Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

96 BOLIGER: Prosjektet Nøstebukten brygge består av 96 boliger med tilhørende barnehage og næringslokaler. Ill: Mad Arkitekter

Slik blir nye Nøstet

– Dette blir et fantastisk byutviklingsprosjektprosjekt med flotte boliger og et godt bomiljø på en unik, sjønær tomt – midt i historiske omgivelser i Bergen sentrum, sier arkitekt Erlend Bolstad i Mad arkitekter.

Tore Årdal

torsdag 25. april 2024 12:20 (Oppdatert 23. mai 2024 10:29 )

Nøstebukten brygge er navnet på OBOS og EGD Property sitt nye prestisjeprosjekt i vannkanten ved det gamle TV2-bygget i Bergen. Her kommer 96 boliger med tilhørende barnehage og næringslokaler.

– Dette er et FutureBuilt-boligprosjekt med svært høye miljøambisjoner. Målet er å ombruke 70 prosent av eksisterende bebyggelse, og redusere klimagassutslippene med minst 45 prosent i et moderne passivhus med historisk preg. Noen av materialene som kan gjenbrukes håper vi å kunne tilby som unike tilvalgsløsninger i boligene, slik at beboerne i enda større grad kan sette et personlig preg på hjemmene sine, sier prosjektdirektør Jorunn Nerheim i OBOS i en pressemelding.

Alt fra bærende konstruksjoner og fasadeplater til tregulv og tegl skal ombrukes. Målet er at de nye bygningenes fasadekledning skal utføres med ombrukt tregulv fra det eksisterende bygget. Trevirke fra bærende konstruksjoner vil blant annet kunne få nytt liv i pergolaer, håndløpere og skulpturelle søyler. Eksisterende tegl skal renses og benyttes i utomhusarealer og tilvalgsløsninger.

Ill: Mad Arkitekter

Løst inventar og tekniske installasjoner som ikke kan benyttes i de nye byggene, vil andre kunne få glede av gjennom et samarbeid med Sirken – en bruktbutikk for overskuddsvarer fra byggenæringen.

Prosjektet er inspirert av Bergens historiske bebyggelse, med enkle og hardføre materialer, markant taklandskap, smau og varme farger. Det er lagt opp til en stedstilpasset arkitektur som skal ivareta bymiljøet i området på en god måte – både for beboere og besøkende.

– Estetikken i dette prosjektet er forankret i lokale tradisjoner og særpreg, og etterstreber i stor grad å tilpasse seg de omkringliggende omgivelsers historikk. Selv om arkitekturen utforsker et særegent uttrykk, er dette godt forankret i lokale tradisjoner og bygningsmotiv, med vestlandskledning og stedstypiske farger, sier arkitekt Erlend Bolstad i Mad arkitekter.

Sosial bærekraft og et sterkt lokaldemokrati er satt høyt på agendaen i forbindelse med reguleringsarbeidet, og det er blitt gjennomført en rekke medvirkningsmøter med blant annet naboer, Byarkitekten og styrene i omkringliggende velforeninger. Målet er at byrommene rundt Nøstebukten brygge skal invitere til aktivitet og fellesskap for både nabolaget og byen rundt. Tilgjengeligheten til sjøfronten skal forbedres ved at det etableres en ny, offentlig promenade, og gater og smau i den eldre trehusbebyggelsen skal videreføres helt ned til denne. Det skal etableres sosiale møteplasser, og barnehagens utearealer vil være tilgjengelige for lokalmiljøet utenom åpningstid. Disse grepene er gjort for at de nye byrommene skal invitere til bruk og bli gode plasser å oppholde seg.

Les også: Kjøper 38 leiligheter og 3 næringsseksjoner i Bergen

– Vi har tilrettelagt for en variert boligmiks, som skal passe mennesker i ulike livssituasjoner og faser. For å fremme et godt bomiljø, med mindre utleie og flere som bor lengre, organiseres prosjektet som et borettslag. På den måten vi vi også kunne tilby OBOS-løsningene Deleie og Bostart, som sikrer et tilbud til de med mindre egenkapital og lavere kjøpekraft, men som vil være viktige for å sikre en god beboermiks, sier Nerheim.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Odfjell Land kjøper utviklingstomt på Kokstad

Nyheter / mandag 27. mai 2024

Har aldri opplevd maken til interesse for boligprosjekt

Nyheter / søndag 26. mai 2024

Nærmer seg 100 millioner i leieinntekter

Nyheter / torsdag 23. mai 2024

Penger i kassen gir flere studentboliger i vest

Nyheter / onsdag 22. mai 2024

Har omfattende planer på Birkelandsskiftet

Nyheter / tirsdag 21. mai 2024

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no