Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

PROBLEMER: Mose skaper problemer for nybygget til SR-bank i Stavanger. (TEGNING: Helen & Hard)

Ugler i mosen for nytt bankbygg

En truet moseart skaper muggen stemning for SR-Banks planlagte nybygg i Stavanger.

Torgeir Hågøy

mandag 4. mai 2015 12:24 (Oppdatert 19. februar 2018 11:29 )

Det er Fylkesmannen i Rogaland som har kommet med innsigelse i saken. Årsaken er funn av butt hårstjernemose som vokser på gamle almetrær i området der SR-Bank vil bygge et nybygg på 12.000 kvadratmeter til rundt 500 millioner kroner. Det skriver Stavanger Aftenblad. Mosearten er sterkt truet, og det er bare gjort et annet funn i Norge, i Trondheim. Den vokser på minst 100 år gamle almetrær i en allé, og det skal være svært gode grunner for å hogge ned en slik allé.
– Uavhengig av moseartene er dette en viktig del av lokalmiljøet, med både leiligheter og barnehage i område, sier assisterende fylkesmiljøvernsjef Per Kristian Austbø, til Stavanger Aftenblad.

Kommunen skal nå få et eksternt firma til å gå gjennom trerekkene og gjennomføre en analyse av trærne for å få et helhetlig bilde av de biologiske verdiene.

– Deretter må kommunen snakke med arkitekt og utbygger for å finne en løsning som alle kan akseptere. Det er relativt trangt i dette området, så det vil være en utfordring. Det hjelper ikke om trærne får stå hvis man kapper røttene. Da vil trærne dø før eller seinere, og det hjelper ikke å plante nye trær, sier Austbø.
Tomten der SR-Bank ønsker å bygge er fortsatt på kommunale hender, men SR-Bank har skrevet en intensjonsavtale om kjøp av tomten og er informert om innsigelsen fra Fylkesmannen.

Det er kommunen som nå er part i saken med Fylkesmannen. Men vi blir part når vi overtar tomten. Hvis omreguleringen går som ventet, vil vi gjøre vårt for finne en god løsning som tar hensyn til både naboer, trehusbebyggelse, barnehage og viktig vegetasjon. Vår oppfatning av saken er at vi skal klare å finne en løsning på dette, sier Thor-Christian Haugland, som er konserndirektør for kommunikasjon i Sparebank1 SR-Bank.

Det planlagte nybygget har fått navnet Finansparken Bjergsted og skal huse 700 ansatte. Det er tegnet av arkitektkontoret Helen & Hard og har fasade av skifer og glass med gress på deler av taket.

Siste nyheter Vest-Norge

Kjøper seg opp i Minde Næringspark

Nyheter / tirsdag 27. februar 2024

Tar over driften av Opus 16

Nyheter / mandag 26. februar 2024

Her bygger Nåbo 178 leiligheter

Nyheter / torsdag 22. februar 2024

Stiftelse selger blokk med 49 leiligheter

Nyheter / torsdag 22. februar 2024

Grønt lys for 300 boliger

Nyheter / onsdag 21. februar 2024

Nye rekorder for Oasen

Nyheter / tirsdag 20. februar 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no