Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

TILBAKE: På Klosterhagen hotel har Ellen Eriksen (24) og Endre Kjeilen (30) funnet tilbake til arbeidsgleden. (Foto: Torgeir Hågøy)

Fant tilbake til gleden ved å arbeide

Mange havner av forskjellige grunner utenfor arbeidslivet. På Klosterhagen Hotell finner de veien tilbake.

Torgeir Hågøy

tirsdag 5. mai 2015 14:29 (Oppdatert 19. februar 2018 11:29 )

– Jeg har gått fra å være en grå mus i hjørnet til å være en leder. Jeg tar ansvar og tør å snakke foran flere mennesker, sier Ellen Eriksen (24), som i flere år har slitt med sosial angst.
Dette har holdt henne utenfor arbeidslivet. Hun har forsøkt seg i flere jobber, uten at det har vært noen stor suksess.
– Her har jeg lært hva som kreves for å få jobben gjort, og at man må stå på selv om man har noen plager, sier Eriksen.
Endre Kjeilen (30) har vært på Klosterhagen Hotell siden mars i år.
– For meg har dette vært en trygg og fin måte å komme tilbake til arbeidslivet på. Jeg har slitt mye med depresjoner, men her er det trygge rammer som gjør at det er gøy å være på jobb, sier Kjeilen.

Dansk konsept

Klosterhagen Hotell kan utenifra se ut som et hvilket som helst annet mindre byhotell. Fasaden forteller imidlertid langt fra hele historien. 15 av hotellets medarbeidere er mennesker som av ulike årsaker har havnet utenfor arbeidslivet. Det kan være på grunn av utfordringer i forhold til rus, sosiale eller psykiske problemer.
På hotellet lærer de ikke bare hvordan et hotell driftes, men også hvilke krav og forventninger en arbeidsgiver har til sine ansatte.
– Dette skal være så reell arbeidstrening som overhode mulig, sier prosjektleder for Klosterhagen Hotell, Bente Kuven Osland.
Hotellet ble etablert etter at en del av de ansatte fra Alf, Senter for arbeidslivsforberedelser, som hotellet er en del av, i 2011 var på tur til København. Der bodde de på et pensjonat som var drevet etter det samme
prinsippet, og hvor store deler av staben altså var mennesker som trengte hjelp for å komme tilbake i arbeidslivet.
– Dette synes vi var en så god idé at vi ønsket å ta det med oss tilbake til Bergen. Vi oppgraderte fra pensjonat til hotell, og i februar 2011 åpnet vi dørene for første gang, sier Kuven Osland.

Må gi dem fra seg

De 15 medarbeiderne lønnes av NAV og jobber med både renhold, resepsjonstjenester og andre servicefunksjoner. De arrangerer også mindre kurs og konferanser.
– De er her som regel i ett år, men det er mulig å søke om å få dette forlenget med ytterligere ett år, seir Kuven Osland.
Målet deres er selvfølgelig at så mange som mulig skal få ut i fast jobb etter endt opplæring.
– Det er litt motsatt det man er vant med fra andre hoteller. Når folk begynner å bli flinke og man egentlig skulle ønske at man kunne beholde dem, så må man gi dem i fra seg, sier driftsleder Aleksander Ulseth.
Den største utfordringen ved å drive hotell på denne måten er å få de som er på arbeidstrening til å faktisk komme på jobb.
– En del av de som kommer hit har gått hjemme en del år. Struktur har vært mangelvare og det å få dem inn i et ordnet opplegg hvor de faktisk kommer på jobb når de skal er en av de største utfordringene, sier Ulseth.

Bred grunnmur

At medarbeiderne gjør en god jobb er det likevel ingen tvil om. Hotellet er det som har fått nest høyest score av Tripsadvisor i Bergen og blant de 200 beste hotellene i landet. Belegget er også meget godt.
– Vi hadde i fjor et belegg på 90 prosent, og i august i år hadde vi et belegg på 97 prosent. Noe særlig høyere en det er ikke mulig, sier Ulseth.
Så langt har rundt 50 mennesker vært innom hotellet på arbeidstrening. Mange går ut i arbeid etterpå, men ikke alle.
– Det handler selvfølgelig mye om å få dem i arbeid, men også om å finne ut om arbeid er det rette. I noen tilfeller er det ikke det, sier Kuven Osland.
De samarbeider tett med NAV, men også med andre hoteller og bemanningsbyråer.
– En del ønsker å fortsette i hotellbransjen, men en del går til andre serviceyrker. Arbeidstreningen her gir dem en god grunnmur som gjør at de kan jobbe med veldig mye forskjellig, sier Kuven Osland.

FAKTA OM ALF
ALF as, Senter for arbeidslivsforberedelse ble stiftet av Bergen kommune i september 1999. Selskapets formål er ”… gjennom tilvirkning, omsetning og annen virksomhet å skape grunnlag for å gi yrkeshemmede en opplæring og arbeidsforberedende trening slik at skal kunne formidles til arbeid, søke utdanning eller nyttiggjøre seg andre hensiktsmessige tiltak.” Gjennom ulike tiltak tilbyr Alf hver dag cirka 300 mennesker en meningsfylt arbeidstilbud på en eller annen måte. I tillegg til dette kommer selgerne av gatemagasinet Megafon, hvor over 320 personer har registrert seg som selger siden staren i 2007.

Siste nyheter Vest-Norge

BIRs nye kontorbygg på Nygårdstangen vant Eiendomsprisen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

Nyheter / torsdag 18. april 2024

Statsforvalteren om at fylkeskommunen hemmeligholder leiekontrakter: – Ikke krav på innsyn

Nyheter / tirsdag 16. april 2024

Tingretten og jordskifteretten til Entra-bygg

Nyheter / mandag 15. april 2024

Ansatt som daglig leder i Dokken Utvikling

Nyheter / mandag 15. april 2024

Statped tar 2.000 kvm i Solheimsviken

Nyheter / fredag 12. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no