Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

MYE VERD: Kontormassen i Bergen er ifølge DNB Næringsmegling verd over 45 milliarder kroner. (Arkivfoto)

Verdsetter kontormassen i
Bergen til over 45 milliarder

DNB Næringsmegling har regnet på hva kontormassen i Bergen er verd.

Torgeir Hågøy

mandag 8. januar 2018 16:05 (Oppdatert 8. mai 2018 7:22)

– Interessen for bergenseiendom er stor. De siste tre årene er det omsatt næringseiendom i Bergen for nær 21 milliarder kroner, hvor kontordelen alene utgjør cirka 9 milliarder, skriver analytiker Magnus Havikbotn Jacobsen i en kommentar på DNB Næringsmeglings egne hjemmesider.

Følsomt for endringer
Dette tilsier ifølge DNB at cirka 20 prosent av kontormassen (målt i verdi) er omsatt i løpet av en treårsperiode. Dette vitner om et attraktivt og likvid bergensmarked, tross en «normalisering» av markedet i 2017 etter rekordvolumet vi så i 2016.
– Forutsatt en gjennomsnittlig leiepris på 1400 kroner og en snittyield på 6,25 prosent estimerer vi en verdi på kontormassen i Bergen på over 45 milliarder kroner, skriver Jacobsen.
Han presiserer at regnestykket er følsomt for små endringer i forutsetningene, og at en potensiell leieprisvekst på 10 prosent alene vil sende verdien av kontormassen over 50 milliarder kroner.
– I verdiestimatene våres av kontormassen i Bergen, Trondheim og Stavanger leder Bergen klart an, og vi estimerer en samlet verdi på kontormassen i de tre byene til 109 milliarder, skriver Jacobsen.

Sterkt lokalt eierskap
Tross sterk interesse både nasjonalt og internasjonalt, er det fortsatt lokalt eierskap på den største delen av kontormassen i Bergen. Rundt to tredeler er fremdeles lokalt eid, ifølge DNB Næringsmegling.
– Store nasjonale aktører, som eiendomsselskaper, fond, livselskaper og syndikater står for 28 prosent, mens utenlandske investorer står for 4 prosent, skriver Jacobsen.
Han skriver videre at dersom man ser på kjøpersiden de siste tre årene er historien en ganske annen. De lokale har da kun stått på kjøpersiden i 23 prosent av volumet, nasjonale aktører har stått for 66 prosent, mens de internasjonale har stått på kjøpersiden i de resterende 11 prosentene.
– Fremover venter vi at de lokale investorene i høyeste grad vil gjøre seg gjeldende, men trenden tilsier en økende interesse fra både nasjonale og internasjonale aktører for bergenseiendom, skriver Jacobsen.

Yield under press
DNB Næringsmegling skriver i sin kommentar at de tror prime yield er under fortsatt press i Bergen.
– Flere av de store aktørene i bransjen må i større grad kjøpe eiendom utenfor Oslo for å nå sine vekstambisjoner, hvor mange mener de får et attraktivt yieldgap sammenlignet med tilsvarende eiendommer i hovedstaden. Vi tror denne interessen vil være økende inn i 2018.  Med en kontorledighet på nedadgående tendens, et stadig mer likvid marked og ikke minst en fortsatt attraktiv prising tror vi næringseiendom i Bergen vil være svært attraktivt for mange investorer fremover, sier Jacobsen.

(Visited 285 times, 2 visits today)

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Bergen kommune selger to næringstomter

Nyheter / tirsdag 23. oktober 2018

Stor utbygging av eksklusive boliger i Fana

Nyheter / mandag 22. oktober 2018

Universitetet selger to leiegårder

Nyheter / torsdag 18. oktober 2018

Klokkertro på Nesttun

Nyheter / onsdag 17. oktober 2018

Selger 1.162 dekar på Frekhaug

Nyheter / tirsdag 16. oktober 2018

EGD fyller opp i Bergen

Nyheter / mandag 15. oktober 2018

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no