Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PÅ TVERS AV FAG: Håkon Iversen fra Cowi og Havard Tufta fra Atea har innledet et samarbeid om smarte bygg og byer som de håper skal bidra til å gjøre det enklere for huseiere, byer og kommuner å ta skrittet inn i en smartere fremtid. (Foto: Torgeir Hågøy)

Samarbeid skal gi smartere råd

Smarte bygg og smarte byer. ”Alle” vil være med i kappløpet mot en smartere fremtid, men hvordan ta de smarte valgene? Det håper Cowi og Atea å kunne hjelpe deg med.

Torgeir Hågøy

tirsdag 27. mars 2018 22:43 (Oppdatert 10. oktober 2018 8:32)

– Hver for oss er vi dyktige på våre egne fagområder, men sammen får vi den kraften som trengs for å utvikle både smarte bygg og smarte byer, sier markedssjef og faglig leder for bærekraftig byutvikling i Cowi, Håkon Iversen.

Smartere sammen
Aktører fra ulike rådgivermiljøer har så langt i stor grad sittet på hver sin tue og hevdet å ha de beste løsningene for hva som skal til for å utvikle både smarte bygg og smarte byer. Realiteten er at man trenger alle fag for å sy sammen de beste og mest fremtidsrettede løsningene. Nettopp derfor har Atea og Cowi innledet et samarbeid hvor de tilbyr sin tverrfaglige kompetanse både til kommuner og private utbyggere. Med seg på laget har de også fått BKK og Schneider Electric på prosjektbaserte samarbeid.
– Vi er overbevist om at vi sammen kan gi bedre helhetlige råd enn vi gjør hver for oss, sier forretningsutvikler hos Atea, Haavard Tufta.
De fire selskapene har hver sine unike fagområder hvor de er nasjonale og internasjonalt ledende aktører. Cowi er et av Nordens ledende rådgivende ingeniørselskaper, mens Atea har en tilsvarende posisjon innen IT-infrastruktur og systemintegrasjon med partnere som bl.a. Microsoft, Cisco, IBM og HP i ryggen. BKK er regionens ledende leverandør av energi- og fiberløsninger, mens Schneider Electric er et av verdens ledende selskaper innen energistyring og byggautomasjon.
– Vi representerer, sammen, en tverrfaglig kompetanse på smarte bygg og smarte byer som er unik, sier Tufta.

Kostnadsbesparende
Utfordringen er imidlertid ikke bare produkt og teknologi, det handler også om prosess.
– Både vi som rådgivende ingeniører, men også teknologene fra Atea opplever gang på gang at vi kommer for sent inn i prosjektene. Dette betyr ofte at mulighetene for å ta smarte grep er svært begrenset, sier Iversen.
Han forteller om et konkret tilfelle der utbygger hadde som ambisjon at bygget skulle bli et passivbygg, men fordi for mye allerede var bestemt da de kom inn i bildet var det så vidt de klarte å få bygget til å tilfredsstille Tek10-kravet.
– Vi ønsker derfor å komme inn så tidlig som mulig slik at vi kan lage en grundig tidligfase brief. Denne går på tvers av alle fag og er et godt grunnlag for den videre prosessen. Man har dermed et solid fundament for å utvikle et bygg som tilfredsstiller byggherrens visjon. All erfaring viser også at dette er kostnadsbesparende da man slipper overraskelser senere i prosjektet, sier Iversen, som legger til at dette faktisk er avgjørende for å lykkes med smart-bygg-prosjekter.
– Kommer vi ikke inn tidlig er som regel løpet kjørt, sier Iversen.

Begynner lokalt
Initiativet til samarbeidet mellom de fire selskapene er tatt av Iversen og Tufta. De holder begge to til i Bergen, noe som også innebærer at de vil teste ut samarbeidet lokalt i første omgang.
– Vi er i en del prosesser og har presentert dette for flere aktører. Tilbakemeldingene er gode. Mange opplever det store teknologiske mulighetsrommet innenfor smarte bygg og byer som uoversiktlig og synes det er mer effektivt å kunne ha ett miljø å forholde seg til, sier Tufta.
Ambisjonene er at de etterhvert skal kunne løfte samarbeidet også opp på et nasjonalt nivå i forbindelse med utvalgte prosjekter.
– Vi er overbevist om at dette er veien å gå. Tverrfaglig kompetanse og samarbeid må til for å løfte bygg og byer inn i en smart fremtid, sier Iversen.

(Visited 1 074 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Rekordår for DNB Næringsmegling Bergen

Nyheter / torsdag 21. mars 2019

– Investorene vil ha mer i Bergen

Nyheter / onsdag 20. mars 2019

Kontorledigheten faller videre

Nyheter / tirsdag 19. mars 2019

Fikk nei til dette prosjektet

Nyheter / tirsdag 19. mars 2019

Her kommer nesten 100 boliger

Nyheter / søndag 17. mars 2019

Milliardutbygging i skjærgården

Nyheter / torsdag 14. mars 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no