Det samlede arealet er 19.300 kvadratmeter fordelt på 8 etasjer i tillegg til en kjelleretasje.

Sparebanken Vest har inngått en langsiktig leieavtale på barehouse-vilkår.

– Vi er veldig godt fornøyd med å få inn KLP som eier. Dette er en eier med et evighetsperspektiv, noe som gir stabilitet og forutsigbarhet, sier Johannesen.

Kommer dere til å bruke noe av den frigjorte kapitalen til en ny runde med eiendomsutvikling?

– Nei. Vi solgte bygget for ikke å binde opp kapital. Denne skal vi i stedet bruke i vår ordinære bankvirksomhet, svarer han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Her kan det komme 22 boliger

Nyheter / søndag 17. januar 2021

Sykehusbygg blir boliger

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Ny markedssjef i Vestenfjeldske: – Tror flere vil søke mot Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Reitan kjøper to eiendommer i Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Midgard Gruppen blar opp 71,8 millioner for 3 leiegårder

Nyheter / tirsdag 12. januar 2021

Toma ansetter i Bergen

Nyheter / tirsdag 12. januar 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no