Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

VISJON: Slik ser arkitektene i MAD og Asplan Viak for seg Dokken om 30 til 40 år. (Illustrasjon: MIR/MAD/ASPLAN VIAK)

– Flyttingen av Bergen havn bør starte i år

BERGEN: Man må komme i gang med flyttingen av Bergen havn allerede i år. Det mener Asplan Viak.

Torgeir Hågøy

onsdag 11. mai 2016 10:47 (Oppdatert 19. februar 2018 11:23 )

VIL TRANSFORMERE: Fredrik Barth (t.h.) mener man må komme i gang med å få havnene bort fra sentrum allerede i år. Her er han sammen med Lars C. Pedersen i Mad Arkitekter. (Foto: Torgeir Hågøy)
VIL TRANSFORMERE: Fredrik Barth (t.h.) mener man må komme i gang med å få havnene bort fra sentrum allerede i år. Her er han sammen med Lars C. Pedersen i Mad Arkitekter. (Foto: Torgeir Hågøy)

Asplan Viaks fagansvarlige for byplanlegging, Fredrik Barth, utfordrer lokale politikere til å tørre å satse på den snarlige løsningen som han mener byen trenger.
– Det handler nå om vilje til å flytte, ikke selve flyttingen, sier Barth i en pressemelding fra Asplan Vika.
Selskapet har sammen med MAD Arkitekter tidligere utarbeidet et visjonsstudie for havneområdet Dokken for EGD Property og OBOS.

LES OGSÅ: Slik vil de transformere Bergens havneområder

Viktig for folks helse
Fredrik Barth, mener det er fullt mulig og svært fordelaktig å starte flyttingen av Bergen havn allerede i løpet av seks måneder.
– Bergen Havn har vært diskutert i over 20 år allerede. Nå må den faktiske prosessen begynne. Utfordringene med luftforurensing i Bergen de siste årene er markant. Helseplagene ille. Lokal luftforurensing er i all hovedsak koplet til transport og vedfyring, der tungtrafikk og båter står for en veldig stor del. Flyttes Bergen havn ut av sentrum, vil vi dermed oppleve en stor reduksjon av utslipp og bedre byluft. Dette trenger både byen og folkehelsen, sier Fredrik Barth.
Arealplanen som foreligger for Bergen havn skisserer opp et tidsforløp hvor flyttingen av godshavnen ligger 20-30 år frem i tid. Så lenge kan vi ikke vente, mener byplanleggeren.
– Byen har et akutt behov for å få fristilt sentrale areal til byutvikling, som kan ta deler av veksten de neste 10 årene. Dagens utbyggingsmønster bidrar til en dramatisk økning av personbiltrafikken, i tillegg til en utarming av sentrumssonene.

LES OGSÅ: Dette kan bli det største prosjektet siden Bjørvika

Trenger modige lokalpolitikere
I følge Barth er det fullt mulig å få startet flyttingen i løpet av svært kort tid. Han mener Ågotnes er det beste alternativet, blant annet fordi utbygging her ikke vil innebære nye naturinngrep eller bygging av nytt havneområde. Ågotnes ble nylig lansert som et alternativ for ny havn av politikerne i Fjell og Øygarden. Budskapet var da at hvis bergenspolitikerne ønsker det, kan de allerede i morgen starte prosessen med å flytte godshavnen ut av sentrum.
– Ågotnes er beredskapshavn som er klar til å overta all havnedrift fra Dokken innen få timer. Bergen havn er, inkludert alle utvidelsesmuligheter, bare på 250 mål. Ågotnes er over 900 mål per i dag og kan utvides ytterligere. Dette handler derfor bare om vilje til å flytte, ikke selve flyttingen.
Han peker på at dette vil kreve en omstrukturering av havneselskapet, som vil være gjennomført innen utgangen av 2016.
– Dermed er det som behøves lokale politikere i posisjon, som tør å satse på en slik løsning. Vi må akseptere at det er Bergen havn selv om den ligger i en nabokommune. Det ser det heldigvis ut som om vi nå har fått.

LES OGSÅ: Om å bygge en by

Åpenbar samfunnsoppgave
Byplanleggeren peker på at nedgangstiden innen oljeindustrien skaper muligheter som må benyttes. Gjenbruk av denne bransjens infrastruktur blir en viktig og åpenbar samfunnsoppgave fremover.
– Ny bruk av næringseiendom og arbeidskraft som har vært koplet til oljevirksomheten vil bli en viktig del av fremtidens diskusjoner. Dette er en vinn-vinn-situasjon for lokalsamfunnet på Ågotnes som ønsker seg havn med det livet og arbeidsplassene det fører med seg, og Bergen som jobber på spreng for å bli kvitt sin, sier Barth i pressemeldingen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Får ikke solgt prakteiendommen

Nyheter / tirsdag 4. august 2020

Stordalen tar over hotell i Bergen

Nyheter / tirsdag 4. august 2020

Kommunalt selskap selger ti tomter i Bergen

Nyheter / torsdag 9. juli 2020

Geir Hove frykter akutt krise i Bergen sentrum

Nyheter / onsdag 8. juli 2020

Skal oppføre enda et kontorbygg ved Solheimsviken

Nyheter / torsdag 2. juli 2020

Solgte 45 prosent av prosjektet uten å bruke fem øre på PR

Nyheter / torsdag 2. juli 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no