Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

FERDIG: Nå er BIRs administrasjonsbygg på Lungegårdskaien 42 klart for ofisiell åpning.

BIR flytter til nytt signalbygg

Drøyt halvannet år etter grunnsteinsnedleggelsen - og etter sju års planlegging, ny reguleringsplan med endrede krav står nybygget klart til bruk.

Glen Widing

tirsdag 7. mars 2023 11:16 (Oppdatert 31. mai 2023 9:40 )

Torsdag 9. mars blir det offisiell åpning av BIRs (Bergensområdets Interkommunale Renovasjonsselskap) nye administrasjonsbygg på Lungegårdskaien 42. Det 4.838 kvadratmeter store bygget til 183,6 millioner kroner rager 27,5 meter over bakken, omtrent like høyt som under bakken.

– Mye planlegging og arbeidsinnsats ligger bak dette signalbygget. Vi har vektlagt miljøvennlige løsninger med blant annet fjernkjøling med vann fra byfjorden, solceller, plantevegger og takhage med bihotell. Det er veldig godt tilrettelagt med gode arbeidsforhold for alle i BIR som skal ha sin arbeidsplass her. Dette er en merkedag for Vestlendingenes egen miljøbedrift, sier konsernsjef Borghild Lekve blant annet.

BIR har hatt hovedkontor i Conrad Mohrs veg på Minde i over 20 år og det har vært en omfattende rydde- og flyttejobb med nøye planlagt logistikk. Høy miljøstandard og bevisste valg er nøkkelord for både bygget og innredningen.

– Ombruk og gjenbruk er viktig for oss. Vi har tatt med oss møbler og interiør og har i størst mulig grad unngått å kjøpe noe nytt. Vi har brukt gode ombruksspesialister til å fornye og tilpasse dette slik at det passer i det nye bygget, påpeker Lekve.

Visningssenter

På gateplan er det et visningssenter der alle interesserte kan bli bedre kjent med BIRs virksomhet, kildesortering, ombruk og gjenbruk. Senteret vil romme ulike utstillinger gjennom året, og den første utstillingen tar for seg ombruk.

De første rørene til bossnettet i Bergen ble montert i Vaskerelven i 2007 og leder til terminalen i Jekteviken. Bossnettrør for andre deler av sentrum leder til Nygårdstangen og terminalen måtte ligge i dette området for å ta imot boss gjennom rørnettet fra disse sentrumsområdene. Nedkastene der kundene skal kaste avfallet sitt blir etter planen montert i løpet av de neste månedene, og terminalen på Lungegårdskaien blir satt i drift høsten 2023.

Store dimensjoner

I den nye reguleringsplanen for området, var terminalen først skissert under E39. Men store dimensjoner i det tekniske anlegget resulterte i en byggehøyde som ikke var forenelig med krav fra veimyndighetene. BIR fikk så tilbud om å kjøpe tomten ved siden av E39, og ga dermed rom for et bygg med bonusetasjer på toppen, der det nå er fire kontoretasjer. Bygget representerer nå en komplett bossnett-infrastruktur med egne luker til avfallsjakter tilknyttet bossnettet inne i hver kontoretasje og med nedkastpunkt på plassen utenfor.

– Det har vært både utfordrende og gøy å jobbe med dette prosjektet og vi er veldig klare nå for å ta bygget i bruk. Tomten er bare 856 kvadratmeter og av dette har vi bebygd 790. Bygget er forankret til grunnfjellet med 74 stålkjernepeler med en gjennomsnittslengde på 22,5 meter. Med en samlet pelelengde på 1.820 meter står vi trygt, sier prosjektleder Camilla Tangenes i BIR.

Fasade av tre, vegger med planter og beplantet takterrasse, er ment å være et motstykke opp mot veianlegget i området, mens plantene også har et luftrensende bidrag. I veggene er det til sammen om lag 12.000 planter og på takterrassen er det om lag 1.000 planter.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Kjøper seg opp i Minde Næringspark

Nyheter / tirsdag 27. februar 2024

Tar over driften av Opus 16

Nyheter / mandag 26. februar 2024

Her bygger Nåbo 178 leiligheter

Nyheter / torsdag 22. februar 2024

Stiftelse selger blokk med 49 leiligheter

Nyheter / torsdag 22. februar 2024

Grønt lys for 300 boliger

Nyheter / onsdag 21. februar 2024

Nye rekorder for Oasen

Nyheter / tirsdag 20. februar 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no