Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

MYE Å LÆRE: Jan Erik B. J. Rossow i Cubus mener eiendomsbransjen har mye å lære av byens musikere. (Foto: Torgeir Hågøy)

Etterlyser takt og tone

De spiller på forskjellige strenger, men støtter hverandre i tykt og tynt. En av arkitekten bak det nye Sparebanken Vest-bygget mener eiendomsbransjen har mye å lære av byens musikere.

Torgeir Hågøy

tirsdag 6. oktober 2015 7:14 (Oppdatert 19. februar 2018 11:26 )

– For en del år siden var MTV i Bergen og undersøkte hvorfor Bergen klarte å få frem så mange spennende musikere, sier Jan Erik B. J. Rossow (39).
Den anerkjente musikkanalen lurte på hva som hemmeligheten bak at en by som Bergen klarte å få frem musikere som Kings Of Convenience, Sister Sonny, Röyksopp og Bjørn Torske, for bare å nevne noen.
– Hemmeligheten var at de støttet hverandre. De gikk på hverandres konserter og var stolte av hverandre. Det sier seg selv at dette er motiverende for de som er en del av dette miljøet. Her har eiendomsbransjen mye å lære, mener Rossow.

Gode prosesser

Han er født i Paris, og vokste opp både ved den franske hovedstaden og i Bergen. Da han begynte å studere arkitektur falt valget på Skottland, før han tok masteren i Aarhus i Danmark. Deretter bar det tilbake til Paris hvor han jobbet som frilans arkitekt i fire år. Han fikk så med seg sin franske kone, med marokkansk opprinnelse, tilbake til Bergen på et halvt års prøveprosjekt.
– Hun likte seg godt og etter hvert bestemte vi oss for å bli værende, sier Rossow, som nå har bodd i Bergen i åtte år.
Han jobber for Arkitektgruppen Cubus og er ansvarlig arkitekt for det nye kontorbygget til Sparebanken Vest i Jonsvollkvartalet.
– Det har tatt det meste av min tid i de åtte årene jeg har bodd i Bergen som voksen, sier Rossow.
Bygget nærmer seg nå ferdigstillelse og etter planen flytter banken med sine søsterbedrifter inn i årsskiftet.
– Jonsvoll-prosjektet har vært et ekstremt spennende prosjekt. Det har vært en lang prosess, men det er alltid interessant å se tilbake på slike prosesser når de har vært gode. Det har vært mange utfordringer og endringer i prosjektet, men jeg mener at de beste prosjektene er ofte de som har møtt mye motstand, sier Rossow. Da må man sørge for å verne på de gode kvalitetene i arkitekturen.

Fokus på det positive

Det er ikke bare musikkbransjen Rossow mener at byens eiendomsbransje har noe å lære av. Han mener også at Bybanen bør være en påminnelse om hva vi faktisk kan få til dersom vi har riktige ambisjoner.
– Det blir ofte et litt negativt fokus på alt som vi ikke kan få til, men se på Bybanen. Den har vunnet en rekke priser og viser at vi faktisk kan få det til her i byen. Det er viktig at det blir engasjement og at det skapes diskusjon rundt by- og eiendomsutvikling, men dersom vi kunne sett på Bybanen og tatt med oss suksesskriteriene inn i resten av byggebransjen, så tror jeg vi ville kommet langt, sier Rossow. Bybanen har hatt en overordnet ambisjon og den er gjennomført på en innovativ og helhetlig måte.
Han trekker også frem en gullvinner fra OL, som han mener at Bergen har mye å lære av.
– Jeg leste en gang om en episode av John Olav Koss. Han var i ferd med å gjennomføre den siste titusenmeteren før OL på Lillehammer, men han kom fryktelig dårlig ut av svingene. Trener gjorde han selvfølgelig oppmerksom på dette. Etter løpet fortalte Koss treneren at han i stedet burde forsøke å se hva han gjorde bra. Dette gjorde treneren. Da han under OL løpet også kom dårlig ut av svingen oppdaget treneren at han derimot var bra ut på skjæret. Han begynte nå i stedet å skryte av dette. Det førte til en positiv tankeprosess, som gjorde at han etter hvert også kom godt ut av svingene og dermed vant gull, sier Rossow.
Fellesnevneren i det Rossow peker på er positivitet. Ved å trekke frem hva som er godt eller vellykket, så tror han at man kan motivere hverandre og få ting til å utvikle seg i riktig retning.
– Jeg håper at vi ved å skryte av hverandre og fokusere på det gode, kan bidra til å høyne de arkitektoniske kvalitetene. Vi må løfte arkitekturen frem i førersetet. Jeg synes vi skal ha visjoner på Bergens vegne på dette området, sier Rossow.

Må begeistre

Han mener god arkitektur er viktig, ikke bare fordi det er pent å se på, men fordi det har en innvirkning på folk.
– Jeg kjenner ingen som ikke blir begeistret av flotte rom og god design. Gode omgivelser skaper godt humør og engasjement, noe som selvfølgelig er positivt også i et helseperspektiv, sier Rossow.
Han mener at et av suksesskriteriene for å skape god arkitektur er at alle bidrar ved å strekke seg og gi litt ekstra.
– Tenk om man kunne få litt av den samme begeistringen og skaperlysten som vi ser i musikkmiljøet inn i eiendomsbransjen. Da tror jeg vi kunne fått til veldig mye innovativt og spennende, sier Rossow.

Siste nyheter Vest-Norge

Bara Eiendom selger i Bergen sentrum

Nyheter / tirsdag 4. oktober 2022

Solgte Porsche Center Bergen

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil skape Bergens mest klimavennlige nabolag

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil bygge ny kjempe innen utleieboliger

Nyheter / torsdag 29. september 2022

Siktet seg inn mot fylkeshuset

Nyheter / onsdag 28. september 2022

Nordea Liv vant pris for beste avkastning

Nyheter / tirsdag 27. september 2022

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no