Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

HYBLER: Slik blir Brann stadion med hybler blir. Det bygges totalt 288 studenthybler, som vil stå klare til semesterstart i høst. Ill.: OG Arkitekter

Ingen hybler, ingen ny tribune til Brann

288 studenthybler til 265 millioner kroner fullfinansierer byggingen av ny tribune på Brann stadion.

Glen Widing

tirsdag 2. april 2019 9:53 (Oppdatert 11. juni 2019 22:36)

Multiconsult har vært med å prosjektere de 16 kvadratmeter store hybelenhetene som er kjøpt av Sammen (tidligere Studentsamskipnaden Vestlandet) for 265 millioner kroner. De små boligenhetene skal være innflytningsklare til semesterstart i høst, ifølge en pressemelding.

235 boenheter er beregnet for én person og 53 boenheter beregnet for to. 125 hybler får vinduer vendt inn mot stadion, men det blir null mulighet til å se gratis fotballkamper av den grunn.

– Under kampene blir disse dekket til slik at stadion fremstår som en fotballarena totalt sett, og ikke deler av en bygård, heter det.

Ved å samarbeide med Sammen blir hyblene godkjent av Husbanken. Tribunen adresserer dessuten en annen samfunnsutfordring i lokalmiljøet – etterspørselen etter studenthybler.

– Så små hybler aksepteres egentlig ikke av kommunen fra andre utbyggere. Økonomiske tilskudd gjør det mulig å holde husleien lav, og de får en gunstig finansiering fra Husbanken. Vi slipper for vår del å opparbeide oss mer gjeld, forklarer daglig leder Vibeke Johannesen i Sportsklubben Brann.

Om Brann hadde forsøkt å gjennomføre prosjektet på egen hånd ville det blitt langt færre hybler, og de hadde blitt dyrere i markedet.

– Vi ville ikke kommet bedre ut med en slik situasjon. I tillegg måtte klubben tatt opp ny gjeld med den risikoen det medfører. Å leie ut selv krever også en større organisasjon til å ivareta dette, samt risiko knyttet til utleiemarkedet, sier hun videre.

Den opprinnelige planen i 2008 var å erstatte sørtribunen med en ny langside og to lukkede svinger. Dette ble lagt på is grunnet finanskrise og en vanskelig økonomisk situasjon for fotballklubben. Det ble også vurdert å flytte hele stadion, men i 2015 ble det bestemt å bli værende på Kniksens plass 1.

– Det er den sørlige langsiden som erstattes med en ny konstruksjon. Den gamle tribunen var ikke sikker nok for publikum og den var dessuten gammel og nedslitt. En rehabilitering med stort banklån i størrelsesorden 40-50 millioner kroner ville blitt et tungt løft for klubben, og kunne gått ut over den sportslige satsingen, poengterer Johannesen.

– Bygningsmassen var på cirka 2000 kvadratmeter. Det ville vært nødvendig å få nytt ventilasjonsanlegg, sprinkler, sanitær, varmeanlegg, elektrisk anlegg og diverse omfattende bygningsmessige arbeider. De årlige driftskostnadene med den nye tribunen er cirka 700.000 kroner lavere enn med denne gamle. Løsningen med studenthybler på fotballstadion er ganske unik og en genial måte å finansiere nybygg på, forklarer oppdragsleder Thomas Hagenes i Multiconsult.

Kapasiteten blir på 4.421 tilskuere, med 3.729 sitteplasser, 687 ståplasser og 5 plasser til rullestoler. Totalkapasiteten blir omtrent som før, drøyt 17.000 tilskuere.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bystyret vedtok arkitekturstrategi

Nyheter / fredag 21. juni 2019

Ny landskapsarkitekt i byen

Nyheter / torsdag 20. juni 2019

Her kommer badeanlegg og brannstasjon

Nyheter / onsdag 19. juni 2019

Vurderer boligprosjekt her

Nyheter / tirsdag 18. juni 2019

Her vil finansmann bygge 40 boliger

Nyheter / mandag 17. juni 2019

Verdens første bærekraftige kanalby

Nyheter / fredag 14. juni 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no