Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

TOMT: Det var mange tomme hotellrom i Bergen i begynnelsen av året. Illustrasjonsfoto: Glen Widing

Halvparten av alle hotellrom i Bergen sto tomme i Q1

Tromsø topper alle oversikter i hotellstatistikken, Kristiansand ligger på bunnen.

Glen Widing

fredag 26. april 2024 11:01 (Oppdatert 23. mai 2024 10:29 )

Ifølge statistikk fra Wiederstrøm Hotel Consulting som er basert på data fra Benchmarking Alliance der 68.000 norske rom er representert, opplevde norske storbyhoteller prisvekst fra Q1 2023 til Q1 i år.

– Samtlige storbyer har økning i romprisene, høyest vekst har de nord-norske markedene, med Tromsø (21 prosent), Harstad-Narvik (15,8) og Bodø (10,3). Svakest vekst har Trondheim (0,8). Gjennomsnittet er 4,2 prosent. Bergen med (4,4) sniker seg litt over, mens Oslo havner bak med moderate +1,7 prosents prisvekst. Også beleggutviklingen er god mange steder, men det er stor strekk i laget, påpeker Peter Wiederstrøm i Hotelloversikten – 1. kvartalsrapport 2024.

Han presiserer at Tromsø faktisk topper alle oversikter både for Q1 og for hver av de tre tilhørende månedene, mens Kristiansand legger seg i bunnen på nesten samtlige.

Rapporten viser at i Bergen sto noe over halvparten av alle hotellrom tomme i å årets tre første måneder, og at Trondheim er den storbyen med svakest utvikling totalt sett fra Q1 i fjor.

– Og Haugesund har best utvikling når det gjelder antall solgte rom i kvartalet, sier han.

Andre norske markeder

– I disse markedene, som har et betydelig innslag av distrikts- og småbyhoteller, er kapasitetsutnyttelsen lavere enn for storbyene og prisene høyere. Utviklingen fra Q1 i fjor er svakere i disse markedene enn for storbyene både på pris og belegg, forklarer Wiederstrøm.

Noen eksempler fra disse stedene er at nær to tredeler av alle hotellrom både i Lofoten og Arendal-Grimstad sto tomme i Q1, mens nær 60 prosent av alle hotellrom i Akershus opplevde det samme.

– Beleggnivået i det samlede norske utvalget er positivt i Q1 er positivt gitt påskens ugunstige plassering i kalenderen i år – mars mot april de fem foregående årene, sier hotelleksperten og trekker ut enda mer statistikk:

* Tirsdager og onsdager hadde størst rombelegg og de høyeste romprisene i gjennomsnitt.

* De lange linjene, nærmere bestemt Q1 de foregående 18 årene, gir kombinasjonen svært god nominell prisutvikling og konstant rombelegg meget god samlet vekst de siste fire årene etter mange år med svært lite økning.

* Den totale hotellomsetningen fordeler seg på 62 prosent losji og 38 prosent annen omsetning.

* Det er registrert lite bevegelse innen hotelleiendom i dette kvartalet. Ingen større norske transaksjoner, ingen nyåpnede hoteller og lite ny romkapasitet i eksisterende hoteller.

 

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Odfjell Land kjøper utviklingstomt på Kokstad

Nyheter / mandag 27. mai 2024

Har aldri opplevd maken til interesse for boligprosjekt

Nyheter / søndag 26. mai 2024

Nærmer seg 100 millioner i leieinntekter

Nyheter / torsdag 23. mai 2024

Penger i kassen gir flere studentboliger i vest

Nyheter / onsdag 22. mai 2024

Har omfattende planer på Birkelandsskiftet

Nyheter / tirsdag 21. mai 2024

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no