Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

MÅ BLI BEDRE: Bergen kommune har mye å jobbe med for å komme opp på nivå med Os kommune.

Har ikke blitt bedre på noe

En av fire planer er ikke ferdigbehandlet etter tre år. Bergen kommune fikk stryk av næringslivet i 2012 og får det i år igjen.

Torgeir Hågøy

onsdag 18. mars 2015 7:00 (Oppdatert 19. februar 2018 11:30 )

Skjermbilde 2015-03-17 kl. 22.49.41
MÅ BLI BEDRE: Trygve Valen og Ingvild Nordtveit i Asplan Viak mener Bergen kommune har mye å gå på. (Foto: Torgeir Hågøy)

– I praksis har det ikke vært noen utvikling. Resultatet er stort sett som sist, sier ansvarlig for rapporten hos Asplan Viak, Trygve Valen.
Rapporten, som er bestilt av Bergen Næringsråd, tar for seg kommunens arbeid med private plansaker. Asplan Viak har sett på kommunene Bergen, Askøy, Fjell, Lindås, Meland og Os. Når næringslivet skal vurdere kommunene, så er det Bergen som kommer desidert dårligst ut. Et av funnene er altså at hver fjerde plan ikke er ferdigbehandlet i løpet av tre år, og det er dersom man tar den snille versjonen. Grunneiere og eiendomsutviklere, samt byggefirma og entreprenørfirma mener andelen ikke ferdigbehandlede saker er langt høyere. De mener at så mye som 44 prosent av alle planer blir liggende lenger enn tre år før de ferdigbehandles. Asplan Viak mener imidlertid at man må kunne forvente at saksbehandlerne i kommunene og konsulenter er de som er nærmest planprosessene og dermed har best kjennskap til de formelle kravene og hvordan behandlingstiden måles.
– Dersom vi baserer oss på anslagene til kommunene og konsulentselskapene er likevel hver fjerde plan levert ikke ferdigbehandlet i løpet av tre år, noe som er en alt for høy andel, sa Valen under presentasjonen hos Bergen Næringsråd denne uken.

Tidlig og tydelig

Også på kategorien “administrativ behandling av reguleringsplaner” kom Bergen kommune dårligst ut. Bergen kommunen fikk bare en score på 2,6 (1-6). På politisk behandling av de samme sakene fikk kommunen scoren 3,9, mens de på byrådets kom ut med en score på 3,4.
Til sammenligning har Os, som har vist store forbedringer siden 2012, oppnådd en score på henholdsvis 4,5 og 4,1.
– Vi jobber etter filosofien tidlig og tydelig. Med det mener vi at dersom det er noen som kommer til oss med planer som er helt urealistiske, så ber vi dem bare glemme dem i stedet for at de skal kverne rundt i systemet i årevis. Vi mener også at dersom man har de samme spillereglene i slike prosesser som det man har på hjemmebane, så går det meste greit. Det handler om å se på folk når man snakker med dem, slik at man vet at de har forstått hva man sier. Det handler om at oppvasken må tas i dag og ikke i morgen. De samme spillereglene gjelder her, sier plan- og utviklingssjefen i Os kommune, Aina Tjosås.
Med et smil anbefaler hun for øvrig også nynorsk som et godt språk for planprosesser.
– Det handler om å se og forstå hverandre. Det løser mye, sier hun.

Alle har noe å lære

Asplan Viaks råd til Bergen kommune for å bli bedre går i samme retning som den Os praktiserer.
– Det er behov for en mer effektiv planprosess i Bergen. Slike prosesser er kompliserte og det er mange som skal mene noe. For eksempel bruker man mer enn tre år på å behandle en fjerdedel av planene. Det er høye tall. Vi mener bedre dialog er nødvendig for å få til mer forutsigbare planprosesser. Så lenge man kommer tidlig i dialog med næringslivet, så er det lett å tilpasse seg. Kommer den samme dialogen når initiativtaker har brukt 1 million kroner på en planprosess, så er det langt verre å få vedkommende til å lytte, sier Valen.
Han mener også at næringslivet bør oppgradere sin egen kompetanse på planprosessen.
– Det er nok et behov for flere av aktørene i å sette seg bedre inn i selve planprosessen. Samtidig er det også viktig at kapasiteten i kommunen er god nok. Det handler ikke nødvendigvis om flere ansatte, men at de som jobber med dette lærer av hverandre og blir flinkere til å snakke sammen, sier Valen.

Siste nyheter Vest-Norge

Mad vant konkurransen om Dokken sør

Nyheter / torsdag 20. juni 2024

Etter 1,5 år har Entra fremdeles ikke fylt opp prestisjebygget

Nyheter / torsdag 20. juni 2024

Vil utvikle innovativt boligtilbud på Marineholmen

Nyheter / onsdag 19. juni 2024

Plan- og bygningslova: Forslag til endringar – gi innspel medan du kan

Nyheter / tirsdag 18. juni 2024

Tar miljøgrep i kontorbygg fra 70-tallet

Nyheter / torsdag 13. juni 2024

Axer vil bygge 260 boliger på Sandsli

Nyheter / torsdag 13. juni 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no