Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PÅ OPPTUR: Både bergenske investorer og ikke-lokale kjøpere har pekt ut Bergen som et høyaktuelt alternativ, med den følge at transaksjonsvolumet når nye høyder. Foto: Shutterstock

– Investorene vil ha mer

Kjøperdrevet marked ga rekordår i Bergen. Og 2019 forventes å bli minst like bra.

Thor Arne Brun

fredag 18. januar 2019 12:04 (Oppdatert 12. april 2019 16:15 )

– Vi tror aktiviteten vil fortsette i 2019 i takt med gode markedsutsikter og mange investorer som ønsker å kjøpe seg opp.

Dette sier Aleksander Olsbø Rye, direktør for DNB Næringsmegling i Bergen, etter at fjoråret er oppsummert og fokus rettes mot 2019.

– 2018 ble nok et rekordår i transaksjonsmarkedet for Bergen, og den gamle rekorden på 9,1 milliarder kroner fra 2016 er dermed historie. Det er første gang vi passerer et transaksjonsvolum over 10 milliarder kroner i et enkeltår i en by utenfor Oslo, tross at store deler av Bergensvolumet i 2018 knyttes opp mot Mongstad-transaksjonen, sier Rye.

Kunne vært omsatt mer

Han viser til at markedet er svært kjøperdrevet, hvor både lokale, nasjonale og internasjonale aktører ønsker å komme inn på Bergensmarkedet.

– Tross mange transaksjoner det foregående året viser vår siste investorundersøkelse at volumet kunne vært betydelig høyere om flere av de rette objektene hadde kommet på markedet. Mange av investorene vi har snakket med, uttrykker en frustrasjon over få investeringsalternativer og at de gjerne skulle handlet enda mer.

– Dette er også en av årsakene til at enkelte investorer utrykker en noe avventende holdning med tanke på salg i frykt for at de ikke skal finne gode reinvesteringsalternativer.

I den siste markedsrapporten til DNB Næringsmegling i Bergen, fremgår det at kontorledigheten i byen nå har nå sunket til 8,2 prosent. Dette betyr at nær 40.000 kvadratmeter har blitt konvertert eller fylt opp bare siste året.

DNB Næringsmegling tror ledigheten vil fortsette ned i takt med forventninger om økt etterspørsel, konvertering og lav nybygging i det korte bildet.

– Når vi ser i krystallkulen fremover, tror vi at kontorledigheten vil fortsette ned i Bergen. Vi tror ikke bunnen vil nås før mot slutten av 2020, hvor vi har estimert at ledigheten vil nå 7,3 prosent. Forventninger til fortsatt god sysselsettingsvekst, flere planlagte konverteringsprosjekter og lav nybygging i det korte bildet bidrar alle til at vi tror denne ledighetsnedgangen vil fortsette en stund til. Fra og med 2021 tror vi imidlertid ledigheten vil flate ut/stige svakt i takt med at vi tror flere nye kontorbygg vil ferdigstilles, står det å lese i rapporten.

– Må kjøpe utenfor Oslo

Som i de andre byene i Norge, er det i kontormarkedet hvor man ser størst interesse fra investorene.

– Den største interessen i år ser vi for sentral kontoreiendom, men også utviklingseiendom og logistikk er segmenter hvor investorene utrykker en økende interesse for, en trend vi også ser på nasjonalt nivå.

Rye sier de kjenner til flere store objekter som er på vei inn i markedet. Han har stor tro på at ikke-lokale investorer vil markere seg i tiden fremover.

– Stadig flere aktører i bransjen må kjøpe eiendom utenfor Oslo for å nå sine vekstambisjoner, og med forventning til fortsatt leieprisvekst og nedadgående ledighet vil Bergen fremstå attraktivt for lokale så vel som nasjonale og internasjonale aktører. Dette bekreftet også vår siste investorundersøkelse, hvor Bergen er blant byene investorene forventer best verdiutvikling i det kommende året, avslutter Aleksander Olsbø Rye.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Vil bygge på og åpne hotell

Nyheter / tirsdag 20. august 2019

Skal bygge på Søreide

Nyheter / mandag 19. august 2019

Her kan det komme 19 leiligheter

Nyheter / søndag 18. august 2019

Midgard Gruppen kjøpte på Straume

Nyheter / torsdag 15. august 2019

Vil bygge 20 boliger på resttomt

Nyheter / onsdag 14. august 2019

Nå kommer føringer for sjøfronten

Nyheter / tirsdag 13. august 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no