Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Hvem er den mektigste eiendomsaktøren i Bergen? Foto: Shutterstock.

Skal kåre Bergens mektigste i eiendom

Her er kandidatene til kåringen Eiendomsbransjens mektigste i Bergen.

Dag-Jørgen Saltnes

tirsdag 14. mai 2019 9:46 (Oppdatert 26. august 2019 23:17 )

Når NEMEET AS gjennomfører sin Brandbarometeret i neste uke, får eiendomsfolkene i Bergen anledning til å stemme på hvem de mener er mektigst i eiendom i Bergen.

En slik undersøkelse, som gjøres i samarbeid med Estate Vest, kan fort gi forskjellige svar, basert på hvordan folk definerer makt i eiendomsbransjen. Er makt at man eier mye eiendom? Er politikernes makt, som påvirker de som driver med eiendom, viktigere enn eierskapet? Eller er det vilje til å bruke sin posisjon til å få gjennomslag for det man ønsker som gir makt? Følger makten selskapet og selskapets posisjon, og blir det dermed riktig at lederen i selskapet regnes som den med makt?

Når Estate Vest i samråd med flere aktører i eiendomsbransjen har utarbeidet en liste med kandidater, har vi forsøkt å ta hensyn til flere av disse spørsmålene. Noe kapital er passiv og ansiktsløs, mens andre har posisjoner som påvirker svært mange mennesker hver eneste dag. Vi har lagt vekt på hvordan eiendommene påvirker folk, byutvikling og størrelse når vi har utarbeidet listen.

GC Rieber Eiendom er en av de viktigste byutviklerne i Bergen, med store prosjekter i Solheimsviken og Marineholmen, samt Bontelabo-prosjektet som skal bli en destinasjon med utadrettede virksomheter og tilbud for familier. Selskapet ledes av Tor Instanes, mens styreleder Paul Christian Rieber er adm. direktør i GC Rieber som har en 140 år lang historie. Paul Christian Rieber trekkes frem som kandidaten til Bergens mektigste innenfor eiendom av aktører Estate Vest har snakket med.

GC Rieber Eiendom har vært en viktig spiller i eiendomsmarkedet i mange år og har nå ca. 250 000 kvadratmeter utleieareal fordelt på ca. 500 leietakere. Eiendomsselskapet har heller ikke mange konflikter med kommunen når det gjelder sine utviklingsplaner, noe som viser at selskapet forstår «det politiske spillet».

Jorunn Nerheim leder OBOS Bergen og er leder for ressursgruppe eiendom i Bergen Næringsråd. Før hun gikk til OBOS var hun i Entra og hadde en sentral rolle i utviklingen av Media City Bergen. OBOS er en av de virkelig store boligutviklerne i Bergen, og Nerheims nominasjon henger sammen med OBOS’ posisjon og hennes historie i Entra.

Bara Eiendom har flere eiendommer i Bergen sentrum, men selskapets viktigste prosjekt er Kronstadparken like sør for Danmarksplass. Ferdig utbygget vil Kronstadparken inneholde nesten 100 000 kvadratmeter med næringseiendom. I tillegg skal det tilrettelegges for ca. 600 boliger, butikker, bevertning og øvrig servicetilbud. Knut Galtung Døsvig har overlatt ledelsen av selskapet til Ingse Galtung Døsvig, som har vært adm. direktør siden januar 2017. Før det har Ingse Galtung Døsvig både vært eiendomssjef og markedssjef, og det er hun som trekkes frem som kandidat til mektigste-kåringen.

– Knut har vært en synlig og markant personlighet lenge, men nå er det nok riktig å nominere Ingse Galtung Døsvig som kandidat til den mektigste. Bara Eiendom er veldig sentral i byutviklingen i Bergen, sier en aktør til Estate Vest.

Geir Hove og Tom Rune Pedersen var radarparet som slo seg stort opp på eiendom i Bergen før de gikk hvert til sitt for noen år siden. Hove ble sittende med en rekke eiendommer i sentrum, blant annet Bergens beste tomt Zachariasbryggen og halve Hotell Norge. Tom Rune Pedersens selskap Magic Norway ble sittende med gode kjøpesentre som Kløverhuset og Xhibition, og han har også bygd seg opp i hotellmarkedet i Bergen, med fire hoteller i selskapet Magic Hotels. Det gamle radarparet har hatt en stor betydning for byutviklingen i Bergen, særlig innenfor handel, servering og hotell, og kan sies å ha brukt sin innflytelse for å få gjennomslag for sine prosjekter og ideer.

Olav Thon Gruppen er den største eiendomsbesitteren i Bergen, med en rekke hoteller og kjøpesentre. Thons eiendommer i Bergen har et samlet areal på 290 000 kvadratmeter. Olav Thons rolle i Olav Thon Gruppen gjør at det er han som trekkes som en kandidat til mektigst i eiendomsbransjen i Bergen, selv om han verken er bergenser eller bor i Bergen.

DNB Næringseiendom forvalter eiendommene til DNB Livsforsikring og har drøye 150 000 kvadratmeter i Bergen. Gro Boge leder virksomheten og har sitt hovedkontor i Bergen. Med flere kjøpesentre har Gro Boge og DNB Næringseiendom stor påvirkning på svært mange mennesker i byen.

Odfjell Eiendom har utviklet mye eiendom siden oppstarten 1995, og eier blant annet Torgallmenningen 2 og Nygårdsporten. Selskapet eier ca. 100 000 kvadratmeter næringseiendom og er dermed en av Bergens største eiendomsbesittere. Det er Tore Odfjell som leder Odfjell Eiendom.

Men det er ikke bare de største eiendomsbesitterne som kan sies å ha makt i eiendomsmarkedet. Byråd for byutvikling, Anna Elisa Tryti, trekkes frem som svært mektig i eiendom, selv om hun ikke er en spiller i eiendomsmarkedet. Byråden har ifølge Bergen kommunes hjemmesider ansvaret for byutvikling, byggesaker, miljøpolitikk, samferdsel, offentlige planer, vann og avløp, private reguleringsplaner og kulturminnevern.

– Hun er veldig sentral og mektig i den forstand at hun har stor innvirkning på kommunedelplanen, sier en aktør i eiendomsbransjen til Estate Vest om Tryti.

Aktøren mener samtidig at byplansjef Mette Svanes ikke passer inn på en liste over de mektigste i eiendomsbransjen i Bergen, blant annet fordi byråden er såpass sterk.

BOB er en viktig aktør innenfor byutvikling i Bergen, men adm. direktør Terje W. Gilje har sagt opp stillingen sin etter 15 år i selskapet. Han har siste arbeidsdag den 31. august. Normalt ville Gilje vært en selvskreven kandidat på listen, men på grunn av avgangen har vi valgt å ikke nominere ham denne gangen.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Kommunalt selskap selger ti tomter i Bergen

Nyheter / torsdag 9. juli 2020

Geir Hove frykter akutt krise i Bergen sentrum

Nyheter / onsdag 8. juli 2020

Skal oppføre enda et kontorbygg ved Solheimsviken

Nyheter / torsdag 2. juli 2020

Solgte 45 prosent av prosjektet uten å bruke fem øre på PR

Nyheter / torsdag 2. juli 2020

Unntak og dispensasjon fra plankravet i KPA 2018 §3

Nyheter / onsdag 1. juli 2020

Frydenbø med storsatsing på Damsgård

Nyheter / onsdag 1. juli 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no