Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

UNDER TO ÅR: Fra rivningen av det gamle odontologibygget startet og frem til nybygget står ferdig i august i år går det under to år.

Universitetet bygger til halv pris

I Bergen bygger Universitet Alrek helseklynge til under halv pris av det sammenlignbare bygg har blitt bygget for.

Dag-Jørgen Saltnes

onsdag 4. mars 2020 23:31 (Oppdatert 1. april 2020 23:37 )

– Prisen for nybygget er på vel 27.000 kroner kvadratmeteren (eks. mva. og tomtekostnader). Sammenlignet med andre spesialbygg av denne typen er det bra og noe Universitetet i Bergen er svært tilfreds med, sier underdirektør hos Universitetet i Bergen (UiB), Helge Rekve.

Det er på tomten til det gamle Odontologibygget på Årstad i Bergen at det tredje byggetrinnet til Alrek helseklynge nå i ferd med å reise seg. Målet er å skal samle forskning og utdanning innen primærhelsetjenesten i klyngen, som skal bli et kraftsenter for helseforskning på Vestlandet. UiB er utbygger, Skanska er entreprenør og Stema Rådgivning har prosjektlederansvaret. Prosjektleder fra Stema, Magnar Rusten, forteller at prosjektet har vært krevende, med en stram fremdriftsplan.

– Fra rivningen av det gamle odontologibygget startet og frem til nybygget står ferdig i august i år går det under to år, sier Rusten.

Kostnadseffektivt

Rekve fra Universitet forteller at dette er det største prosjektet UiB noen gang har kjørt i egenregi, noe han også mener er en av årsakene til suksessen.

– Ser vi til andre prosjekter som vi mener det er naturlig å sammenligne oss med, så ser vi at vi bygger raskt, med god livsløpskvalitet og kostnadseffektivt. Snittprisen for bygg i universitetssektoren ligger betydelig over dette nivået, sier Rekve.

Nybygget får energikarakteren A, noe som blant annet oppnås ved å legge solceller på taket, store varmepumper og utstrakt bruk av lavkarbonbetong. Bygget blir også koblet opp mot fjernvarmeanlegget til BKK, noe som også blir benyttet i byggefasen. Samlet vil energibruken i nybygget være på en tredel av de lokalene vi flytter fra.

Bygget åpner dørene i august og vil huse 300 medarbeidere i primærhelsetjenesten. I tillegg vil mellom 400 og 500 studenter har studiestedet sitt i bygget. Bygget får en rekke undervisningsrom, kontorer og spesialrom som ulike klinikkareal og visningsrom for velferdsteknologi.

– Det legges også vekt på å utvikle gode fellesarealer som skal legge til rette for faglig samhandling mellom studenter og ansatte, sier Rusten.

Han forteller at de har brukt mye tid på å involvere brukerne for å sørge for at bygget blir tilpasset deres behov, sier Rusten.


ALREK HELSEKLYNGE
Helseklyngen vil ferdig utviklet bestå av fire bygg med et samlet areal på cirka 40.000 kvadratmeter. Første og andre byggetrinn var nytt odontologibygg og rehabilitering av Overlege Danielsens Hus, et arbeid som nå er ferdigstilt. Tredje byggetrinn er nybygget som er omtalt i denne artikkelen. Bygget er på 12.500 kvadratmeter, skal ferdigstilles i august og har en kostnadsramme på 490 millioner kroner inkl. mva. og tomt. Fjerde byggetrinn vil bygges på nåværende parkeringsplass sør for Overlege Danielsehus. Dette vil være et bygg på cirka 10.000 kvadratmeter. Byggestart planlegges rundt 2025. Samlet investeringsramme for hele Alrek helseklynge er på rundt to milliard kroner.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Byggherrene må ta større ansvar i anbudsprosessene

Nyheter / torsdag 2. april 2020

Ny landskapsarkitekt i Bergen

Nyheter / onsdag 1. april 2020

Store planer for Dokken

Nyheter / tirsdag 31. mars 2020

Eiendomsselskaper ber om avdragsfrihet

Nyheter / søndag 29. mars 2020

Mindemyren kan bli et nytt sentrum

Nyheter / torsdag 26. mars 2020

Selger historisk eiendom i Skuteviken

Nyheter / tirsdag 24. mars 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no