Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

F.v. Tommy Hagenes (Proptech Bergen), Therese Hagenes (Proptech Bergen), Anja Schmidt og Bente Haugsdal fra Angarde.

– Går aldri tilbake til tradisjonell drift

De begynte testingen for noen år siden. Nå har eiendomsselskapet Angarde på Spelhaugen i Bergen tatt i bruk veldig mange av verktøyene i den smarte verktøykassen.

Dag-Jørgen Saltnes

tirsdag 22. november 2022 6:25 (Oppdatert 22. februar 2023 10:54 )

– Det er helt uaktuelt å gå tilbake til tradisjonelle driftsmodeller, sier daglig leder i Angarde, Bente Haugsdal.

Eiendomsselskapet hun leder var tidlig ute med å ta i bruk ny eiendomsteknologi. Reisen begynte med at selskapets bygg i Krokatjønnveien 11C stod tomt etter at en stor enbruker hadde flyttet ut. De lurte litt på hva de burde gjøre med bygget og søkte hjelp hos et rådgivende ingeniørfirma. Deres svar var en omfattende rehabilitering til den nette sum av 220 millioner kroner.

– Det syntes vi var i overkant dyrt. Det var jo nesten så vi kunne bygget nytt bygg, sier Haugsdal.

De tok derfor kontakt med Energy Control og Tommy Hagenes, som foreslo en litt annen tilnærming.

– Han foreslo at det første vi burde gjøre var å finne ut hvordan det egentlig stod til i bygget. Vi begynne derfor med å installere sensorer fra Airthings som samlet data om inneklimaet i lokalene. Resultatet var at det stod overraskende godt til, sier Haugsdal.

Proppet med sensorer

Rehabiliteringen til 220 millioner ble bosset og teknologiballen ble satt i spill. Bygget i Krokatjønnveien 11C er i dag det mest Airthings-sensorerte bygget i landet. 500 sensorer måler kontinuerlig kvaliteten på inneklima, luftmengder, temperatur, Co2-nivå, radon og tilstedeværelse.

– Sensorene har også gått fra å overvåke, slik vi begynte med, til å automatisk styre bygget. Det betyr at når det ikke er folk i et lokale, så styres automatisk ventilasjonsanlegget ned for så spare energi, sier Haugsdal.

Angarde har i tillegg gjort en rekke tiltak som handler om effektivisering av driften av byggene. De har blant annet montert Disruptive-sensorer på alle toaletter. Disse måler bruken av toalettene, noe som aktivt kobles opp mot renhold.

– Det viser seg at noen toaletter brukes betydelig mer enn andre. Så i stedet for å vaske alle like mye, så vasker vi nå de som til enhver tid brukes mest. Vask etter behov, med andre ord, sier Haugsdal, som legger til at de gjør akkurat det samme på byggets kontorer og møterom.

I tillegg har de nøkkelfri adgang på alle bygg, noe som har redusert nøkkeladministrasjonen betydelig.

– Før tok administrasjon av nøkler mye tid. Nå håndterer den enkelte leietaker dette i stor grad selv, samtidig som vi via en app for eksempel kan gi tidsbegrenset adgang for servicepersonell som skal inn på et av byggene våre. Den tiden vi har fått til overs bruker vårt driftspersonell på andre og viktigere oppgaver, sier Haugsdal.

Sparer betydelig med energi

Bruk av sensorikk handler ikke bare om bedre inneklima og enklere drift, det handler selvsagt også om energi. Angarde bruker derfor Energy Control også på det som handler om energiledelse. Alle selskapets bygg er i dag utrustet med sensorer, slik at de har løpende kontroll over energibruken i hvert enkelt bygg.

– Det fungerer i praksis slik at sensorene henter data fra byggene som så samles i EC Dashboard. Her leser vi av dataene og ser hva som bruker energi og hvordan bygget presterer, sier Tommy Hagenes.

Basert på dataene fra sensorene foreslår han ulike forbedringstiltak. Noe av det første de gjorde var å montere spjeld på ventilasjonskanalene, slik at de i større grad kunne gå inn og styre ventilasjonen basert på behov.

– Angardes energireise begynte for vel to år siden, og på den tiden har vi i noen av selskapets bygg oppnådd en energireduksjon på rundt 50 prosent. Vi har gjort en rekke tiltak, mange av de er små og rimelige, mens andre koster litt mer. I år har tiltakene resultert i at byggene har spart mer enn 500 MWh sammenlignet med fjoråret. Det er fantastiske resultater, sier Hagenes.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Storplanen på Laksevågneset ble stoppet – nå er NCC i gang igjen

Nyheter / onsdag 4. oktober 2023

Har snart solgt halvparten i Knarvik

Nyheter / onsdag 4. oktober 2023

Startet salget med et knall på Paradis

Nyheter / tirsdag 3. oktober 2023

Samler 140 eiendomstalenter i Bergen-regionen

Nyheter / søndag 1. oktober 2023

– Tregt transaksjonsmarked, men også unike muligheter

Nyheter / torsdag 28. september 2023

Bystyret vedtok Postens plan på Kokstad

Nyheter / torsdag 28. september 2023

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no