Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

HAVNEBEBYGGELSE: Verdenskulturminnet Bryggen er rester av en gammel havnebebyggelse langs østsiden av Vågen. Foto: Tore Årdal

Disse eier Bryggen i Bergen

Olav Thon er blant eierne av byggene i den gjennomfotograferte trehusrekken. Blant eierne finner vi også en stiftelse, som skal ta vare på verdensarven.

Tore Årdal

torsdag 7. april 2022 10:57 (Oppdatert 2. august 2022 6:43 )

– Det er et ganske komplekst eierskap av Bryggen med flere eiere samt krysseierskap, men vi har godt samarbeid med de private eierne. Det er stadig utfordringer med bygningsmassen, og det brukes mye penger på å sette den i stand. Vi kan ikke stenge ned og ta alt på en gang, derfor gjøres dette arbeidet etappevis. Per i dag er det tre prosjekter som pågår, forteller direktør Bernt-Håvard Øyen i Stiftelsen Bryggen.

Verdenskulturminnet Bryggen er rester av en gammel havnebebyggelse langs østsiden av Vågen – Bergens sentrale havn. Bebyggelsen ble gjenreist etter en brann i 1702, som la hele byen i aske. Etter sanering og branner står ca. en fjerdedel igjen.

– Bygningene er oppført som tømrete loft i såkalte «gårder», dvs. som lange husrekker på en eller to sider av en felles gårdspassasje. I bakre del ligger en del steinkjellere som går tilbake til 1400-1500-tallet. Her er i nyere tid ført frem en branngate, på tvers av bebyggelsen. Området er i dag en levende historisk bydel på ca. 13 mål med 61 fredede bygninger, fremgår det av hjemmesiden til Stiftelsen Bryggen, som ble etablert i 1962.

Formålet var å jobbe for bevaring av bebyggelsen i tråd med de antikvariske myndigheter. I 1963 vedtok bystyret en reguleringsplan som slo fast at bygningene skulle bevares og settes i stand. I 1979 ble Bryggen innskrevet på UNESCOs liste over verdensarv, og ansees i dag som et av Norges viktigste kulturminner.

Øyen opplyser at Stiftelsen eier 40 av de 62 bygningene som inngår i Bryggen-komplekset.

Blant de andre eierne av Bryggen finner vi Olav Thon Gruppen, som gjennom Vats AS eier Svensgården med adresse Bryggen 27.

Andre private eiere av bygningsmassen ut mot Vågen:

-Bryggen 1: Holmedalsgården I og II AS (Richard Hansen)

-Bryggen 21: Bellgården AS (familien Skurtveit)

-Bryggen 29: AS Enhjørningsgården (familien Børs)

-Bryggen 35: Fav Eiendomsutvikling (Arne Veidung)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Kjøpte det prosjekterte sentrumsbygget i Myrkdalen

Nyheter / torsdag 30. mars 2023

«Dette er et ekstremt viktig prosjekt for Bergen»

Nyheter / torsdag 30. mars 2023

Utvikler nye næringsparker i Bergen Vest

Nyheter / onsdag 29. mars 2023

GC Rieber Eiendom og WPS Næringsmegling til topps igjen

Nyheter / onsdag 29. mars 2023

Oppfører bolig- og næringsbygg i Frekhaug sentrum

Nyheter / mandag 27. mars 2023

Skipsreder vil bygge opptil 60 boliger i Ervik

Nyheter / torsdag 23. mars 2023

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no