Estate Vest

Nyheter – Vest Norge

LØFT: Baneveien 16 skal løftes og får inn Wikborg Rein som leietaker. Ill.: Nordic Office of Architecture

«Bra etterspørsel etter kontorlokaler med gode kvaliteter og beliggenhet i Bergen sentrum»

EGD Property og VestenFjeldske Eiendom er to av aktørene som tilrettelegger for kontorer og økt byliv i Bergen sentrum.

Tore Årdal

fredag 18. mars 2022 10:56 (Oppdatert 24. juni 2022 13:20 )

– Vi opplever bra etterspørsel etter kontorlokaler med gode kvaliteter og beliggenhet i Bergen sentrum. Leietakerne krever spesialtilpasninger, og vil gjerne sette sitt eget preg på lokalene, samtidig som de er opptatt av miljømessig, sosial og ikke minst økonomisk bærekraft. Dette kan ofte bli motstridende, da det i de fleste tilfeller ikke er spesielt bærekraftig å totalrenovere fullt brukbare kontorlokaler. Denne trenden håper og tror jeg er i ferd med å snu med kommende generasjons beslutningstakere og kravene i Taksonomien, sier administrerende direktør Tor Fredrik Müller i EGD Property.

Kjøpte «Spøkelsesblokken»

Blant prosjektene til EGD Property er Baneveien 16, eiendommen som på folkemunne er blitt kalt «Spøkelsesblokken». I fjor, da blokken hadde stått tom i nesten 10 år, kjøpte EGD Property eiendommen for å tilrettelegge for kontor i syv etasjer, og så bygge på tre etasjer med et samlet areal på 1.000 kvadratmeter. I disse tre etasjene planlegger de relativt store high end-leiligheter.

Nærmeste nabo til Baneveien 16 er Jonsvollskvartalet, som er hovedkontor for Sparebanken Vest, Eiendomsmegler Vest, Frende Forsikring, Norne Securities og Brage Finans. I 2016 ble Sparebanken Vest tildelt Eiendomsprisen for bygget. Det har i tillegg vunnet og blitt nominert til en rekke priser, deriblant Cityprisen.

Utadrettet virksomhet

Da EGD Property og LAB Eiendom kjøpte bygget, uttalte Müller til Estate Nyheter at utviklingen av Baneveien 16 vil gi området et ytterligere løft. I Baneveien 16 tar selskapet vare på eksisterende betongkonstruksjon og bygger et BREEAM kvalifisert kontor, restaurant og leilighetsbygg med høy grad av sambruk mellom beboerne de næringsdrivende og publikum.

Hele første og andre etasje blir utadrettet virksomhet med 1.000 kvadratmeter servering bak store åpne vindusflater og på uteplassen rundt bygget. Her blir det lys i vinduene og høy aktivitet fra morgen til kveld, og bygget vil være med på å skape viktig byliv.

Blir Wikborg Rein-huset

Wikborg Rein Advokatfirma skal flytte fra Handels og Sjøfartens hus til Baneveien 16 i 2024. Bygget skal profileres som Wikborg Rein-huset, og advokatfirmaet flytter inn i de fire øverste kontoretasjene.

– Vi håper at Wikborg Rein-huset kan bidra til å gi selskapet en sterk identitetsbygging, slik vi fikk til med BA-huset i Vestre Torggate 11 for Bergensavisen, sier Müller.

Etter 3 år i medielandsbyen på Nygård, flyttet lokalavisen tilbake til sentrum i 2019. EGD Property og A.O. Grevstad Eiendom gjorde i fellesskap store investeringer. I Byarkivet fant de bilder fra husets opprinnelse, og ville forsøke å gjenskape bygget til fordums prakt. De gamle smijernsbalkongene skulle reetableres, gammel utsmykning og spiret tilbakeføres, samt at bygget skulle fargesettes på en vakker måte.

Involverer leietakerne

– EGDs tanker om byutvikling passet perfekt til våre ideer om hvordan et avishus for BA kan se ut. Vi har begge et felles mål om å bidra til å gjøre Bergen bedre. Da Vestre Torggaten 11 dukket opp på radaren høsten 2019, innså både BA og EGD Property at dette kan være det perfekte huset for BA, uttalte sjefredaktør Sigvald Sveinbjørnsson til sin egen avis.

