Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PANELET: Harald Schjelderup, Filip Rygg, Tarje Wanvik, Amalie Lunde og Chris Jørgen Rødland. Foto: Carine Bjørvik Andersen

– Jeg er ikke i tvil om at Bergen kan, men om Bergen vil

Den svake veksten i Bergen var tema under paneldebatten på Citykonferansen.

Tore Årdal

torsdag 12. september 2024 19:59 (Oppdatert 3. oktober 2024 8:56 )

Hvordan kan Bergen vokse på en måte som både gir rom for nye spennende arbeidsplasser og sikrer at flere blir boende i byen? Det var inngangen til paneldebatten under Citykonferansen på Grand Hotel Terminus i Bergen torsdag.

Debatten ble innledet av Ingrid Sævold Moe, advokat og partner i Harris Advokatfirma. Hun påpekte at Bergen har den laveste veksten blant Norges ti største byer, og kan ende opp med å bli landets tredje eller fjerde største by. I tillegg er ca. 10 prosent av innbyggerne i Bergen studenter, og hvordan skal disse beholdes? Dernest viste Sævold Moe til NHOs kommune-NM, som viser at Bergen er den dårligste storbyen på næringsutvikling.

Panelet bestod av Tarje Wanvik (direktør i Plan- og bygningsetaten), Filip Rygg (daglig leder i Rexir), Chris Jørgen Rødland (leder av Bystyrets utvalg for miljø og byutvikling), Harald Schjelderup (administrerende direktør BOB) og Amalie Lunde (styreleder i Studentsamskipnaden på Vestlandet).

Rødland sa at reguleringsprosessene generelt går tregt i norske byer, derfor forgår den sterkeste utviklingen rundt byene.

– Det blir en smultringutvikling, og det gir grunn til stor bekymring, sa Rødland.

Filip Rygg i Rexir fortalte at de nylig hadde en feiring på kontoret fordi de hadde fått vedtatt to boligprosjekter. Det ene var i Vestby, hvor de hadde holdt på i 1,5 år, og fikk regulert 500 boliger. Det andre var i Bergen, hvor de hadde holdt på i 11 år, og fikk regulert fire enheter.

– Jeg synes ikke at Plan- og bygningsetaten eller politikerne i Bergen har gjort en forferdelig dårlig jobb, men det er en manglende iver etter vekst, sa han.

Rygg, som tidligere har vært byråd for barnehager og skoler i Bergen for KrF, fortalte at de nå jobber med Nygårdstangen og Bergen Byarena.

– Her har vi et fantastisk samarbeid med kommunen. Jeg er ikke i tvil om at Bergen kan, men om Bergen vil, sa han om byens utfordringer med å vokse.

Han opplever Bergen som uforutsigbart, og påpekte at Rexir ikke har råd til bare å være i Bergen.

Amalie Lunde, styreleder i Studentsamskipnaden på Vestlandet, viste til at det i Bergen er et presset boligmarked for studentene med rekordlange køer og studenter som har overnattet i sovesaler.

– Vi mangler et rammeverk for å oppføre studentboliger. Det er lange prosesser fordi vi har behov for så mange disposisjoner. Hvis vi vil beholdene studentene i Bergen, så må de trives her når de studerer. Reguleringsrisikoen er nå så stor, at vi unngår den. Det er også veldig vanskelig å få økonomi i prosjektene. Vi må få lov til å bygge høyere i utviklingsområder, sa Lunde.

Harald Schjelderup, administrerende direktør BOB, påpekte at de ønsker å bygge i både Bergen og nabokommunene, og mener at området må ses under ett. I Bergen mener han imidlertid at det for dyrt, komplisert og tar for lang tid å regulere.

– Dette er et felles ansvar. Bergen har heller ikke lykkes i de store transformasjonsområdene. Her må vi få tempoet opp, sa han.

– Det vil være en vinn-vinn-situasjon i de store fortettingsområdene, som for eksempel Mindebyen, med høy utnyttelse. Det gir flere boliger i tillegg til at infrastrukturbidragene blir høyere, sa Schjelderup.

Chris Jørgen Rødland, leder av Bystyrets utvalg for miljø og byutvikling, påpekte at med en skrantende bykasse, er det urealistisk at Bergen kommune skal bidra med mye i infrastruktur.

– Løsningen er å få opp høydene og utnyttelsesgraden. Vi ønsker å få opp boligbyggingen, og skal regulere mange flere boliger. Vi gir bånn gass, sa Rødland.

Tarje Wanvik, direktør i Plan- og bygningsetaten, sa at de har god kontroll på hva som tar for lang tid. Som bergenser mener han også at vi må slutte å sutre, og viser til manglende næringsutvikling.

– Vi kan ikke overlate for mye til Bergen kommune. Næringsvekst må nesten næringene få til selv, sa han.

Wanvik viste til Kokstad, hvor det er store næringstomter.

– Der har det ikke har skjedd noen ting. Hvis vi bare skal flytte næringsvirksomheter rundt omkring i Bergen, er det ikke så interessant. Det er interessante er hvordan Bergen skal tiltrekke seg nye næringsaktører. På Kokstad burde det være fullt av slike aktører, sa Wanvik, som er enig i at Bergen må tiltrekke seg næringsliv for å vokse.

Wanvik påpekte også at Plan- og bygningsetaten har «et voldsomt ansvar for bolig», og vet veldig godt hva som skal til.

Etter paneldebatten sa Wanvik til Estate Vest at Plan- og bygningsetaten kommer til å regulere mer enn 1.000 boliger i inneværende år.

– Vi har jobbet systematisk med forbedringsprosesser de siste 3 årene, og er både en rådgiver og pådriver. Vi går aktivt inn og etterlyser aktivitet i sakene når det er stillstand. Jeg føler at vi har god kontroll på hva som skal til for å bli en aktiv medspiller, sa han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Eiendomsspar vil kjøpe mer i Bergen

Nyheter / torsdag 3. oktober 2024

Norgesgruppen bygger nytt bakeri

Nyheter / tirsdag 1. oktober 2024

Axer Eiendom ansetter ny prosjektleder

Nyheter / tirsdag 1. oktober 2024

Entreprenør selger to kontorbygg

Nyheter / mandag 30. september 2024

Colonialen blir leietaker på Sundt

Nyheter / fredag 27. september 2024

Pål Georg Gundersen solgte boligportefølje

Nyheter / fredag 27. september 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no