Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

INNSYNSRETTEN: Mette Svanes, direktør i Plan- og bygningsetaten i Bergen, «forstår at det kan virke tungvint for journalister og andre som bruker innsynsretten mye i arbeidet sitt».

Innsyn hos PBE: Svært ulike løsninger i Bergen og Oslo

I Oslo kan hvem som helst klikke seg inn og lese offentlige dokumenter i bygge- og reguleringssaker. I Bergen må dokumentene bestilles.

Tore Årdal

onsdag 14. oktober 2020 23:51 (Oppdatert 23. oktober 2020 18:15 )

Saksinnsyn er en av de mest populære tjenestene i Oslo kommune. «Hvis tjenesten ikke er tilgjengelig, får vi telefoner og e-poster med en gang» skrev Plan- og bygningsetaten (PBE) i magasinet ByplanOslo i 2018.

I Oslo (og mange andre kommuner) er postlisten åpen, på den måten at hvem som helst kan klikke og åpne det enkelte dokument (selvsagt med unntak av dokumenter som er unntatt offentlighet).

I Bergen må imidlertid hvert enkelt dokument bestilles, og så kommer de på e-post, ofte dagen etter.

Hvorfor har Bergen kommune en annerledes løsning enn i Oslo?

– Da vi gikk over til nytt saks- og arkivsystem, bestemte vi oss for å gå lenger ned i organisasjonen med tanke på publisering på nettet av offentlig journal. Tidligere var det bare noen sentrale etater og byrådsavdelingene som hadde offentlig journal på nett. Det gjør at dokumentmengden blir betraktelig større. Vi har valgt å ha en bestillingsløsning som en ekstra sikkerhet for å motvirke risikoen for at dokumenter som ikke burde vært lagt ut, blir lagt ut. Personvernhensyn har vært avgjørende i den vurderingen, svarer direktør Mette Svanes i PBE Bergen.

Hva tenker du om at publikum ikke kan få direkte tilgang til dokumenter, som ikke er unntatt offentlighet?

– Vi forstår at det kan virke tungvint for journalister og andre som bruker innsynsretten mye i arbeidet sitt. Jeg tror publikum generelt er opptatt av at kommunens dokumenter er tilgjengelig for innsyn, samtidig som vi har denne ekstra sikkerheten mot at dokumenter som ikke skulle bli publisert, blir det, svarer hun.

Svanes gjør oppmerksom på at det i tillegg til postlisteløsningen finnes en egen saksorientert innsynsløsning (søk på saksnummer, gnr/bnr, adresse):

http://www3.bergen.kommune.no/innsynpb/

I denne publiseres også dokumenter knyttet til blant annet private detaljreguleringsplaner.

– Vi ønsker å utvide dette tilbudet. Det er naturlig nok svært viktig for oss at vi har rutiner og ressurser som sikrer at personopplysninger i enkeltdokumenter ikke kommer ut. Dette arbeidet pågår, og må ferdigstilles før vi åpner for økt åpent innsyn, sier hun.

Pressekspert Gunnar Bodahl-Johansen sier til Estate Nyheter at Bergen kommune her har gjort en vurdering av hvorfor dokumentene må bestilles.

– Her er det ikke snakk om at dokumenter holdes tilbake, men at det er en forsinkelse i utlevering av dokumentene. Det er ikke noe krav om at dokumenter skal legges ut, slik at er umiddelbart tilgjengelige. Når det er sagt, bør vurderingen ideelt sett være lik fra kommune til kommune, sier Bodahl-Johansen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Garages huseier vant frem i retten

Nyheter / fredag 23. oktober 2020

De unge møttes på nett

Nyheter / fredag 23. oktober 2020

– Korona har liten innvirkning på behovet for kontoreiendom i Bergen

Nyheter / torsdag 22. oktober 2020

Vil bygge over 50.000 kvm på Mindemyren

Nyheter / torsdag 22. oktober 2020

Leiemarkedet i Bergen er lite påvirket av COVID-19 

Nyheter / torsdag 22. oktober 2020

Vil bygge 53 boliger i Fyllingsdalen

Nyheter / onsdag 21. oktober 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no