Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

BEDRE TIL HØSTEN: Lars M. Kyte i Kyte Næringsmegling tror markedet for transaksjoner vil ta seg opp i andre halvår.

– Solide leietakere vil kunne holde prisene oppe

Den erfarne næringsmegleren Lars M. Kyte ser ikke bare mørke skyer over Bergen etter koronakrisen.

Tore Årdal

tirsdag 12. mai 2020 0:11 (Oppdatert 3. september 2020 10:28 )

– Hvis et kontorbygg har god beliggenhet og 10 års leiekontrakt med solide leietakere, kan jeg ikke se at det blir en nedprising med det rentenivået vi har fått. Det er annerledes hvis det er en forretning i første etasje som går konkurs, og at leietakerne i etasjene over ikke er robuste. Her vil vi naturlig se en reprising av objekter. Men for kontorbygg med prime location og offentlige leietakere, blir jeg ikke overrasket om at omsetningsprisene holder seg, sier daglig leder Lars M. Kyte i Kyte Næringsmegling.

– For hva er de alternative investeringene? Historisk sett har eiendom vært en trygg havn, og i Bergen har markedet klart seg bra. Vi hadde ingen IT-krise her, og finanskrisen ga bare krusninger. Det ble riktignok en nedtur på Sandsli og Kokstad etter oljekrisen i 2016, men de ble reddet av boligmarkedet gjennom konvertering av kontorbyggene, fortsetter han.

Før Koronakrisen var det god fart i næringseiendomsmarkedet i Bergen, men i begynnelsen av mars stoppet transaksjonsmarkedet mer eller mindre opp.

– Dette har vi også sett under tidligere finans- og oljekriser, men denne gangen var det som å slå av en bryter. Usikkerheten gjør at investorene trekker seg tilbake, og det samme gjør bankene, sier Kyte.

Han ser imidlertid svært gode tendenser etter at koronatallene har bedret seg, og det norske samfunnet og næringslivet åpnes forsiktig opp igjen.

– Jeg forventer at transaksjonsvolumet tar seg opp igjen i andre halvår. Allerede i juni vil vi kunne se nye transaksjoner i næringseiendomsmarkedet i Bergen, sier han.

Kyte påpeker at historisk lave renter, samt at det er mye penger i markedet, gjør at investeringer innen eiendom «fortsatt er meget attraktiv».

– Investorene søker etter avkastning. Det blir også spennende å følge utviklingen vedrørende finansiering av nye prosjekter og hvilke betingelser bankene gir. Samtidig har vi en robust norsk økonomi og solide forretningsbanker. Det vil dog være usikkerhet de nærmeste året vedrørende bedrifter som må redusere bemanningen, eventuelt avvikle driften og dertil en økende arbeidsledighet. Per dags dato er arbeidsledigheten inkl. permitterte historisk høy og det er naturlig bekymringsfullt, påpeker Kyte.

Selv om hotellnæringen i Bergen blør kraftig i fraværet av forretningsreisende, utenlandske turister og cruisetrafikken, tror han dette segmentet vil kunne klare seg noe frem i tid når markedet normaliserer seg.

– De fleste hotellene har solide eiere, deriblant mange bergensinvestorer. Selv om det ikke er hyggelige tall nå, er dette investorer som ikke lar seg vippe av pinnen, sier han.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Her kommer Samfunnssikkerhetens hus

Nyheter / torsdag 21. januar 2021

Midgard Gruppen flippet eiendom på Straume

Nyheter / tirsdag 19. januar 2021

Har handlet eiendom for en halv milliard under pandemien

Nyheter / tirsdag 19. januar 2021

Her kan det komme 22 boliger

Nyheter / søndag 17. januar 2021

Sykehusbygg blir boliger

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Ny markedssjef i Vestenfjeldske: – Tror flere vil søke mot Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 14. januar 2021

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no