Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PÅ SPEK: Byggingen av Expobygget ble satt i gang uten en eneste leietaker.

Traff planken med nybygg på spek

Da kontorledigheten i Bergen var 9 prosent, tok tre eiendomsaktører beslutningen om å bygge på spek. Det viste seg å være god butikk.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 30. mai 2019 22:16 (Oppdatert 8. september 2019 14:58 )

Å bygge uten å ha på plass leietakere i et marked med mye ledig areal regnes som en dristig øvelse. Men dersom man er heldig med timingen, kan det skapes store verdier. Nå når kontorledigheten i Bergen er på vei nedover igjen, er det klart at tre aktører gjorde en svært god beslutning da de tok beslutningen om å sette i gang nybyggprosjekter på spek.

– Vi er litt tøffe, fleipet prosjektdirektør i Linstow, Tore Bjørke, da han snakket med Estate Vest i mai 2018.

Linstow-eide Bergen Lufthavn Utvikling hadde allerede satt i gang byggingen av det første kontorbygget i Bergen Businesspark uten en eneste leietaker. En av grunnene til at spaden ble satt i jorden, er at de ikke siktet seg inn mot en stor leietaker for bygget. Dermed er leieprosessen kortere, og man kunne jobbe med å fylle opp bygget steg for steg.

Og det å fylle opp med leietakere, det har Bergen Lufthavn Utvikling gjort. Det såkalte Expobygget på knappe 6000 kvadratmeter er nå 40 prosent leid ut. Det opplyste WPS Næringsmeglings Lars Erik Wirsching under Citykonferansen Bergen sist uke.

Dermed er utvikleren ute i et marked hvor kontorledigheten faller og leieprisene er på vei oppover.

En annen aktør som har hatt klaff med timingen i markedet, er Bara Eiendom, som setter opp Vinkelbygget i Kronstadparken. Ifølge Wirsching er bygget nå 50 prosent utleid. Bara Eiendom startet byggingen av de to underkjellerne som sto ferdig våren 2016. Men oljekrisen gjorde sitt til at resten av byggingen ble stoppet. Når de så gikk i gang med byggingen igjen våren 2018, var det med en leiekontrakt på plass og et marked som så mer lovende ut.

– Selv store leietakere har ofte bare har en tidshorisont på 12 -15 måneder i sine søk etter nye lokaler. Da blir det for sent å starte opp bygging av nye bygg som gjerne har en byggetid på 24 måneder. Dette er bakgrunnen for at vi nå har besluttet å fortsette byggingen av Vinkelbygget, sa daglig ledet Ingse Galtung Døsvig til Estate Vest.

Vinkelbygget får et samlet areal på 13 500 kvadratmeter.

Det tredje nybygget som ble satt i gang på forventninger om et bedre leiemarked er GC Rieber Eiendoms Skipet i Solheimsviken. Blant leietakerne som har tegnet leieavtale i Skipet er BKK, som skal inn med sitt hovedkontor Skipet har et totalt areal på 14 270 kvadratmeter og skal stå ferdig i 2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Vanskelig å få topp lokaler i Bergen sentrum

Nyheter / torsdag 17. oktober 2019

BOB utvider samarbeidet med Spacemaker

Nyheter / torsdag 17. oktober 2019

Blir sjef i Cartas

Nyheter / onsdag 16. oktober 2019

Vil bruke gjenbrukte elbil-batterier i boligprosjekt

Nyheter / onsdag 16. oktober 2019

Utvider forvaltningen ved AMFI Nesttun

Nyheter / mandag 14. oktober 2019

Selger utviklingseiendom i Damsgårdssundet

Nyheter / søndag 13. oktober 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no