Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

NY STYRELEDER: Kurt Buck fra Eiendomsmegler 1 har blitt valgt til ny styreleder for Norges Eiendomsmeglerforbund. (Foto: Eiendomsmegler 1)

Bergen har landets
mest urbane innbyggere

BERGEN: Mer enn seks av ti bergensere vil kjøpe leilighet neste gang de kjøper bolig. I Stavanger er trenden den stikk motsatte – der vil de fleste ha eneboliger.   

Torgeir Hågøy

mandag 2. mai 2016 5:00 (Oppdatert 28. februar 2018 10:14 )

– Både fra et miljøperspektiv og i forhold til vår evne og mulighet til å dekke fremtidens boligbehov, er høy preferansen for leiligheter et positivt trekk, sier regionsjef for Eiendomsmegler 1 i Hordaland, Kurt Fridtjof Buck.

LES OGSÅ: Nå vil GC Rieber bygge boliger

64 prosent
I en fersk spørreundersøkelse har de spurt innbyggere i alle landets største byer hvilke boligtype de foretrekker ved neste boligkjøp. I Bergen svarer hele 64 prosent at de ønsker å kjøpe leilighet. Det er til og med et høyere antall enn i Oslo, hvor 58 prosent svarer at de ønsker å kjøpe leilighet. I Stavanger er situasjonen en helt annen. Her er det klar overvekt av innbyggere som ønsker å kjøpe enebolig. 42 prosent har svart at enebolig er førsteprioritet, mens bare 27 prosent sier at de ønsker å kjøpe leilighet.
– Litt forenklet er konklusjonen at i Bergen vil alle bo i leilighet, mens i Stavanger vil alle bo i enebolig, sier Buck.

LES OGSÅ: Solgte leiligheter for over 400 millioner på én uke

Drømmer ikke om enebolig
Tallene i undersøkelsen viser også at drømmen om enebolig ikke står spesielt sterkt i Bergen. Bare 23 prosent har svart at enebolig står øverst på listen neste gang de kjøper bolig. Det er vesentlig lavere en snittet som er på 35 prosent.
I Porsgrunn/Skien står drømmen om enebolig sterkest. Der svarer hele 48 prosent at enebolig står øverst på listen. I Haugesund/Karmøy svarer 47 prosent det samme, og i Stavanger står altså enebolig på topp hos 42 prosent av de spurte.

LES OGSÅ: Her kan det komme 600.000 kvadratmeter med bolig og næring

Kommunen må ta ansvar
Preferansen for leiligheter er altså ifølge Buck positivt. Han er imidlertid bekymret for at bergensmarkedet ikke klarer å bygge nok boliger til å dekke etterspørselen.
– I verste fall får vi samme utvikling som i Oslo og Tromsø, hvor de lokale politikerne har sviktet totalt i forhold til å sikre nok byggeklart tomteland. Det er prisdrivende på flere måter. Tomtene blir dyrere og etterspørselen etter nye boliger blir høyere enn tilbudet, sier Buck.
Han forteller at når nye boliger stikker fra prismessig, drar det med seg bruktbolig.
– Prisene stiger nå kraftig i både Tromsø og Oslo. Det er en risiko for at prisene i Bergen kommer til å stige mer enn det som er sunt. Kommunen må ta sitt ansvar og sørge for nok byggeland der folk vil bo, sier Buck.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Halvparten av alle hotellrom i Bergen sto tomme i Q1

Nyheter / fredag 26. april 2024

Slik blir nye Nøstet

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Her vil Skanska bygge 100 nye boliger

Nyheter / torsdag 25. april 2024

Har planer om boliger på Paradis

Nyheter / onsdag 24. april 2024

Nytt boligprosjekt: Vil bygge opp mot 12.000 kvm i Ytre Sandviken

Nyheter / tirsdag 23. april 2024

Selger Strandgaten 223

Nyheter / søndag 21. april 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no