Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

HARDT PRESSET: Handels- hotell- og restaurantnæringen i Bergen sentrum er hardt presset. Foto: Shutterstock

Frykter dødt sentrum

Sentrumsforeningen Bergen Sentrum er redd for at stengning av Bryggen for biler vil være nådestøtet for en skadeskutt handelsstand i sentrum.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 25. juni 2020 9:13 (Oppdatert 17. september 2020 6:23 )

Prøveprosjektet som innebærer stengning av Bryggen vekker sterke reaksjoner blant de som jobber med handelen i sentrum. Mens politikerne håper det vil skape liv og røre når bilene forsvinner, frykter foreningen Bergen Sentrum konsekvensene for en handels- og servicenæring som allerede er hardt presset som følge av korona. Både visitBergen, Bergen Sentrum og Bergen Næringsråd har tatt til orde for at den midlertidige stengningen av Bryggen for biltrafikk i sommer blir utsatt.

Politikerne viser til en COWI-rapport som slår fast at gående og syklende legger igjen mye penger i sentrum. Steinar Kristoffersen i Bergen Sentrum tar til motmæle mot argumentasjonen i et innlegg på Facebook.

«Antall gående og syklende i sentrum er langt fra nok til å holde liv i sentrum, og det vil ta mange år før de alene kan holde liv i et sentrum som trenger omsetning på et minst dobbelt så høyt nivå som nå for at stadig flere tomme lokaler og videre forfall av byens historiske sentrumsområder skal kunne forhindres», skriver sentrumsforkjemperen og legger til at når det viktigste kollektivtilbudet er redusert, kan de bilbaserte kjøpesentrene «eskalere uhemmet».

Han frykter at rundt 500 bedrifter med mange tusen arbeidsplasser kan forsvinne før jul, og viser til en undersøkelse som Bergen Sentrum nylig har foretatt blant næringsdrivende i sentrum.

Kristoffersens kollega Thomas Ottesen er også kritisk i Facebook-gruppen Byutvikling i Bergen:

«Å stenge Bryggen nå når sentrum ligger nede med koronabrukket rygg er anti-byutvikling. Det vil ta mange år å bygge opp igjen bylivet til før-koronatid hvis ikke det legges inn et skippertak nå fra alle sentrumselskere i både privat og offentlig sektor. Det er sikkert godt ment men uten tilkomst er det ikke nok kunder til å holde liv i byen slik vi kjenner den. Men hvis man ønsker å redusere aktivitetsnivået i bykjernen permanent kan dette være et godt tiltak å gjennomføre nå når sentrum er på sitt mest sårbare», skriver Ottesen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

«Et fullstendig uegnet leieobjekt med en illojal utleier»

Nyheter / torsdag 17. september 2020

Selger handelseiendom

Nyheter / torsdag 17. september 2020

Vil bygge 36 boliger i Årstad

Nyheter / tirsdag 15. september 2020

– Århundrets mulighet for Bergen

Nyheter / mandag 14. september 2020

Forbildeprosjekt på Nordnes

Nyheter / torsdag 10. september 2020

Kluge styrker transaksjonsteamet i Bergen

Nyheter / torsdag 10. september 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no