Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

KJØPER SEG OPP: Sparebanken Vest kjøper seg opp fra 34 til 100 prosent i Jonsvollskvartalet AS, som eier eiendommen i Jonsvollsgaten 2.

Trond Mohn casher inn i Bergen sentrum

Sparebanken Vest kjøper 66 prosent av aksjene i Jonsvollskvartalet AS. Det gir Trond Mohn en gevinst, som trolig er på 150 millioner kroner.

Tore Årdal

fredag 12. april 2019 16:14 (Oppdatert 26. juni 2019 14:25 )

I april 2013 skrev Estate Nyheter at Trond Mohn med flere hadde bladd opp ca. en halv milliard kroner for to tredjedeler av Sparebank Vest sitt nye hovedkontor i Jonsvollskvartalet, som ligger rett bak Torget i Bergen.

Nå har Sparebanken Vest sendt ut en børsmelding om at selskapet har kjøpt seg opp fra 34 til 100 prosent i Jonsvollskvartalet AS, som eier Jonsvollsgaten 2. I tillegg til at Sparebanken Vest har hovedkontor i bygget, er selskaper som Frende Forsikring, Brage Finans, Norne Securities og Eiendomsmegler Vest leietakere.

– Sparebanken Vest har frem til nå hatt en eierpost på 34 prosent i Jonsvollskvartalet AS. Det er nå inngått avtale med de øvrige eierne i selskapet om kjøp av deres aksjer, hvoretter banken blir eneeier av selskapet, heter det i børsmeldingen.

Transaksjonen innebærer at Sparebanken Vest regnskapsfører en engangsgevinst på eksisterende aksjepost på 140 millioner kroner. Gevinsten vil bli inntektsført i andre kvartal 2019.

– Oppkjøpet er i drift innvannende på bankens mål om en egenkapitalavkastning på 12 prosent. Videre er transaksjonen marginalt positiv på kapitaldekningen for Sparebanken Vest, fremgår det at børsmeldingen.

Selgere er Trond Mohn-selskapet Meteva AS (24%), Trond Mohn Stiftelse (12%), Bera AS (27%, Magne Roar Sangolt og Mats Sangolt) og Ineiken AS (3%, Ingolf A Eikenes Johansen).

Frank Johannesen, konserndirektør Risk Management i Sparebanken Vest, sier at Jonsvollskvartalet har vært en hyggelig reise, og at banken i forbindelse med kjøpet må regnskapsføre gevinsten på den opprinnelige aksjeposten.

– Det har vært et godt kompaniskap med de andre eierne. De hjalp oss med å løfte investeringen. Nå ønsker vi å ta det videre, og eie alene. Det er også våre partneres perspektiv. Både vi og de andre er veldig godt fornøyde, sier Johannesen.

Partene er blitt enige om å holde detaljene i avtalen konfidensielle. Når Sparebanken Vest regnskapsfører en gevinst på 140 millioner kroner, og partene hadde samme tidspunkt for inntreden, må imidlertid det bety at den samlede gevinsten er 420 millioner kroner. Fratrukket Sparebank Vest sin gevinst på 140 millioner, blir det igjen 280 millioner kroner i gevinst på de andre eierne. Det innebærer en gevinst på ca. 150 millioner kroner for Trond Mohn-selskapet Meteva AS og Trond Mohn Stiftelse.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Kjøper Tesla-eiendom i Førde

Nyheter / torsdag 1. juni 2023

Kjøpte av Trond Mohn-selskap – nå er leietakeren konkurs

Nyheter / torsdag 1. juni 2023

Ahlsell leier stort på Minde

Nyheter / torsdag 1. juni 2023

Kultur, bevertning og interiør til Kronstadparken

Nyheter / onsdag 31. mai 2023

Salg av to Porsche-senter ga gode tall

Nyheter / tirsdag 30. mai 2023

Skanska kjøper tomt på Skjoldskiftet

Nyheter / fredag 26. mai 2023

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no