Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

TEKNOLOGI: Skjold Stall utenfor Bergen tar i bruk nye og moderne løsninger

Vil bruke gjenbrukte elbil-batterier i boligprosjekt

Eiendomsselskapet Heldal Eiendom tenker annerledes når de nå vil gjenbruke Nissan Leaf-batterier til å sørge for intelligent energistyring.

Glen Widing

onsdag 16. oktober 2019 1:07 (Oppdatert 16. januar 2020 2:41 )

Boligutvikleren er nå i gang med å omforme en historisk stall utenfor Bergen til 15 miljøvennlige hjem. Heldal Eiendom var ifølge en pressemelding den først boligutvikleren i Norge som satte solceller på både tak og fasade. Når de installere brukte elbil-batterier i de 15 leilighetene er det også for første gang.

– Det smarte batterisystemet kan automatisk kjøpe strøm når prisene er lave, typisk om natten. Også kan man bruke den lagrede strømmen når prisene er høye, sier leder Marie Therese Haukeland i familieselskapet.

Batterisystemet er levert av energistyringsselskapet Eaton som samarbeider med Nissan om gjenbruk av elbil-batterier.

LES OGSÅ: Står for 40 prosent av utslippene

– Dette er et strålende eksempel på sirkulærøkonomi. Batterisystemet vil kutte strømregningen til beboerne og bidra til et mer stabilt strømnett. Når mange bruker mye strøm samtidig får vi strømtopper. Disse toppene kan i ytterste konsekvens føre til at nettet knebler. Batterisystemet gjør at strømforbruket jevnes ut, og vi unngår toppene. Derfor kommer dette både boligeierne og lokalsamfunnet til gode, sier lederen av Eaton i Norge, Jon Helsingeng.

Når Nissans elbil-batterier har tapt om lag 20 prosent av sin kapasitet egner de seg ikke lenger til kjøring. Batteriene blir da sendt til Eaton som tester og gjenbruker battericellene. I Norge er batterisystemet blant annet installert på Bislett Stadion, kjøpesenteret Jærhagen i Rogaland og hos sameiet Solvang i Stavanger.

Haukeland forklarer at det er flere spennende løsninger i boligprosjektet.

LES OGSÅ: Mer enn wifi og sensorikk

– Dører og postkasser åpnes ved hjelp av telefon eller nøkkelkort. Lys og varme styres trådløst, og det er lagt til rette for smarthusoppgraderinger. Det vil produseres fornybarenergi gjennom solceller på taket og vi har valgt vinduer og vegger som holder godt på varmen.

Boligutvikleren fra Bergen håper flere eiendomsselskaper vil være med på å dra bransjen i den grønne retningen.

– Alt kan ikke måles i kroner og øre. Vi arbeider for å lage fremtidsrettede og miljøvennlige hjem. Flere i bransjen burde strebe etter å gjøre det samme. Løsningene er der, vi må bare bli flinkere til å ta de i bruk, påpeker hun.

Gårdstomta som nå forvandles til boliger vil fortsatt bære preg av fortiden. Den gamle låven og smia rives for å bygges opp igjen. Fasaden blir identisk det tidligere utseende. Uteområdet blir som et gårdstun med boligene malt i klassisk gårdsrødt.

– Vi har lagt mye innsats i å bevare det gamle uttrykket. I tillegg vil vi sette opp drivhus og kompostløsning slik at beboerne kan dyrke grønnsaker. Vi vil også ha et felles kjølerom. Tanken er at beboerne kan bestille dagligvarer på internett som leveres i kjølerommet. Man trenger altså ikke å kjøre bil til butikken eller være hjemme når varene leveres. Smarte og enkle grep som dette viser at vi bygger hjem, og ikke bare boliger, poengterer Haukeland.

Prosjektet skal ferdigstilles i oktober 2020.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Har aldri hatt lavere ledighet

Nyheter / torsdag 28. mai 2020

Korona får vestlandsbedrifter til å endre forretningsmodell

Nyheter / onsdag 27. mai 2020

Skal kjempe for eiendomsbransjen

Nyheter / onsdag 27. mai 2020

Her skal det bygges 75 boliger

Nyheter / søndag 24. mai 2020

Vil bygge ut halve tomten og selge eller leie ut resten

Nyheter / onsdag 20. mai 2020

Verdens første nullutslippshavn kan gi stor byutvikling

Nyheter / tirsdag 19. mai 2020

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no