Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

LANDSBY: Slik kan det bli på Dolviken om noen år. Ill.: Bybo

Ned med bilene, inn med grøntområder

Utviklingsselskapet Bybo planlegger nå en liten og bilfri landsby med 190 leiligheter, rekkehus og byhus. Til over en milliard kroner.

Glen Widing

mandag 17. august 2020 20:48 (Oppdatert 2. november 2020 13:06 )

Det nye nabolag skal bygges i Dolviken ved Søreide, tre kilometer øst av Flesland flyplass. Hele området blir bilfritt med store grøntområder, sjøutsikt og parkeringskjeller. I dag står det noen eneboliger, en låve og et gammelt gårdshus på den 30 mål store eiendommen.

– Vi ønsker at Dolviken skal bli en grønn og sosial liten landsby med små bilfrie gater mellom husene og flere sosiale møteplasser. Her skal vi ta også bevare to gamle gårdsbygninger som kan brukes til felleslokaler, sier daglig leder Kjetil Helland.

Han leverte nylig inn reguleringsplanen til førstegangs behandling. Og regner med salgsstart i 2021 hvis alt går etter planen.

– Det kommer naturligvis helt an på hvor lang tid kommunen bruker på reguleringen, men vi håper å være klar for salg etter neste sommer. Planen er å bygge flere typer boliger som vi tror treffer flere familier enn det vi vanligvis har solgt til. Mange som flytter til Søreiede-området kommer fra andre steder i regionen fordi de jobber på store arbeidsplasser der, påpeker han.

Prosjektet han presenterer inneholder ca 20.000 bruttokvadratmeter boliger i tillegg til blant annet barnehage, felleslokaler, sykkelverksted og minilager. Her blir det flere byggefelter. Helland regner ca 20 måneders byggetid per felt og 1-1,2 milliarder kroner i totale investeringskostnader.

– Hvor mye som bygges samtidig er avhengig av hvor mye som legges ut for salg. Vi antar minimum 50 boliger pr år, slik at bygging bør være ferdig etter 3-4 år fra oppstart. Bioligene er utformet for å tiltrekke alt fra småbarnsforeldre til besteforeldre. Området ligger tett på matbutikker, Søreide sentrum med skole, Dolviken kollektivterminal, store arbeidsplasser som Kokstad og Sandsli, sier han.

Bybo har et stort fokus på å tilrettelegge for et mer miljøvennlig samfunn.

– Fra 2007 har vi hatt fokus på energivennlige løsninger og vi har kun bygget passivhus og lavenergiboliger siden da. Siden 2009 har vi vært med i forskningssenteret Zero Emission Buildings og fra 2018 Zero Emission Neigborhoods in Smart Cities. Dette innebærer blant annet energigjerrige bygg, utslippsfri byggeplass, miljøvennlige materialer, og fornybare energiløsninger som sol og jordvarme. Deler av tiltakene blir implementert i alle våre prosjekter fremover inkludert Dolviken, poengterer Helland.

– Tar dere alt alene eller får dere med partnere?

– I utgangspunktet tar vi dette alene og oppdelt i flere byggefelt, men vi har vært i dialog med flere som ønsker å være med eller kjøpe deler av området. Dette henger også sammen med potensielle partnere innenfor Zero Village-konseptet, påpeker Helland uten å konkretisere hvem har snakket med.

Bergen-baserte Bybo kontrolleres av Kjetil Helland, Bente Helland Hagelien og Magnus Helland.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Veidekke kjøper Bergen-entreprenør

Nyheter / torsdag 18. august 2022

SBB solgte i Åsane

Nyheter / onsdag 17. august 2022

Flytter til Kokstaddalen 5-7

Nyheter / tirsdag 16. august 2022

Har planer om boliger og dagligvare i Fyllingsdalen

Nyheter / tirsdag 16. august 2022

Salget av Aibel-bygget ga gevinst på 350 millioner

Nyheter / mandag 15. august 2022

Bergenske Eiendomskreditt med rekordresultat

Nyheter / fredag 12. august 2022

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no