Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

SERTIFISERT: I Beddingen har GC Rieber Eiendom blant annet jobbet mye med å få til et velfungerende og godt SD-anlegg, som gir god kontroll på de tekniske anleggene. Foto: Øystein Klakegg

Systematisk satsing på bærekraft i Beddingen

- Klarer vi å optimalisere driften av de tekniske anleggene, senker vi energiforbruket og driftskostnadene.

Glen Widing

torsdag 3. september 2020 10:12 (Oppdatert 1. oktober 2020 6:14 )

Å ta godt vare på eksisterende bygg er noe av det mest bærekraftige eiendomssektoren kan gjøre. I Beddingen i Solheimsviken har GC Rieber Eiendom, som drifter bygget, hovedkontor.

De har gått systematisk til verks for å drifte byggene sine mer bærekraftig, og Beddingen som var selskapets prøvekanin for BREEAM In-Use-sertifisering (BIU), er nå kåret til månedens prosjekt ifølge en pressemelding fra Grønn Byggallianse.

Leder for drift og forvaltning Alette Rosnæs Ellingsen peker på flere sentrale miljøtiltak for å bedre driften. Blant de viktigste har vært å jobbe for et velfungerende og godt SD-anlegg, som gir god kontroll på de tekniske anleggene.

– Energiforbruket avhenger i stor grad av hvor mye de tekniske anleggene går. Det er viktig å ikke la ventilasjonsanleggene dure hele natta om vi kan stoppe dem klokken 17. Klarer vi å optimalisere driften av de tekniske anleggene senker vi energiforbruket og driftskostnadene. God drift av ventilasjonsanleggene er også viktig for innemiljøet, forteller hun.

Beddingen stod ferdig i 2008 og ble i 2016 det første av flere bygg GC Rieber Eiendom har sertifisert med BIU. Senere har selskapet sertifisert ytterligere åtte bygg. I dette bygget har de også fokusert på sortering av avfall, sykkelstall med garderobe og elbil-ring for leietakere.

– Vi er dessuten stolte av at vi bruker sjøvannskjøling i flere av byggene vi drifter. Planen er at vi skal legge over til kjøling med sjøvann i Beddingen også. Ved å hente kaldt sjøvann fra Puddefjorden reduserer vi energibruken til å kjøle ned byggene, påpeker Rosnæs Ellingsen.

I tillegg jobber selskapet tett med leietakerne for å gjenbruke materialer.

– Mange ønsker å rive ut alt når de flytter inn. Det prøver vi å unngå og vi bruker om igjen det vi kan av materialer og utstyr. Vi har også muligheten til å gjenbruke kontorinnredning i andre bygg vi forvalter dersom det som rives i ett prosjekt er brukbart i et annet, sier hun.

Ellingsen forteller dessuten at arbeidet med å sertifisere har gitt selskapet langt bedre kjennskap til sitt faktiske miljø- og klimaavtrykk.

– Da ser vi også hva vi har å strekke oss etter. Dette er et kontinuerlig arbeid, både for miljøet og for å senke driftskostnadene, slutter hun.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

– Få salgsobjekter i bergensmarkedet

Nyheter / torsdag 1. oktober 2020

Selger næringsseksjon på Paradis

Nyheter / torsdag 1. oktober 2020

Pilotprosjekt med 375 boliger «er kommet til et veiskille»

Nyheter / onsdag 30. september 2020

Smarte byer-ekspert til ABO

Nyheter / tirsdag 29. september 2020

I dette bergensområdet skal det bygges 550.000 kvadratmeter

Nyheter / torsdag 24. september 2020

Store planer ved Oasen

Nyheter / torsdag 24. september 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no