– Stort cellekontor blir like ukorrekt som en stor SUV
Snart blir det like politisk ukorrekt å ha et kontor på 30 kvadrat som å kjøre en stor, forurensende SUV.
– I en tid hvor miljø og klima får stadig økt fokus blir det veldig feil å bruke 30 kvadratmeter til ett kontor, sier faglig leder i Mellomrom, arkitekturpsykolog, Oddvar Skjæveland.
Årsaken til at han mener dette har å gjøre med at fokuset på miljø blir stadig sterkere.
– Et stort kontor har, på samme måte som en tre liters SUV, et mye større klimaavtrykk både i produksjon og i drift enn det et lite kontor har, sier han.
Forsterket fokus på miljø
I går var han på åpningen av Telenor Eiendoms showroom på Kokstad. Showroomet er utviklet av Mellomrom og skal vise potensielle leietakere muligheter i arealene i Telenorbygget på Kokstad, hvor det for tiden er relativt mye ledig areal. Skjæveland fortalte blant annet litt om Mellomroms siste forskningsprosjekt, utviklingen av en egen standard for hva som er et godt kontor. Målet er altså, kort fortalt, å utvikle et rammeverk som kan brukes til å si om et kontor er godt eller dårlig.
Han kom også inn på dette med trender i kontormarkedet, og en av dem er at stadig flere velger åpne kontorløsninger, hvor man verken har egen pult eller faste plasser. En av de sterke driverne bak dette er et økende miljøfokus.
– Klimafokuset er forsterket både når det gjelder transport, men også når det gjelder bolig og næringsbygg. En av konsekvensene er en ”nedsizing” av størrelsene både på biler, boliger og kontorer, sier Skjæveland.
Les også:
Etablerer forskningsprosjekt
Ganske enkelt feil
Han mener at bygge- og eiendomsbransjen på dette området har kommet svært langt.
– Det er kanskje det eneste området hvor byggebransjen har vært innovative. Det skyldes ikke at de er idealister, men at de ser en verdi i det å bygge miljøvennlig. Eiendommene blir mer verdt, samtidig som de blir billigere i drift, sier Skjæveland.
Han tror at miljø etter hvert vil være noe som gjennomsyrer alle sider av samfunnet, og adferden til den enkelte dermed blir det som skiller den ene fra den andre.
– Arealeffektivisering står sentralt i et slikt perspektiv, og da blir det ganske enkelt veldig feil å ha et stort kontor, sier Skjæveland.
Kan være utfordrende
Han forteller at arealeffektiviseringen krever både atferdsendring og brukermedvirkning.
– Det kan dermed være ganske utfordrende, særlig for organisasjoner som ikke er i endringsmodus. Klimautfordringen kan med andre ord slå direkte inn i folks arbeidshverdag gjennom nye kontorer og nye arbeidsmåter, sier Skjæveland.
Les også:
Frister leietakerne med eget showroom