Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

STILLER UT: 3RW, her representert med Sixthen Ralhff, er en av utstillerne på årets på Venezia Biennalen. Det er de sammen med I tillegg til 3RW så er også HLM Arkitektur invitert som en del av hovedutstillingen med prosjektet Halden fengsel, et fengsel som er sett på som verdens mest humane fengsel. Bergen arkitekthøyskole sammen med Opa Form, Todd Saunders, Cubus og Link Arkitektur. (Foto: Torgeir Hågøy)

Setter bergensk arkitektur på kartet

BERGEN: For tredje gang i selskapets 16 år lange historie er arkitektkontoret 3RW arkitekter invitert til å delta på Venezia Biennalen, verdens viktigste arkitekturutstilling. 

Torgeir Hågøy

mandag 21. mars 2016 7:18 (Oppdatert 28. februar 2018 10:14 )

Venezia Biennalen for arkitektur arrangeres annen hvert år, i Venezia selvfølgelig. Det meste som kan krype og gå av arkitekturinteresserte samles her, og Norge har sammen med Sverige og Finland en egen paviljong tegnet av Sverre Fehn.
Arkitektkontoret 3RW er invitert til Venezia Biennalen for å vise frem to prosjekter. Det ene er ”Lysningen” som er minnestedet på Utøya, mens det andre er en av Europas største modulbygg, studentboligene på Grønneviksøren.
– Venezia Binennalen er den viktigste scenen for ny arkitektur og byplanlegging i verden. Derfor er det klart det er stas å bli invitert, sier daglig leder av 3RW, Sixten Rahlff..

LES OGSÅ: Tilfeldigheter eller muligheter

Ulike, men like
Han poengterer at de to prosjektene er veldig ulike i størrelse og tema, men har fellestrekk siden de har vært utfordrende å gjennomføre med knappe budsjetter og komplekse utfordringer.
– Å utforme minnestedet på Utøya er nok noe av det mest krevende prosjektet vi har vært involvert i. Hvordan skape et minnested som er åpent nok for alle typer sorgprosesser? Det at prosjektet ble til gjennom aktiv bruk av dugnad sammen med de etterlatte som en del av sorgprosessen gjorde at minnestedet er blitt et veldig spesielt sted for mange, sier Rahlff.
For Grønneviksøren var målet å skape gode og billige boliger for studenter i nærheten av sentrum.
– Med utfordringer som høy tetthet og minimale budsjetter må vi ha gjort mye riktig siden prosjektet har blitt nominert til Mies van der Rohe award i 2015 og nå vises på Venezia biennalen, sier arkitekten.

LES OGSÅ: Etterlyser takt og tone

Positive ting som skjer
Men hva betyr dette for Bergen og vår arkitektur? Rahlff mener at det å være representert i Venezia viktig for Bergen av flere årsaker.
– For det første har Bergen i mange år vært litt i bakevjen når det gjelder samtidsarkitektur. Det at ikke bare vi, men også andre arkitektkontorer fra Bergen blir invitert til å delta sier noe om at det er positive ting som skjer i Bergen, sier Rahlff.
I tillegg til 3RW så er også HLM Arkitektur invitert som en del av hovedutstillingen med prosjektet Halden fengsel, et fengsel som er sett på som verdens mest humane fengsel. Bergen arkitekthøyskole sammen med Opa Form, Todd Saunders, Cubus og Link Arkitektur er også representert på biennalen.
– Det er oppført flere gode prosjekter i de seneste årene i Bergen og flere vil komme, noe som viser at det er en positiv utvikling sier Rahlff.

LES OGSÅ: Sliter med å forstå hvor og hvordan byen skal fortettes

Gode synergier
Fortiden arbeider 3RW bla.med reguleringsplan og prosjektering for bybanen til Fyllingsdalen sammen med Smedsvig landskapsarkitekter og Sweco. Potensiale for god fortetning langs linjen er stort og med et høyt ambisjons nivå fra myndigheter og utbyggere kan det skapes fantastiske nye lokalsentre rundt fremtidens holdeplasser..
Fortetting er hyperaktuelt i Bergen med tanke på politikernes ambisjoner om 10.000 nye boliger i sentrum på ti år.
– Fortetting er en utfordrene men nødvendig utvikling av vår by og krever innovativt samarbeid mellom kommunen, planlegger, arkitekt og utbyggere. Med et godt samarbeid her kan man oppnå en vinn vinn situasjon der man oppnår gode prosjekter for byen, flere boliger i sentrum og økt utnyttelse for utbyggerne. Med flere bergensk arkitekter presentert på den internasjonale scenen i Venezia beviser man at byen har den faglige kompetansen som skal til for en vellykket fremtid for vår by, oppsummerer Rahlff.

LES OGSÅ: Grip mulighetene, Bergen

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bara Eiendom selger i Bergen sentrum

Nyheter / tirsdag 4. oktober 2022

Solgte Porsche Center Bergen

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil skape Bergens mest klimavennlige nabolag

Nyheter / mandag 3. oktober 2022

Vil bygge ny kjempe innen utleieboliger

Nyheter / torsdag 29. september 2022

Siktet seg inn mot fylkeshuset

Nyheter / onsdag 28. september 2022

Nordea Liv vant pris for beste avkastning

Nyheter / tirsdag 27. september 2022

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no