Müller påpeker at det er viktig å få med leietakere før man begynner jobben med å rehabilitere.

Bærekraft

– På denne måten får leietakeren det slik som de ønsker. I Vestre Torggate 11 åpnet vi opp første etasje, slik at det ble en åpen restaurant for publikum etter lunsjtid for de ansatte i bygget. Det er det samme prinsippet vi følger i Baneveien.

– EGD Property er opptatt av at alle våre prosjekter er bærekraftige og gir noe tilbake til omgivelsene. Gateplan skal være innbydende med publikumsrettet virksomhet, og vi tillater ikke foliering eller tildekning av vindusflater. Det skal være aktivitet fra morgen til kveld med stor grad av sambruk og deling, sier Müller.

Nærhet til alt

Reitan-selskapet VestenFjeldske Eiendom er en annen aktør som investerer tungt i Bergen sentrum.

– Vår opplevelse er at det er god etterspørsel etter kontorlokaler i Bergen sentrum. Tiltrekningskrafskraften til sentrum er jo at det er nærhet til alt. I tillegg dekkes alle bydeler med kollektivtrafikk og sykkel, sier administrerende direktør Petter Hjortland i VestenFjeldske Eiendom.

Flere bygg rehabiliteres

Han forteller at det er stadig flere bygg i Bergen sentrum som blir rehabilitert.

– Vi må tilpasse byggene til leietakerne. Mange av våre bygg har en grunnflate på 200-300 kvadratmeter, og da kan det være utfordrende å finne løsninger, sier Hjortland.

SATSING: Odd Reitan-eide Vestenfjeldske har tro på sentrum og kjøpte nylig Det hvite hus i Foreningsgaten 1. Foto: Pål Giørtz Lisens CC-BY-SA.

Det er flere som etterspør 800-1.000 kvadratmeter på én flate, og VestenFjeldske Eiendom har koplet sammen nabobygg i samme kvartal for å få større flater.

Vant gjev pris

I fjor kjøpte selskapet Eldoradogården (Olav Kyrres gate 28) og Det hvite hus (Foreningsgaten 1). De to eiendommene ligger vegg-i-vegg og vis-á -vis infill-prosjektet Vaskerelven 39, som vant Arkitektur- og byformingsprisen i 2020.

Kort tid etter kjøpte VestenFjeldske Vestre Torggaten 5, 7 og 9 samt Håkonsgaten 28A i samme område.

– Vi er i gang med rehabiliteringen i Vestre Torggate, og vil oppgradere byggene til en standard som nesten tilsvarer nybygg. Målsettingen er et BREEAM-NOR-sertifisering Very good. Det er ikke mulig å nå nivå Excellent, ettersom fasaden må bevares, og at vi dermed ikke klarer kravene for isolasjon, sier Hjortland.

Skal vokse i sentrum

Som en betydelig eiendomsbesitter i Bergen sentrum, er VestenFjeldske Eiendom også opptatt av å utvikle bygulvet for å bidra til et levende sentrum. Selskapet har i dag en omfattende eiendomsportefølje, hvorav en stor del er utadrettet virksomhet – primært på gateplan.

VestenFjeldske Eiendom har en klar målsetting om å øke eiendomsporteføljen i sentrum.

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *

Siste nyheter Vest-Norge

Odfjell Land kjøper utviklingstomt på Kokstad

Nyheter / mandag 27. mai 2024

Har aldri opplevd maken til interesse for boligprosjekt

Nyheter / søndag 26. mai 2024

Nærmer seg 100 millioner i leieinntekter

Nyheter / torsdag 23. mai 2024

Penger i kassen gir flere studentboliger i vest

Nyheter / onsdag 22. mai 2024

Har omfattende planer på Birkelandsskiftet

Nyheter / tirsdag 21. mai 2024

Slitt industritomt skal forvandles til et attraktivt sted å bo og jobbe

Nyheter / torsdag 16. mai 2024

Nyhetsbrev Estate-Vest

Motta gratis nyhetsbrev fra estatevest.no