Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

Økningen i konkurser fortsetter i følge analyseselskapet Bisnode.

Stadig flere bedrifter går over ende

Det ligger an til et rekordår når det gjelder konkurser. Detaljhandel samt hotell og restaurant er blant bransjene som sliter mest.

Torgeir Hågøy

tirsdag 7. august 2018 22:25 (Oppdatert 22. oktober 2018 7:29)

Hittil i år har det vært 3864 konkurser og tvangsavviklinger av selskaper. Det er en økning på 8,6 prosent fra juli i fjor. Bygg og anlegg er den bransjen som har hatt flest konkurser de siste årene, og denne bransjen står samlet for rundt en fjerdedel av alle konkurser i Norge. Men veksten i konkurser har her stabilisert seg noe. Hittil i år har Bygg og Anlegg opplevd en konkursøkning på 2,8 prosent.

I juli gikk 266 bedrifter konkurs og 39 bedrifter ble tvangsoppløst av myndighetene. I løpet av de 12 siste månedene har 4851 bedrifter blitt slått konkurs og 1575 bedrifter blitt tvangsoppløst. Til sammen utgjør det hele 6426 selskaper som har gått overende på et år.
– Det nærmer seg stygt rekorden etter finanskrisen i 2009, hvor 6449 selskaper gikk overende, sier Per Einar Ruud i Bisnode.

Ruud mener det er vanskelig å forstå seg på den store økningen i konkurser.
– Når vi kan tangere rekorden som ble satt etter finanskrisen skulle man tro at det sto dårlig til med norsk økonomi og næringsliv. Det stemmer ikke overens med andre indikatorer for vekst og sysselsetting, sier han.
– Men det er klart at det skjer store endringer i en del bransjer som kan forklare noe av utviklingen. Innen detaljhandel og tjenesteytende næringer har vi registrert stor vekst i antall konkurser, og det er nok store strukturelle endringer i disse bransjene om dagen med økt netthandel og automatisering av tjenester, forklarer Ruud.

Innen detaljhandel har det vært en økning i antallet konkurser på 10,3 prosent. Innen hotell- og restaurant-bransjen har økningen vært på 10,7 prosent. De eneste bransjene som kan vise til en nedgang i antallet konkurser er faktisk eiendom som per juli hadde en nedgang på 2,7 prosent. Så selv om leietakerne sliter, så klarer med andre ord eierne av eiendommene seg godt.

(Visited 285 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

– Investorene vil ha mer

Nyheter / fredag 18. januar 2019

Ny prosjektleder i OBOS Nye Hjem Bergen

Nyheter / torsdag 17. januar 2019

Slik kan Dokken bli by

Nyheter / tirsdag 15. januar 2019

Her kommer 33 rekkehus

Nyheter / tirsdag 15. januar 2019

Bygger skole for 303 millioner kroner

Nyheter / mandag 14. januar 2019

Skanska-kontrakt til 313 mill.

Nyheter / fredag 11. januar 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no