Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

VIKTIG MED GODT FORARBEID: - Det er mange eksempler på at tomter og landområder som er kjøpt ikke kan brukes eller utnyttes slik det var tiltenkt av kjøper, sier Nancy Jøssang Johannes Sverdrup hos Opus. 

– Mange undervurderer risikoen ved tomtekjøp

Å ikke gjøre hjemmeleksen før du kjøper tomt eller eiendom kan fort bli kostbart. I noen tilfeller kan man bli sittende igjen med svarteper og et tapsprosjekt.

Thor Arne Brun

mandag 17. desember 2018 15:00 (Oppdatert 12. april 2019 16:17 )

– Vi har de siste årene sett flere eksempler på at tomter og landområder som er kjøpt ikke kan brukes eller utnyttes slik det var tiltenkt av kjøper. Årsaken til at man havner i en slik situasjon er ofte at man ikke har gjort hjemmeleksen sin godt nok, sier Johannes Sverdrup hos Opus.

LES OGSÅ: Kjøpte verdiløs tomt og tapte i to rettsinstanser. Får nå medhold i Høyesterett om heving av kjøpet

Krever tverrfaglig kompetanse

Han er nyansatt prosjektdirektør hos Opus og skal ha et overordnet ansvar for selskapets prosjekter. Han kommer fra stillingen som senior prosjektutvikler hos Skanska, men har også vært prosjektsjef hos JM Norge.

Sverdrup begynner i Opus på nyåret.

– Jeg har de siste fem årene vært på en spennende fagreise, hvor utvikling og usikkerhetsstyring i byggeprosjekter har vært et sentralt tema. Det handler om å gjøre de rette vurderingene så tidlig som mulig, altså før man erverver en tomt. Hvilke råd skal man gi byggherren når det kommer til tomteerverv og hvilke faglige fundament baserer man valgene på, spør Sverdrup.

Dette er valg som imidlertid er mye mer krevende enn det man kanskje skulle tro. Hva som kan bygges hvor avhenger av en rekke faktorer og har blant annet med politikk, demografi, senterutvikling, lokaliseringsteori, juss og økonomi å gjøre. En faktor er også byggherrenes egne prosjektering- og byggesystemer som fundament for gjennomførbarhet og lønnsomhet.

– Dette er vurderinger som krever bred og tverrfaglig kompetanse, samtidig som det krever god forståelse av de politiske prosessene. Dette er ikke kompetanse som byggherren nødvendigvis sitter på selv eller som en programvare kan hjelpe deg med. Det krever er bredt fagmiljø, og det har Opus, noe som var avgjørende for at jeg takket ja til jobben som prosjektdirektør, sier Sverdrup.

LES OGSÅ: «Aber Bergen» måtte punge ut i husleietvist

Fra plan til gjennomføring

Ambisjonen er at Sverdrup skal bidra til å redusere risikoen og øke mulighetene i prosjektene som Opus håndterer på vegne av sine kunder, samtidig skal han også bidra til å gi prosjektgjennomføringen et betydelig løft.

– Vi har over hundre små og store prosjekter som pågår mer eller mindre samtidig. Å ha en person som er dedikert prosjektstyring blir veldig bra. Det vil gi oss et ytterligere løft, sier daglig leder i Opus, Nancy Jøssang.

Hun sier at de har mye å hente i overgangen fra plan til gjennomføring, hvor prosjektene ofte stanser opp og at det tapes en del tid.

– Med Sverdrup på laget styrker vi oss med kompetanse fra byggherre- og entreprenørsiden, noe som vil gi oss økt forståelse for deres behov i slike prosesser. Dermed skreddersyr vi vår kompetanse og våre leveranser ytterligere, sier Jøssang.

Hun legger til at dette også handler om å redusere kostnadene for utviklerne.

– Ved å avklare usikkerhetsmomentene i prosjektet tidlig, samtidig som prosjektet får en skikkelig realitetsorientering i forhold til potensielle brukere og kjøpere kan vi bidra til å ta ned både risiko og kostnader, sier Jøssang.

Vil samarbeide

Jøssang forteller at de fremover har et sterkt ønske om økt samarbeid med andre fagmiljøer i Bergen. Blant annet ønsker hun et tettere samarbeid med flere arkitektkontorer og tekniske fagmiljøer.

– De har sin spisskompetanse på arkitektur og vi har vår spisskompetanse på plan, regulering og tidligfase eiendomsutvikling. Dersom vi samarbeider i stedet for å konkurrere om prosjektene tror jeg at det ferdige produktet kan bli enda bedre, sier Jøssang.

Hun sier at de ofte fungerer som et veikryss, hvor ønskene til utbyggerne møter kravene og forventningene fra både politikere og byråkrater.

– Å manøvrere i dette farvannet krever både kompetanse og erfaring. Det er i dette landskapet vi opererer, som en brobygger med private initiativ og det offentlige, sier Jøssang.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Laugaren fikk nykommerpris

Nyheter / søndag 17. mars 2024

Vil endre «masterplanen» for Bergen kommune

Nyheter / torsdag 14. mars 2024

Ekspert om fylkeskommunens hemmelighold: «Er det nødvendig?»

Nyheter / torsdag 14. mars 2024

Gjelsten skal bygge 77 leiligheter i Sandviken

Nyheter / onsdag 13. mars 2024

Boligkjøper gikk i svart da det plutselig kom en stor skatepark som nærmeste nabo

Nyheter / tirsdag 12. mars 2024

Kjøper bevaringsverdig bygg i Bergen

Nyheter / mandag 11. mars 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no