Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PÅ SPEK: Byggingen av Expobygget ble satt i gang uten en eneste leietaker.

Traff planken med nybygg på spek

Da kontorledigheten i Bergen var 9 prosent, tok tre eiendomsaktører beslutningen om å bygge på spek. Det viste seg å være god butikk.

Dag-Jørgen Saltnes

torsdag 30. mai 2019 22:16 (Oppdatert 3. juli 2019 23:36 )

Å bygge uten å ha på plass leietakere i et marked med mye ledig areal regnes som en dristig øvelse. Men dersom man er heldig med timingen, kan det skapes store verdier. Nå når kontorledigheten i Bergen er på vei nedover igjen, er det klart at tre aktører gjorde en svært god beslutning da de tok beslutningen om å sette i gang nybyggprosjekter på spek.

– Vi er litt tøffe, fleipet prosjektdirektør i Linstow, Tore Bjørke, da han snakket med Estate Vest i mai 2018.

Linstow-eide Bergen Lufthavn Utvikling hadde allerede satt i gang byggingen av det første kontorbygget i Bergen Businesspark uten en eneste leietaker. En av grunnene til at spaden ble satt i jorden, er at de ikke siktet seg inn mot en stor leietaker for bygget. Dermed er leieprosessen kortere, og man kunne jobbe med å fylle opp bygget steg for steg.

Og det å fylle opp med leietakere, det har Bergen Lufthavn Utvikling gjort. Det såkalte Expobygget på knappe 6000 kvadratmeter er nå 40 prosent leid ut. Det opplyste WPS Næringsmeglings Lars Erik Wirsching under Citykonferansen Bergen sist uke.

Dermed er utvikleren ute i et marked hvor kontorledigheten faller og leieprisene er på vei oppover.

En annen aktør som har hatt klaff med timingen i markedet, er Bara Eiendom, som setter opp Vinkelbygget i Kronstadparken. Ifølge Wirsching er bygget nå 50 prosent utleid. Bara Eiendom startet byggingen av de to underkjellerne som sto ferdig våren 2016. Men oljekrisen gjorde sitt til at resten av byggingen ble stoppet. Når de så gikk i gang med byggingen igjen våren 2018, var det med en leiekontrakt på plass og et marked som så mer lovende ut.

– Selv store leietakere har ofte bare har en tidshorisont på 12 -15 måneder i sine søk etter nye lokaler. Da blir det for sent å starte opp bygging av nye bygg som gjerne har en byggetid på 24 måneder. Dette er bakgrunnen for at vi nå har besluttet å fortsette byggingen av Vinkelbygget, sa daglig ledet Ingse Galtung Døsvig til Estate Vest.

Vinkelbygget får et samlet areal på 13 500 kvadratmeter.

Det tredje nybygget som ble satt i gang på forventninger om et bedre leiemarked er GC Rieber Eiendoms Skipet i Solheimsviken. Blant leietakerne som har tegnet leieavtale i Skipet er BKK, som skal inn med sitt hovedkontor Skipet har et totalt areal på 14 270 kvadratmeter og skal stå ferdig i 2020.

(Visited 1 times, 1 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Skal utforme Torget og Bryggen

Nyheter / søndag 7. juli 2019

Fikk nei til næringsbygg

Nyheter / onsdag 3. juli 2019

DNB kjøper Torgallmenningen 6

Nyheter / mandag 1. juli 2019

Bygger Moxy-hotell for Rieber

Nyheter / fredag 28. juni 2019

Her kommer 16 boliger

Nyheter / torsdag 27. juni 2019

Kan utbyggere pålegges å bekoste bybaneutbygging i Bergen?

Nyheter / onsdag 26. juni 2019

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no