Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

REHABILITERING: Lokalene har vært gjennom en omfattende rehabilitering.

Eiendomsprisen til Grand konferanse- og selskapslokaler

«Med denne prisen setter vi dette året søkelys på hvordan dere, som stand, gjennom næringsbyggutvikling bygger kompetanse og kvaliteter gjennom forvaltning.»

Tore Årdal

torsdag 4. april 2019 15:43 (Oppdatert 13. juni 2019 10:25 )

Slik innledet juryleder, rektor Cecilie Andersson ved Bergen Arkitekthøgskole, prisutdelingen under arrangementet Næringseiendom 2019 i regi av Foreningen Næringseiendom.

Årets pris ble tildelt Grand konferanse- og selskapslokaler, som eies av Bergen Næringsråd, Norwegian Hull Club og Bergens Rederiforening. Lokalene har vært gjennom en omfattende rehabilitering.

– Når juryen har valgt å hedre dette prosjektet, er det fordi det insisterer på å ta vare på kvaliteter, og klarer å dyrke lokalt håndverk og lokale ressurser på en måte som forvalter en kulturarv for fremtiden. Og dere må klare å gjøre det igjen om 88 år, for nye tider må igjen og igjen bli minnet på at vi sammen forvalter en kulturarv gjennom vår byggutvikling, sa Andersson.

Hun mener at vi med den globale interessen for «the New Nordic» innen mat, klær, design og arkitektur trenger å forstå hvilke verdier vi bygger videre på «i vår nordiske palett av sanselige romlige og materielle kvaliteter».

– Vi trenger rom for refleksjon og sted for erfaring. På Grand konferanse- og selskapslokaler ser vi dette allerede i porten, med den majestetiske svarte marmorbuen, etterfulgt av en ekte rotunde, inn i en hall med hvite marmorgulv og en parade av flotte lampetter, uttale hun.

På vegne av prisvinnerne sa interiørarkitekt Cecilie Fasmer Stang at det har vært et krevende og komplekst prosjekt. Det viser samtidig at det er mulig å bevare ved å fornye.

– Bevare er ikke å konservere. Man må tilpasse seg dagens krav. Det skal skape en utvikling og nye verdier, sa Stang, og understreket at dette ikke var å sminke en gammel dame.

– Dette er en extreme makeover, sa hun.

Handelens og Sjøfartens Hus er tegnet av arkitekt og ingeniør Adolf Bredo Stabell Greve (1871-1931). Greve var særlig kjent for sine monumentale undervisningsbygg og forretningsgårder, gode eksempler er hovedbygningen til Norges tekniske høyskole i Trondheim og Theatercafeen i Oslo. Bygget sto ferdig i 1931 og betegnes i Nordisk nybarokk stol.

– Handelens og Sjøfartens hus i Bergen med Grand selskapslokaler i spissen har mange historiske referanser tilknyttet Bergens utvikling på tidlig 1900 tallet innen både arkitektur, interiør og kunst, heter det på hjemmesiden til Grand Bergen.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Handlet for over en halv milliard i fjor

Nyheter / onsdag 3. juni 2020

Kjøpte to eiendommer på Damsgård

Nyheter / tirsdag 2. juni 2020

Lars Clementsen Pedersen går til BOB

Nyheter / tirsdag 2. juni 2020

Kjøpte ny eiendom og styrker seg i Vestland

Nyheter / mandag 1. juni 2020

Har aldri hatt lavere ledighet

Nyheter / torsdag 28. mai 2020

Korona får vestlandsbedrifter til å endre forretningsmodell

Nyheter / onsdag 27. mai 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no