Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

VEKST: Eirik Maurstad opplevde kraftig vekst i løånesøknadene etter en kort bråstopp i forbindelse med korona.

Fra koronarabatt til kraftig vekst i nye lånesøknader

Stoppen i transaksjonsmarkedet etter koronaepidemien var kortvarig, og for Eiendomskreditt har 2020 blitt et år med nesten en dobling i antallet nye lånesøknader.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 17. desember 2020 5:54 (Oppdatert 17. januar 2021 17:39 )

– 2020 begynte godt, med svært god aktivitet, men i mars stoppet alt opp. Det ble fortsatt gjennomført noen transaksjoner, men flere av dem var med koronarabatt, sier administrerende direktør i finansforetaket, Eiendomskreditt, Eirik Maurstad.

Eiendomskreditt låner ut penger til næringseiendom og utleieboliger. I første halvår i år hadde foretaket en negativ utlånsvekst på -2,2 prosent. Likevel økte renteinntektene fra 46,81 millioner kroner i første halvår 2019 til 51,10 millioner i første halvår i år, en vekst på 4,29 millioner kroner.

– På slutten av andre kvartal tok aktiviteten seg kraftig opp, noe som har vart ut hele 2020. Nå er det fortsatt et par uker igjen av året, men vi kan så langt i år vise til nesten en dobling i antallet låneforespørsler, sier Maurstad.

Han forteller at de i fjor samlet hadde lånesøknader for rundt 6 milliarder kroner. Så langt i år er tallet på rundt 10 milliarder kroner.

– Det har vært en enorm pågang etter finansiering, sier Maurstad.

Han mener årsaken er delt, men mye tror han har å gjøre med investorens jakt etter en trygg havn i usikre tider.

– Korona satte en kraftig støkk i mange, også eiendomsbransjen. Spesielt reiseliv og restaurantbransjen sliter fortsatt, men mange vurderer likevel eiendom som en svært attraktiv aktivaklasse, sier Maurstad.

Lav rente og Eiendomskreditts finansieringsløsninger sammen med både eierbankene og andre forretningsbanker er også en viktig bidragsyter til den enorme lånepågangen.

– Vi tilbyr førsteprioritets lån på inntil 55 – 60 prosent av LTV (loan to value). Sammen med våre eierbanker og andre banker, som går inn med andreprioritets lån, kan vi tilby en attraktiv finansieringspakke hvor vi kan strekke oss til 70 prosent finansiering. Dette har stadig flere fått øynene opp for, så dette er nok noe av årsaken til den betydelige vekten i forespørsler, sier Maurstad.

Selv om antallet henvendelser har økt betydelig betyr ikke det at Eiendomskreditt har økt utlånene tilsvarende. Så langt i år har kredittforetaket derfor økt utlånene med mellom fire og fem prosent. Bare i oktober og november lånte kredittforetaket ut 600 millioner kroner til nye kunder.

– Vi må overholde alle kapitaldekningskravene, noe som gjør at det er umulig for å ta på oss nye lån i en slik størrelsesordensom markedet etterspør. Sammen med våre samarbeidsbanker ha vi imidlertid finansiert en rekke nye og spennende prosjekter innen næringseiendom og utleiebolig. Samlet gjør dette at selv om det ble bråpstopp i andre kvartal, så blir 2020 et nytt rekordår for oss, sier Maurstad, som nå ser lyset i koronatunellen.

– Vaksinen er på vei, samtidig som jakten på gode investeringsobjekter er stor. Jeg tror 2021 kommer til å bli et godt år i det norske eiendomsmarkedet, sier Maurstad.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Her kan det komme 22 boliger

Nyheter / søndag 17. januar 2021

Sykehusbygg blir boliger

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Ny markedssjef i Vestenfjeldske: – Tror flere vil søke mot Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Reitan kjøper to eiendommer i Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Midgard Gruppen blar opp 71,8 millioner for 3 leiegårder

Nyheter / tirsdag 12. januar 2021

Toma ansetter i Bergen

Nyheter / tirsdag 12. januar 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no