Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

BOKAKTUELL. Advokat hos Kluge, Kjetil Sangolt, er ute med bok om byggherreforskriften. (Foto: Torgeir Hågøy)

Advokat gir ut bok som skal få ned
antallet dødsfall i byggeindustrien

BERGEN: Risikoen for å dø på jobb er dobbelt så stor i bygg- og anleggsbransjen som i andre bransjer. En ny bok skal hjelpe både byggherrer og entreprenører til å ta faren for skader og dødsfall på alvor. 



Torgeir Hågøy

fredag 19. februar 2016 5:00 (Oppdatert 19. februar 2018 11:24 )

RYKENDE FERSK: Boken, Byggherreforskriften, er så fersk at den ikke er i butikken enda.
RYKENDE FERSK: Boken, Byggherreforskriften, er så fersk at den ikke er i butikken enda.

– Vi håper at boken skal bidra til en bedre forståelse av regelverket, og for viktigheten av å arbeide systematisk med sikkerhetsspørsmål. På den måten kan boken kanskje også bidra til færre ulykker og dødsfall, sier entrepriseadvokat hos Advokatfirmaet Kluge og nå også forfatter, Kjetil Synsvoll Sangolt.
Boken, som har fått tittelen, Byggherreforskriften med kommentarer, har han skrevet sammen med sin kollega Grethe Gullhaug som sitter i Stavanger. Bakgrunnen for boken er at byggherreforskriften pålegger byggherrer, prosjekterende, rådgivere og utførende omfattende forpliktelser tilknyttet å ivareta sikkerheten til arbeiderne i prosjektene. Med unntak av forbrukertilfellene er regelverket sentralt i tilnærmet ethvert bygge- og anleggsprosjekt. Frem til i dag har det ikke foreligget noen samlet fremstillingen av disse reglene utover Arbeidstilsynets kommenterer til byggherreforskriften.

LES OGSÅ: Bare én bergensadvokat inne blant de aller beste

Mangelfull planlegging
At det er behov for fokus på dette området er det ingen tvil om. En relativt fersk rapport fra Arbeidstilsynet og Statens arbeidsmiljøinstitutt (STAMI) viser at 12 arbeidstakere i snitt har mistet livet i bygg- og anleggsbransjen hvert år de siste seks årene. Rapporten viser også at antallet registrerte arbeidsskadedødsfall i bygg- og anlegg har økt de siste 15 årene, og antallet har ligget høyt siden 2009. Risikoen for skader er høyest blant de yngste arbeidstakerne. Det er også flere skader blant de som jobber lang arbeidsuke på 45 timer eller mer. Også de som jobber skift og natt er mer risikoutsatt, viser rapporten. Samtidig er det også høyere risiko for de utenlandske ansatte. 
- Noe av det vi har funnet ut gjennom arbeidet med boken er at svært mange av ulykkene skyldes manglende planlegging. Alle byggeprosjekter skal ha en SHA-plan, men i mange prosjekter er dette bare et dokument som ligger i skuffen og ikke noe som blir brukt til noe i praksis, sier Sangolt.

LES OGSÅ: Stoltz tror på vekst innen rehab

Betydelige konsekvenser
Han forteller at konsekvensene av å ikke ta dette på alvor kan være svært alvorlige.
– For det første er det jo uønskede skader og i verste fall dødsfall. Dessuten, dersom Arbeidstilsynet kommer på besøk og man ikke har en slik SHA-plan på plass, så kan de stenge byggeplassen eller ilegge bøter, sier Sangolt.
Har det vært en ulykke, som de ansvarlige burde hindret, kan konsekvensene bli enda mer alvorlige.
– Da kan det bli snakk om straffeforfølgelse av både de involverte virksomhetene og arbeidsledelsen. Det å ikke ta sikkerheten til arbeidstakerne på alvor kan med andre ord få store konsekvenser, også økonomisk. Motsatt vil kanskje det å være god på sikkerhetsarbeid etter hvert kunne bli et konkurransefortrinn, både med hensyn til rekruttering, men også for å vinne kontrakter med byggherrer som vektlegger dette, sier Sangolt.

LES OGSÅ: Konkurrenten la ned, opplever rekordaktivitet

Et levende dokument
Han forteller at SHA-planen skal være et levende dokument som følger prosjektet, nærmest fra dag til dag.
– Det skal være et dokument hvor man planlegger sikkerhetstiltak i forhold til de aktivitetene man skal gjøre på byggeplassen. Det er mange som er flinke på dette området, men det er også svært mange som her har betydelig forbedringspotensial, sier Sangolt.
Han påpeker at dette til syvende og sist er byggherrens ansvar.
– De må forstå at dette er et arbeid som skal være en del av prosjektet og de må derfor være innstilt på å bruke penger på slike ting, sier Sangolt.

LES OGSÅ: Har tatt posisjon som byens grønne entreprenør

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Ung Eiendom Vest med nye samarbeidspartnere – jakter styremedlemmer

Nyheter / fredag 22. mars 2024

250 Norconsult-ansatte flytter til Solheimsviken

Nyheter / torsdag 21. mars 2024

Nå kan det bli hundrevis av nye boliger på Laksevåg

Nyheter / torsdag 21. mars 2024

Kan fylkeskommunen nekte innsyn i leiekontraktene for Vestlandshuset?

Nyheter / torsdag 21. mars 2024

Derfor er ikke Vestlandshuset organisert gjennom et single purpose-selskap

Nyheter / onsdag 20. mars 2024

Skal oppheve 20 eldre reguleringsplaner

Nyheter / tirsdag 19. mars 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no